triootje westhoek
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Triootje Westhoek: 80 km langs Ieper, Heuvelland en Poperinge

De Westhoek, dat is de West-Vlaamse regio die onder andere steden herbergt als Ieper, Poperinge en Heuvelland. Een streek die je telkens weer weet te verrassen met een uitbundig lappendeken van polders en heuvels, waar je urenlang kan wandelen. Voortaan kan je er ook een Triootje Westhoek wandelen.

Meerdaagse wandelroute

Triootje Westhoek is een meerdaagse wandelroute van 80 km lang door Ieper, Heuvelland en Poperinge. Je hoeft absoluut geen ervaren langeafstandswandelaar te zijn om het volledig wandeltraject tot een goed einde te brengen. De nieuwe wandelroute is immers volledig uitgestippeld op maat van ieder. Over verschillende dagen ontdek je de Westhoek op je eigen tempo. Neem onderweg zeker eens de tijd om diep in en uit te ademen en stil te staan bij de schoonheid van het Westhoek-landschap. Vlakke stukken gaan er hand in hand met hoogtemeters. Je wandeldag sluit je af met een overnachting bij een van de deelnemende plaatselijke logiesverstrekkers. Elke logies biedt immers ook bagageservice aan, als je dit wenst. Heel makkelijk: overdag stap je met rugzak om je picknick in te bergen. Bij aankomst staat je bagage reeds netjes te wachten.  

Het concept komt overgewaaid uit Limburg en de Ardennen. Daar zijn meerdaagse wandeltochten in heel wat natuurparken reeds enkele jaren ingeburgerd. Triootje Westhoek is de eerste wandelroute in West-Vlaanderen die hierbij aanleunt. Er werd een gevarieerde wandelroute uitgewerkt langs historische plaatsen in Ieper, de Poperingse hoppevelden en bosrijke glooiende wandelpaden in Heuvelland.

Den Groote Oorlog

Aanvankelijk wandel je in een regio waar er hard gevochten werd. Eén van de bloedigste oorlogen vond immers plaats in Ieper en omstreken. Her en der duiken de witte grafzerken van de Commonwealth begraafplaatsen op. Maar ook groene oases zoals het Provinciaal domein De Palingbeek of de groene Ieperlee-gordel zijn nooit veraf.

Bos en heuvels

Op weg naar Kemmel gaat het er iets vredevoller aan toe. De Heuvellandse getuigenheuvels en bossen nemen de bovenhand. Op de eerste plaats met de Kemmelberg en verder de Rode- en Zwarteberg. Het klinkt als muziek in de oren. Zeker eenmaal je het folkdorp Dranouter voorbij komt. Loker en Westouter staan dan weer bekend als charmant Westhoek-dorp waar het goed vertoeven is.

Hop en bier

Poperinge is dan weer de streek van de hoppeteelt en lekker bier. Westvleteren en Sint-Bernardus zijn beide topbrouwerijen met dito bier. Ideaal als verpozing langs of na je wandeling. Het grens- en straatdorp Abele verwijst dan weer naar smokkelverhalen en hanenkampen. Via Dikkebusvijver gaat Triootje Westhoek hierna opnieuw de richting uit van Ieper.  

Een hartje

Verder verwijst Triootje Westhoek ook naar de liefde. De wandelroute is immers bewegwijzerd met een hartje. Het hartje symboliseert enerzijds de samenwerking tussen de drie partnersteden, maar eveneens de liefde voor het Westhoek-landschap. Die vorm, een hartje, krijg je als wandelaar ook te zien wanneer je het traject download. Er is ook een GPX-bestand beschikbaar, handig moest je alsnog twijfelen aan de bewegwijzering. Op de website wordt de route voorgesteld in drie suggestie-etappes, maar het staat je vrij om de wandelroute zelf in te delen volgens je eigen behoeftes. De wandelroute kan je starten in iedere gemeente, telkens is er voldoende gratis parkeergelegenheid. Kom je met de trein, dan ligt het station van Ieper of Poperinge meteen in de nabijheid van de wandelroute.

@ Tekst en foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.