Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Twee Bekenwandelroute: verhaal langs de Marke- en Neerbeek

Geprangd tussen diverse autowegen en grootstad Kortrijk zou je gaan denken dat de regio tussen Marke en Bissegem weinig te bieden heeft.  De Twee Bekenwandelroute bewijst het tegendeel. De provinciale wandelroute, zo’n 11.9 km lang liet ons op een verrassende manier kennismaken met de vallei van de Markebeek en de Neerbeek.

Heerlijkheid Marke

De Twee Bekenwandelroute kan je aanvatten ter hoogte van het OC De Troubadour in Bissegem of het OC in Marke. Op beide locaties kan je makkelijk de wagen kwijt en gratis parkeren.  Zelf opteren we voor Marke. De tweede grootste deelgemeente van Kortrijk werd voor het eerst vermeld in 1066. De heerlijkheid Marke was toen nog een vrij moerassig gebied in grondbezit van de Kortrijkse Groeningeabdij.  Anno 1850 kwam de industrialisering op gang.  Marke kende in deze periode welstand. Van een arme landbouwstreek groeide de regio uit tot een welvarende industriestreek.  Niet alleen de vlasnijverheid zorgde voor werkgelegenheid. Ook een dakpannenfabriek, weverij en metaalconstructiebedrijf voor de textielindustrie kwamen er zich vestigen.  Het laatste bedrijf werd uiteindelijk als multinational Vandewiele bekend en bepaald nog steeds het dorpsbeeld van Marke.

De Pauvre Leute

Het Koevoetpad wijst de juiste weg aan van de Twee Bekenwandelroute.  Kriskras door de Markse dorpskom en een eerste stukje Markebeekpad komen we voorbij enkele oude boerenhoven. We houden even halt bij het geklasseerde Boerenhof Van Clé daterend uit 1651. Enkele jaren terug was hier nog een kinderboerderij. Iets verder ligt de historische hoeve Goed te Marke.  In de verte ontwaren we een kleine bult.  De helling ontstond bij de aanleg van de nabijgelegen autosnelweg en verwijst naar de oude herberg Pauvre Leute. De Twee Bergenwandelroute neemt dit fragiel groen stukje landschap niet op in het traject. Tal van planten zoals de breedbladige wespenorchis, aardaker, donderkruid, duizendblad, Sint-Janskruid en massa’s knoopkruid gedijen er weelderig.

Het Preshoekbos.

Het pad naast de Markebeek loodst ons naderhand heel kort door het Preshoekbos. Dit stadsrandbos vormt zowat de groene buffer tegen de talrijke autosnelwegen die de stad Kortrijk omringen.  De aanleg kende nochtans veel controverse en protest.  Bij de eerste boomaanplanting diende zelf politie en een helikopter tussen te komen.  Waar het Preshoekbos in een verhitte sfeer tot stand kwam is het tegenwoordig een groene oase voor rust en ontspanning.  Ook kinderen kunnen er zich uitleven op de speelzone. Oeroude knotwilgen in een lager gelegen grasland tonen een vroegere kronkel in de loop van de Markebeek.  We komen ook voorbij een waterpoel. Hier leven verrassend veel kikkertjes en andere waterbeestjes.  Bij de nieuwe poel zijn dertien ‘reuzen’ gezellige klimbomen geïnstalleerd. De overkant van de Markebeek bereik je via een brugje. Je kunt ook door de doorwaadbare zone gaan op blote voeten of met laarzen aan.

Kleiputten en de Leie

Eenmaal het sportcentrum Olympiadeplein voorbij opent zich een lappendeken van groene gebieden. In de Pontstraat ontwaren we de restanten van een klei-ontginningsgebied.  De oude kleiputten, ooit eigendom van de dakpannenfabriek S.A. Tuilleries du Pottelberg zijn niet toegankelijk en in privébezit. Pogingen om het gebied te openen, waarbij de natuur opnieuw de bovenhand zou krijgen leiden vooralsnog tot niks.  De Twee Bekenwandelroute brengt ons zo feilloos tot aan de Leie-oevers en de geschiedenis van de vlasnijverheid.  De Leie vormt geruime tijd onze metgezel. Wist je  trouwens dat haar bijnaam ook de Golden River is? Een naam dat de rivier te danken heeft aan de vlasnijverheid. In grote hekkens lag het vlas immers te roten op het water, wat zorgde voor een goudgloed.

Natuurgebied ’t Schrijverke

Nu eens wandelen we langs de Leie, dan weer door een struweel naar ’t Schrijverke. Deze oude Leiemeander werd door natuurliefhebbers omgetoverd tot een paradijs voor watervogels. We volgen een rustig wandelpad, omzoomd door oude wilgen, elzen, weiland en ruigten. Het prachtige natuurgebied dreigt echter te verdwijnen, volgens de plannen van de Vlaamse Waterweg en het verbreden van de huidige Leie. Overal duiken dan ook zwarte vlaggen op om dit ongerept stukje natuur van de ondergang te vrijwaren.

