
Vernieuwde GR-overzichtskaart
In samenwerking met het NGI bracht Grote Routepaden & Les Sentiers de Grande Randonnée deze week een nieuwe GR-overzichtskaart van alle GR-paden in België op de markt. Goed voor zo’n 45 GR-paden of 9.000 km wandelplezier. Een onmisbaar hebbeding voor al wie graag de wit-rode markeringen bewandelt.
Alle GR-routes op één overzichtskaart
De herwerkte versie bevat alle trajectvernieuwingen van de bestaande GR-paden en ook enkele nieuwe GR-routes. De GR-overzichtskaart is niet bedoeld om tijdens je wandelingen je route te vinden, maar is eerder een leidraad bij de voorbereiding en planning van je tocht. De ingetekende routes stoppen niet op de grenslijn maar je krijgt ook een overzicht in een ruime grenszone rond België. Je vindt er dus ook de Franse GR-paden, Nederlandse LAW’s, Duitse X-routes en Luxemburgse nationale wandelpaden van de grensregio’s op terug. Ook alle jeugdherbergen, bivakzones en natuurvriendenhuizen vind je op de kaart terug. De kaart kost € 10 en kan je hier online bestellen.





Wat zijn GR-routes?
GR-paden zijn wandelroutes over lange afstand. Je kan ze volgen met behulp van wit-rode of geelrode markeringen, een GPX-track of een topogids. Ze zijn zelden de snelste route van A naar B, wel steeds de meest aantrekkelijke! GR-paden loodsen je mee langs bijzondere landschappen en dorpen met een ongekende charme. Je stapt zoveel mogelijk over onverharde paden. Vergeten dorpen en stille oevers liggen op je pad, ook historische kernen zijn nooit veraf.
De routes worden door meer dan 150 vrijwilligers in Vlaanderen zorgvuldig uitgestippeld en onderhouden. Elk GR-traject is in twee richtingen gemarkeerd. De basismarkering bestaat uit twee strepen onder elkaar, wit bovenaan en rood onderaan. Dit is een internationale manier van markeren voor doorgaande wandelpaden.

De markering wordt aangebracht op hekkens, dragers van verkeersborden, straatverlichting, paaltjes, bomen of wat zich daar verder voor leent. Je komt de markeringstekens vooral tegen op punten waar twijfel over de juiste route zou kunnen ontstaan: bij of vlak na splitsingen en kruispunten. Op deze plekken wordt ook het kruisteken gebruikt, om aan te duiden dat je een bepaalde weg net niet moet volgen. Het afslagteken wijst op een richtingsverandering.
Tekst & Foto’s: Stefaan Bailleur / Grote Routepaden
Volg ons op Instagram, Facebook en Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

