Bestemming,  Uncategorized,  Zwitserland

Val d’Anniviers : zonnige vallei in Wallis

Een van de zonnigste en mooiste valleien in Wallis is de Val d’Anniviers met typische authentieke dorpjes en door de zon verweerde zwartgeblakerde huizen. Als zijdal van de Rhônevallei combineert het mediterrane flair, sterke culturele tradities en een majestueus berglandschap met een breed scala van aantrekkelijke wandelbestemmingen.

Indrukwekkende vierduizenders

Het is in Sierre – door haar ligging ook wel ‘ Cité du Soleil‘ genoemd – dat we onze kennismaking met Val d’Anniviers aanvatten. We laten de zonovergoten wijngaarden van het Rhônedal achter ons, er volgt een vrij bochtige rit door het aantrekkelijk dal tot het middeleeuwse dorp Vissoie. Gelegen in het hart van Val d’Anniviers vormde het dorp tot eind 13° eeuw de heerlijkheid van de kasteelheren van Anniviers. De torenburcht Cour Neuve is vandaag een cultuurtempel voor concerten, exposities of theatervoorstellingen. Eenmaal het dorp uit, splitst het dal zich in twee zijdalen: Val de Moiry en het Zinaldal. Indrukwekkende vierduizenders omringen de vallei. In Zinal wordt het dal afgesloten door een bergketen met de Weisshorn, Bishorn, Zinalrothorn, Obergabelhorn en Dent Blanche. Samen met de iets verder gelegen Matternhorn vormen ze vanwege de enorme gletsjers een massieve muur die Grande Couronne of Keizerskroon wordt genoemd.

indrukwekkende vierduizenders omringen het Zinaldal

Een fantastisch wandelgebied.

Wanneer we vanop het terras van hotel Les Diablons uitzien op het majestueus besneeuwde bergenmassief, kondigt zich een mooie dag aan met milde temperaturen, ideale omstandigheden voor een heerlijke trektocht. Aan wandelmogelijkheden in de Val d’Anniviers is er geen gebrek. Overal zijn keurige wandelroutes uitgezet, waarbij je absoluut geen berggeit moet zijn om de wandelschoenen aan te trekken. Dankzij de Anniviers Liberté-pas kan je tijdens je verblijf gratis gebruikmaken van de bergbanen en het openbaar vervoer. Je hoeft dus niet eens veel te klimmen om toch op 2000 meter te komen en te genieten van een blinkende gletsjer en de besneeuwde bergtoppen. Met meer dan 300 km aan wandelplezier vormt Val d’Anniviers een fantastisch wandelgebied. De ene vierduizender leent zich al makkelijker tot een wandeling dan de andere.

Val d'Anniviers

Fleecedekentjes op het terras

Cabanne du Grand Mountet, gelegen op 2.886 m hoogte, is een topper! Op de eerste dag houden we het weliswaar wat rustiger en verkiezen het traject te volgen tot le Petit Mountet. Vanuit het oude dorpscentrum van Zinal met zijn typische huizen in alpendenhout loopt het brede pad eerst zo’n twee kilometer langs de La Navisence. Dan trekken we immer klimmend de bergwereld in. Als onwezenlijke monumenten doemen enkele vierduizenders angstaanjagend op uit de ochtendnevel. De klaterende bergrivier die zich uit de ijswereld losrukt en het prachtige uitzicht op het besneeuwde gebergte hoort helemaal bij het plaatje. Helemaal aan het einde , aan de voet van de Zinalgletsjer, doemt uit het niks de berghut van le Petit Mountet op. Onder bergliefhebbers ook wel wat smalend de hut voor madammen met lange rokken genaamd, wegens gemakkelijk bereikbaar. Rode fleecedekentjes houden je warm op het terras met zicht op de maagdelijke schoonheid van de Keizerskroon.