Van Lancester bommenwerper tot vliegveld

We dwarsen de Leie-brug die Marke met Bissegem verbindt.  Aan de rand van het jaagpad herinnert een gedenksteen aan de crash van een Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force en haar bemanningsleden. In de nacht van vrijdag 21 juli 1944 plande de geallieerden een groots bombardement op het rangeerstation van Kortrijk.  5325 bommen werden op Kortrijk gedropt.  Het rangeerstation, maar ook de stad zelf kreeg het hard te verduren. Men telde meer dan 500 burgerslachtoffers en 400 gewonden. 

Een tijdlang gaat de Twee Bekenwandelroute verder langsheen enkele woonwijken en een bedrijvenzone. Tot een kleine groene doorgang langs de autoweg ons een zicht gunt op de Internationale Luchthaven van Kortrijk-Wevelgem.  De luchthaven werd in 1916 aangelegd door de Duitsers. Gezien de Leie en een spoorweg dichtbij waren, vormde de locatie een strategisch punt. Door de jaren heen is de luchthaven geëvolueerd naar een polyvalente zone, deels gebruikt als zakenluchthaven, deels als helikopterbasis, maar voornamelijk als vrijetijds- en sportvliegveld.

Neerbeekvallei

In het centrum van Bissegem neemt de Neerbeekvallei de bovenhand. Het is een klein, zeer kwetsbaar, maar waardevol natuurgebied. Het wandelpad dat we volgen loopt van de Vlienderkouter tot aan de Leie. De resten van een tweetal vlasroterijen, roterij Baeckelandt en roterij Ameye, herinneren aan het vlasverleden van Bissegem.  De Neerbeekvallei maakt deel uit van de Rotersmeersen.  Een 3 ha groot natuurgebied bestaande uit weiden, rietkragen en poelen. Terug aan de Leie-oevers ontwaren we in de verte het Kasteel van Marke.  Wellicht doet de naam de Bethune een belletje rinkelen. De adellijke familie bepaalde jarenlang het politieke gebeuren in Kortrijk.  Jean & Sabine de Bethune zijn nog steeds actief in de politiek. 

Viaduct vol graffiti

Eenmaal de nieuwe Leiebrug gedwarst bevinden we ons opnieuw op het grondgebied van Marke.  Het wandeltraject wordt geflankeerd door een immens viaduct van de Kortrijkse R8. Gelukkig weet de stad Kortrijk betonconstructies mooi in te kleuren met kwalitatieve graffiti en een immens skatepark. Een van de Street art-kunstwerken kreeg de naam mee van ’treasure your tricks, not your trash’.  Het kunstwerk van Lisa Gold wil de gebruikers van het skatepark stimuleren om alles proper te houden en hun afval in de vuilnisbak te deponeren.

Blommeghem Park

Ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouw van Groeninghe kapel loodst het Markebeekpad ons langsheen de vernieuwde dorpskern van Marke.  De Sint-Brixiuskerk domineert het plein. Maar neem aan de overkant, vooral eens tijd om binnen te stappen bij Odelie. In de no-waste-shop kan je terecht voor kraakverse granola, noten en een ruim assortiment van thee en koffie. Je waant je zo in grootmoeders woonkamer. Of vat gewoon ’s morgens de Twee Bekenwandelroute aan met een verfrissend bio-ontbijt.  Laatste blikvanger van de wandeling vormt het Blommeghem Park.  Het park met neogotisch kasteel en koetshuis behoorde destijds toe aan de heerlijkheid Blommeghem en is als dorpsgezicht beschermd.  Het kasteel deed ook enkele jaren dienst als gemeentehuis van Marke.  Meteen het einde van een verrassende wandeling in de vallei van de Marke- en Neerbeek.

Praktisch :

  • Afstand : 11.9 km
  • Start & Parking: je wandeling start je ter hoogte van OC Troubadour in Bissegem of dit van Marke. Op beide locaties vind je gratis parking. Het traject volg je aan de hand van de zeshoekige bordjes met benaming Twee Bekenwandelroute
  • Niet geschikt voor rolstoelwagens. Op sommige plaatsen kan de wandelroute  drassig zijn. Zeker na hevige regen en in het najaar.
  • Logeren:
  • Leuk adresje in de nabijheid:
    • Odelie, in de retro horecazaak voel je je zo in grootmoeders woonkamer. Je kan er terecht voor ontbijt, huisgemaakte taarten en geschenkmanden. Vagevuurstraat 1 • 8510 Marke • T 0492 42 65 19 • info@odelie.bewww.odelie.be
    • Pans Kruidbar Hou je van kruiden, oliën, noten en gedroogde vruchten, dan is een bezoek aan de nostalgische kruiderij een must. Rekkemsestraat 115 • 8510 Marke • T 056 49 88 44 • www.kruidbar.be

Meer info over de Twee Bekenwandelroute kan je bekomen nabij Toerisme Kortrijk – Begijnhofstraat 2 – 8500 Kortrijk – toerisme@kortrijk.be

De wandelkaart met extra info over de wandelroute is te koop tegen € 4,00 via de webshop van Westtoer. Je kan de wandelroute ook downloaden via hier.

Meer inspirerende wandelroutes in West-Vlaanderen vind je HIER

@ Tekst en foto’s Stefaan Bailleur 

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: