duitsland
Wandeltips

Vakantie in Duitsland in corona-tijden

De laatste dagen was het vrij stil op de wandelblog. Dit had zijn redenen.  Voor het eerst sinds het uitbreken van het Covid-19 virus vertoefden we opnieuw in het buitenland. We hadden immers een weekendje Duitsland geboekt.  Er eventjes tussenuit om bovenal te gaan wandelen.  Wellicht vragen jullie zich af: is het dan wel veilig aldaar?  Het was voor ons even spannend hoe het allemaal zou gaan, maar het viel opperbest mee.  Vandaar dat we graag met iedereen van jullie onze ervaringen delen.

De voorbereiding

Ons wandelweekend Duitsland was echt een last-minute ingeving.  Zodoende boekten we pas vrij laat twee leuke hotelletjes in de wijnregio Rheinhessen. Lang dienden we niet te zoeken.  Daar het nog geen hoogseizoen is en ook in Duitsland de toeristische sector meer dan half plat ligt. 

duitsland corona-tijden

Na wat opzoekwerk rond het reisadvies in Duitsland stelden we vast dat code geel gelde.  Wat erop neerkomt dat je steeds een mondmasker dient te dragen in alle openbare gebouwen, winkels , restaurants alsook bij het inchecken in het hotel.  Daarnaast gelden ook de regel van anderhalve meter social distancing. Trouwens bij onze boeking kregen we een mooi overzicht met alle strikt na te volgen maatregelen. 

Gepakt en gezakt met mondmasker konden we dus met een gerust hart afreizen.   

Zoll

Rheinhessen kunnen we best bestempelen als een dichtbij bestemming net over de Duitse grens. Groot was onze verwondering om aan de grensovergang van Sankt-Vith geen enkele “zoll” in de verre verte te bespeuren.  Van grenscontrole ,  quarantaine , al of niet aantonen dat je Europese burger bent was absoluut geen enkele sprake.  En dus bereikten we vlugger dan verwacht onze eerste uitvalsbasis voor een deugddoend wandelweekend.

Het inchecken

Bij aankomst in Weingut & Schlafgut Domhof stond meteen bij de receptie de duidelijke maatregelen rond social distancing af te lezen. De receptioniste was veilig afgeschermd met plexiglas en droeg net als onszelf een mondmasker.  Naast de afscherming stond eveneens de nodige ontsmettingsgel om de handen te reinigen.  Daarnaast viel het op dat de ingang en de uitgang van het hotel separaat werden aangegeven en men dit strikt diende op te volgen.

Onze kamer was meer dan spic en span.  Netjes , allemaal proper en eveneens van de nodige desinfectiesprays voorzien.

Duitsland corona-tijden

In het restaurant en terras  

Een restaurant of terras kom je zo maar niet in.  In de meeste restaurants dien je voorafgaand te reserveren en bij binnenkomst is het dragen van een mondmasker verplicht. Zodra je zit mag het mondmasker af. Al viel het ons op dat her en der niet iedereen zich eraan houdt. En net zoals in België dient de ober een mondbescherming te dragen.  Veel terrassen hebben eenrichtingsverkeer en de stoelen en tafels staan vrij ver van elkaar.  Slechts eenmaal werd ons gevraagd om een ruime tafel te delen met een ander koppel.  Al bij al kon de social distancing gegarandeerd worden en het was bovenal op een buitenterras.  Het viel ons ook op dat bij een toiletbezoek het mondmasker verplicht is. En daar houden de Duitsers zich vrij strikt aan.

Wel verschillend met België is dat je op alle horecaplaatsen meteen een formulier krijgt om je naamgegevens en telefoonnummer in te vullen. Daarnaast dien je ook je aankomst- & vertrektijd in te vullen, zodat men met je contact kan opnemen mocht dit nodig zijn. Je gegevens worden niet digitaal bijgehouden en na vier weken vernietigd.

Opmerkelijk is dat je in Duitsland op veel plaatsen niet cashless kan betalen.  Overal wordt nog met cash geld betaald. Zodoende is het handig om steeds wat ontsmettingsmiddel bij de hand te hebben.

Tijdens het wandelen

We gingen vooral naar Rheinhessen om te wandelen. Duizenden heuvels en wijnranken zo ver je kan zien, lenen zich uitstekend tot onze favoriete bezigheid.  Aan wandelpaden geen gebrek, vooral de Hiwweltouren en de Rheinterrasenweg zijn er populair. Ondanks het weekend was viel de drukte op de wandelpaden aardig mee. Normaal is de regio gekend om zijn “Winzerbars” , een wijnbar midden de wijngaarden. Per toeval vonden we er toch één open. Het viel ons op dat de wijnboer rekening hield met het dragen van mondmasker. Enigste wat ons ietwat zorgen baarde was de netheid van de glazen.

Onze conclusie is snel gemaakt. Nergens vonden we echt onveilig. Integendeel veel maatregelen worden door de Duitsers strikter genomen en gerespecteerd.

Opgelet: dit is een momentopname en betreft enkel onze eigen ervaringen. We kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor het niet geven van up-to-date informatie. De maatregelen kunnen inmiddels achterhaald zijn, wanneer je de komende weken op vakantie trekt naar Duitsland.  Voor alle officiële maatregelen en de juiste regels verwijzen we jullie graag door naar de website van Buitenlandse Zaken.   

Tekst Stefaan Bailleur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.