Wandelinspiratie,  Wandelnetwerken,  Wandelnieuws,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Tussen land en water, nieuw wandelnetwerk De Blankaart

Deze morgen is in Diksmuide het nieuwe wandelnetwerk De Blankaart officieel geopend. Het netwerk loopt van het provinciedomein De IJzerboomgaard via heel wat trage wegen, door natuurgebied De Blankaart, langs gezellige polderdorpen en natuurlijke waterlopen, helemaal tot in Boezinge. Goed voor 105 kilometer wandelplezier tussen land en water.

Populaire wandelbestemming

Het natuurgebied De Blankaart is sinds jaar en dag een populaire wandelbestemming in Diksmuide. Het nieuwe wandelnetwerk De Blankaart telt 78 wandelknooppunten en is verbonden met de wandelnetwerken IJzervallei en Hoppeland. Met de Blankaartwandelroute en de Drie Grachtewandelroute omvat het netwerk ook twee bewegwijzerde suggestielussen van 10 en 6.5 km. Er zijn ook twee toegankelijke lussen uitgestippeld op het netwerk, die aangeduid staan op de wandelkaart. De lussen zijn gescreend door Inter Vlaanderen,” aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde.

Tussen land en water

Stilte, water, weidse landschappen, vogels … en regelmatig een lekkere stopplaats. Vijf ingrediënten die elke wandeling top maken. Het wandelnetwerk De Blankaart biedt ze alle vijf. Vanuit Diksmuide stapt de wandelaar via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpen als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle. Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug loopt de wandeling door de IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Impressionant is het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart. Bezoekers vinden er uitkijktorens om naar de vele vogels te turen. Ook het oorlogsverleden van de Westhoek is tastbaar aanwezig. Het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer brengt wandelaars langs gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de Eerste Wereldoorlog in een versteende herinnering staat gebeiteld.

Westhoek waterproef

Het wandelnetwerk is een eerste realisatie binnen het Europese Leaderproject ‘Westhoek Wandelproof’, een samenwerking tussen Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek als co-promotor met acht Westhoekgemeenten: Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik. Naast het wandelnetwerk De Blankaart wordt ook een nieuw netwerk in Zonnebeke ontwikkeld. Bestaande netwerken Heuvelland, Hoppeland en Ieperboog worden uitgebreid, verbeterd én aan elkaar verbonden zodat er één groot netwerk ontstaat.

Meer info omtrent het wandelnetwerk De Blankaart kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 10 .

De dient voor Toerisme van Diksmuide vind je op de Grote Markt 6 te bereiken via tel. 051/79.30.50 of via www.bezoekdiksmuide.be 

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.