Tweebergenwandelroute: een verhaal tussen berg en charmante dorpskom.

Hoeft het nog gezegd. Het West-Vlaamse Heuvelland blijft een van mijn favoriete bestemmingen als het op wandelen aankomt.  Wie van een sportieve uitdaging houdt komt er steevast aan zijn/haar trekken.  Immense vergezichten, heerlijke streepjes onverhard en verrassende pittige hellingen zijn op je wandeltraject nooit veraf.

Acht kleine Heuvellanddorpen

Het prille lenteweer nodigt uit voor een fikse wandeling langs de zeshoekige bordjes van de provinciale Tweebergen wandelroute.  Met start in het  charmante Westouter, één van de acht kleine Heuvellanddorpen,  tekenen de silhouetten van de West-Vlaamse heuvels zich duidelijk af in het vlakke landschap tussen Poperinge en Ieper.  In een chauvinistische bui zou ik ze zelf ‘bergen’ durven noemen, al komen ze amper boven de zeespiegel uit.  Westouter is een levendig dorp.  Rond de Sint-Eligiuskerk schaart zich een dynamische woonkern met talrijke horeca- en eetgelegenheden.  Na je wandeling kan je er terecht voor (h)eerlijke gastronomie met roots.

DSC_0348

Het natuurreservaat Sulferberg-Brandersbos

Eenmaal de dorpskern achter ons gelaten opent de wandeling met een schitterend  karrenspoor.  Een opwarmertje van wat komen moet. Achter elke hoek schuilt immers een verrassend panorama die ons langzaam laat opschuiven op de flanken van de 88 m. hoge Sulferberg en het natuurreservaat Sulferberg-Brandersbos.  Het is een van de mooiste en waardevolste bronbeekgebieden van Vlaanderen.   De Brandersbeek en de Sulferbergbeek kronkelen zich langs hellende graslanden met houtkanten, knotbomen en poelen.  Overweldigende bloemtapijten van duizenden wilde bosanemonen, blauwe hyacinten en gele dotterbloemen kleuren er het voorjaar.  Kenners ontwaren er zelfs de zeldzame goudveil.

Het steenmannetje op de Goeberg

Maar de hoogten blijven steeds bekoren.  Een resem knuppelpaden lopend over een drassig en kwetsbaar gebied laat ons wat verder uitdeinen op de top van de Goeberg.  De naam slaat op goede grond , daar waar Sulfer slechte grond betekent .  Vanop een mooi bankje genieten we even van het weidse amfitheater. Voor ons ontrolt zich het groenrijke silhouet van de Rode en Zwarte berg.  Achter ons vouwt zich een schimmig panorama open op de skyline van de Ieperse en Poperingse torens.   Als men hier komt ‘heuvelen’  ontdekt men algauw dat ‘ le plat pays ’  van chansonnier Jacques Brel  in geen uren te ontwaren is.  De schoonheid van het landschap en de absolute stilte om ons heen zijn momenten om te koesteren.  Net als het steenmannetje naast het zitbankje.  De op elkaar gestapelde stenen  zijn heilig voor de wandelaar en begoeden je van barre omstandigheden en een veilige thuiskomst.

’t Hellegat en Kotje Piepers

Hierna bedwingen we een tijdlang de speelse bosrand van ’t Hellegat en het Kotje Piepersbos.  Dit Hellegat- letterlijk put naar de hel – is sinds 1912 een staatsbos met weelderig bomenbestand .  Kaal geschoten in de oorlog, maar intussen bloeien wilde hyacint, bosanemoon en witte klaverzuring er opnieuw.  Het pad laat ons puffend de flanken van de Rode Berg opklimmen in de richting van het vroegere vakantiedomein Kosmos.  Begin 19de eeuw was het hotel een pionier op het vlak van sociaal toerisme.  Ooit een ontmoetingsplaats van jeugdbewegingen, wandelaars en andere recreanten liggen de gebouwen er nu vervallen en verloederd bij. Laatst werd de locatie gebruikt voor een beklijvende wietscéne voor de Vlaamse televisiereeks Eigen Kweek. Vanop de belvedère  kijk je thans uit op de Kosmos speelweide en de weidsheid van een voortreffelijk glooiend landschap waarbij tientallen kerkdorpen zich aftekenen. Aan de bosrand woonde de bekende dorpsfiguur Cyriel Vanuxem. Volgens de overlevering vroeg hij al wie het bos wou betreden om een kus, in de volksmond ‘pieper’ genoemd. Het leverde hem de bijnaam ‘Kotje Piepers’ op.

Charmant dorp

Een onbeschaafd stuk holle wegel, waar we helemaal opgenomen worden in de schoonheid van de jaargetijden , brengt ons uiteindelijk in de Hellegatstraat.  In volle val zetten we koers naar Westouter.  De plaats kreeg de titel “charmant dorp” mee omwille van de bijzondere architectuur, patrimonium, ligging, couleur locale,…   Een laatste maal kijken we neer op de schilderachtige omgeving waarbij de grimmige krommingen van de West-Vlaamse getuigenheuvels zich te grabbel gooien.  Zittend op het terras van In de Zwaan, ooit oude brouwerij Corneblomme zijn we het sluitend eens.  Of ge hier komt in de lente, of in de zomer of zelfs tijdens koning winter … nooit zult ge hier vergeefs gekomen zijn.

Praktisch

  • Afstand: 7,2 km
  • Gratis parking: in de dorpskern van Westouter (Heuvelland)
  • Start:De wandeling start aan het infobord te vinden in de nabijheid van de Sint-Eligiuskerk. Volg de zeshoekige wandelbordjes.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er geen mogelijkheden tot verpozing.
  • In Westouter zijn er talrijke drank- en eetgelegenheden :  –  In de Zwaan  is een familiale eet- en drankgelegenheid gelegen in de enceinte van de vroegere brouwerij Corneblomme.  De historische afspanning is meer dan honderd jaar oud en was generaties lang in handen van de familie Hardeman. Na je wandeling kan je genieten van een fris streekbier en vormen typische gerechten als spaghetti , een breughelplank of kleine snacks de hoofdmoot van de kaart.

Meer info omtrent de Tweebergenwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 3  of kan je hier downloaden.

De dient voor Toerisme van Heuvelland vind je op het Sint-Laurentiusplein 1 te 8950 Heuvelland. Telefoon: +32 (0) 57 45 04 55. E-mail: toerisme@heuvelland.be

Meer wandelverhalen :

Deze diashow vereist JavaScript.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

2 Antwoorden op “Tweebergenwandelroute: een verhaal tussen berg en charmante dorpskom.”

  1. Heel mooi beschreven, ‘onze’ Tweebergenroute’. Veel groeten uit Heuvelland. Team van Toerisme Heuvelland.

    1. Bedankt voor jullie compliment. Het Heuvelland verdient alle aandacht. Eerstdaags volgt een nieuw wandelverhaal over die andere mooie route bij jullie ‘ de Kemmelbergwandelroute’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.