De kopermijn van Zinal

We genieten van het mooiste uitzicht in jaren! Wanneer de zon stilaan opkomt, kleurt alles zachtroze. Een verbluffende ligging waar je uren kan naar turen. Eenmaal de zon achter de bergen verdwenen is, besluiten we de terugweg aan te vatten. Iets voorbij de berghut loopt een mooie alternatieve bergweg door bos en over bergbeekjes, die je probleemloos met een goed paar wandelschoenen kan volgen. Aangekomen in La Vichiesso wijst een wegmarkering naar de Kopermijn van La Lée. Aan de ingang krijgen we een helm en zaklantaarn voor een rondleiding door vaak krappe gangen die pyriet en koper bevatten.  Je komt er van alles te weten over mensen en koper, en over het spannende avontuur van de mijnwerkers in de Alpen.

Val d'Anniviers

Gletsjerwijn uit Grimentz

De volgende dag maken we gretig gebruik van onze Val d’Anniviers-Pas. Met Zwitserse stiptheid nemen we de Car Postal naar Grimentz. Het dorp – dat net een prentenkaart lijkt – ziet bruinzwart van stokoud door de zon geblakerd dennenhout. Samen met de plaatselijke gids Jean kuieren we door de smalle steegjes met oude huizen en voorraadschuren op palen, alle versierd met duizenden vuurrode geraniums. Hij neemt ons mee langs de historische zaagmolen en de oudste boerderij. Als we vragen waarom de eeuwenoude greniers op palen staan met een platte steen als steun, kijkt Monsieur Jean ons geamuseerd aan. ” Les greniers c’est comme les femmes: tous les deux ont une peur bleue d’être frôlée par une souris. ” Er komt dus geen muis de graanschuur in. Het bezoek eindigt in de Burgerkelder. In de diepe kelders rijpt de wereldvermaarde gletsjerwijn in le Tonneau de l’Evêque. De legendarische wijn maakt deel uit van een eeuwenoude Walliser traditie en destijds voorbehouden bij prins-bisschoppelijk bezoek. Vandaag worden de vaten voor bijzondere momenten in het leven bewaard: één voor het huwelijk en familie, de andere voor vrienden. Het is dus een voorrecht om de typische wrange smaak van de gletsjerwijn te mogen proeven.

Val d’Anniviers biedt meer dan 300 km

aan fantastisch wandelplezier 

Val d'Anniviers

Lac de Moiry

Geen wolkje aan de hemel. Na het wijnkelderbezoek van gisteren hebben we nood aan een stevige wandeling. De busrit Zinal – Lac de Moiry brengt ons in een half uur naar de voet van de Pointe de Mourti met de majestueuze Moirygletsjer, zijn morenes en het stuwmeer. Het vlakke oeverpad langs het meer biedt voor mensen die minder goed te been zijn een ideale wandelgelegenheid. Je geniet steevast van een prachtig uitzicht over de Moirydam met haar Caraïbisch gekleurd water. Zelf opteren we voor le Tour du Lac de Moiry of Edelweisswandeling, een prachtig pad waar we op zoek gaan naar de koningin der alpenbloemen. Een schitterende wandeling door almweiden, langs frisse kleine bergbeekjes , zicht op de Moirygletsjer en de besneeuwde bergtoppen staat ons te wachten. Edelweiss krijgen we niet te zien, wel honderden zilverdistels, de alpenroos en andere fleurige roze, blauwe, gele en violette alpenbloemen. Overal geurt het.

Val d'Anniviers

Walliser koeiengevecht

Op de Alpage du Torrent gaan we opeens vol in de remmen. Koeien dus : les vaches d’Herens! Twee kleine, maar sterke, zwarte met krachtige korte horens leveren er een strijd op leven en dood. De Walliser koe-gevechten zijn een traditie, waarbij ze vanaf het vroege voorjaar onderling bepalen wie de rang van koningin en leidster mag opeisen. Na een heroïsch gevecht – dat zeker ettelijke minuten duurde – draait de verliezer zich opeens om en gaat ze weg, achtervolgd door de zegevierende rivale, die de andere nog een paar stoten heeft met de horens in haar achterste. Bekomen van het spektakel, voert de weg door de uitgestrekte alpenweiden en het indrukwekkend decor van de Walliser Alpen. Na een steile afdaling over een gruishelling bereiken we opnieuw de Lac de Moiry. Op het enige restaurantterras in de wijde omgeving genieten we na, terwijl we proeven van de plaatselijke Croûte de Moiry, een typisch ovengerecht van Zwitserse kaas gemaakt met de melk van onze twee stoere Walliser koetjes en spek. Een delicatesse dus, net als de parfait glacé au genépi.

De imposante Matterhorn domineert het uitzicht

Van het mondaine Zermatt …

De indrukwekkende spits van de Matterhorn (4478 m hoog) met zijn zeer karakteristieke vorm hadden we de voorbije dagen al kunnen waarnemen. Het mooiste zicht op de Matterhorn heb je in Gornergrat, dat met een tandradbaan bereikbaar is. We plannen een daguitstap naar het autovrije Zermatt, enkel per spoor te bereiken vanuit Brig of Täsch. Wanneer we het station uitwandelen, snuiven we in de Bahnhofstrasse meteen de mondaine sfeer op die kenmerkend is voor de gemeente. In Zermatt kom je voor de rust en de luxe. Het bruist van het leven. Er rijden enkel elektrische busjes en geregeld dokkert een idyllische paardenkoets van het een of andere glamourhotel voorbij. Toch vindt je naast de glans, glitter van dure, pronkerige winkels ook leuke souvenirshops met plaatselijke specialiteiten en aangename terrasjes.

Val d'Anniviers

… via Zermatlantis tot Gornergrat

De Matterhorn is het boegbeeld, de magneet voor het dorp. Op 14 juli 1865 beklommen de Brit Edward Whymper en zes anderen de berg voor de eerste keer. Daar was een zware strijd met Italiaanse klimmers aan voorafgegaan. Om de geschiedenis van de Matternhorn en het leven van de alpinisten beter te begrijpen, houden we eerst halt in Zermatlantis. Je komt er terecht in een visuele wereld vol fantastische verhalen over klimmers, die de strijd aangaan met de trotse berg.

De historische Gornergratbahn

We kunnen amper wachten om de historische Gornergratbahn te nemen. De treinrit gunt ons een uniek uitzicht op het Monte Rosa-massief, met de tweeling Castor en Pollux, en het hoogste punt van Zwitserland, de Dufourspitze (4.634 m). Opnieuw genieten we van de mooiste berg ter wereld: de Matterhorn. Al wandelend afdalen is eenvoudig en het mooist. De korte wandelroute naar de Riffelalp biedt veel indrukwekkende uitzichten. Je kan – zoals wij deden – de route altijd inkorten door in Riffelberg of Sunnegga opnieuw op de trein te stappen.

Jodelend de Sorebois op en af

Laatste dag Val d’ Anniviers! Zon, straalblauwe hemel. Op wandelafstand van ons hotel maken we andermaal gebruik van de vakantiepas. De kabelbaan van Grimentz-Zinal brengt ons samen met een karrenvracht parapenters naar de Sorebois, wat letterlijk boven het bos betekent. Eenmaal op de top maken ze zich klaar voor een sprong in het ijle, een waar gebeuren. Wat een unieke sensatie moet het zijn, om zo vrij als een vogel in de lucht tussen de vierduizenders van het Zinaldal te zweven. Zelf houden we onze voeten liever veilig op de grond. We stappen naar de Corne de Sorebois en genieten een laatste maal van een adembenemend zicht op de Keizerskroon en het meer van Moiry.

Alpage de Singline

De dalende terugweg vatten we aan via een breed grindpad door de Alpage de Singline.  Op de alpage woont Yannick Guillou. De jongeman hoorde ons van in zijn houten hut al aankomen. Hij nodigt ons uit voor een gepassioneerd bezoek aan zijn kaasboerderij. We kopen er wat ambachtelijke raclette Singlinaz, sérac aux épices en natuur. Vanavond plannen we een Zwitserse kaasavond met zicht op de Zinalbergen: een passende afsluiter van een fantastische wandelvakantie vol natuur , traditie en cultuur.

@ Tekst & Foto’s : Stefaan Bailleur

ALGEMEEN

Toeristische Info

Wandelen

Met een totaal van 300 km aan wandelplezier biedt Val d’Anniviers talrijke wandelroutes voor ervaren wandelaars en recreatieve natuurliefhebbers. Op www.valrando.ch vind je een uitgebreid aanbod van wandelmogelijkheden in Val d’Anniviers. Via de online webshop kan je tevens talrijke topografische wandelkaarten aankopen.

Een bezoekje waard

Logeren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: