Bestemming,  Nederland

Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland

9 uur ’s morgens : ik kijk uit op de goudengloed van een opkomende zon die zich aftekent in het blauw van het hemelgewelf.   Met de wind in de haren struinend langs een godverlaten strand komt de zilte zeelucht me tegemoet.  Ideaal om enkele dagen ontspannen uit te waaien op Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland.  

Je komt er uitsluitend met de Teso-veerboot  vanuit Den Helder.  De vaart, die amper een kwartier duurt, zorgt voor een stemmig eilandgevoel waarbij je meteen alle besognes van je kan afsmijten. Texel is echter veel meer dan zon, zee en zijn zalige uitgestrekte stranden. Tijdens mijn verblijf maakte ik kennis met de veelvuldigheid van een levendig eiland, geroemd om zijn talrijk te ontdekken plekjes.  Couleur locale en zeven gezellige dorpjes zorgen ervoor dat Texel uitgeroepen is tot één van de mooiste Europese bestemmingen. Met 38 beschermde natuurgebieden verspreid over het ganse eiland is het tevens een populaire bestemming voor vogelaars, fietsers en wandelaars.  “ Een paradijs voor wandelaars “ ,  top!

Graag geef ik jullie enkele niet te missen spotlights mee.

DSC_0259 - kopie.JPG
Stappend langs de lange afstandsroute Waddenwandelen is Texel een heus wandelparadijs
DSC_0269 - kopie.JPG
Kaap Noord, een stukje strand zoals strand hoort te zijn en waar je kan smullen van een fantastisch uitzicht op de Waddenzee en  pittoreske strandcabines
DSC_0278 - kopie.JPG
Lopend langs de strandlijn geniet je van krijsende meeuwen en kleine strandlopers op zoek naar wat lekkers.  Telkens een kletsende zeegolf aankomt,  trippelen ze met spoed alsof hun leven ervan afhangt.
DSC_0293 - kopie.JPG
In de brede duinvallei van de Slufter stroomt het zeewater vrij in en uit, waardoor het gebied  onder water komt te staan.  Het is laagtij. We hebben alle tijd om tussen het spel van eb en vloed te genieten van dit waardevol kweldergebied
DSC_0312 - kopie
Wandelend in het natuurgebied de Muy stuit je op een kudde ruigharige Galloway runderen. Zolang je de vervaarlijke uitziende dieren met rust laat, hoef je niks te vrezen.
DSC_0316 - kopie.JPG
Neem het van mij aan, Texel is het vogeleiland bij uitstek.   Zorg bovenal  voor een verrekijker.
DSC_0358 - kopie.JPG
Als je op Texel bent, wil je natuurlijk zeehonden zien.  Voor de kust van Texel  leven grote populaties  gewone en grijze zeehonden. In Ecomare kan je ze van heel dichtbij zien.

Ecomare op Texel is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang gelegen te midden het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Je kan er niet alleen zeehonden en bruinvissen van dichtbij zien, er is tevens een zeeaquarium en een museum met een walviszaal.

DSC_0356 - kopie
Al ogen ze schattig en hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor, blijf bovenal op afstand. Op Ecomare kan je één van de zeehondjes adopteren.
DSC_0369 - kopie.JPG
De zeehonden worden een paar keer per dag gevoederd door verzorgers.

Op Texel kan je niet alleen waddenwandelen maar ook wadlopen. Waddenwandelen is een lange afstandswandeling van ruim 1.200 kilometer wandelplezier gespreid over de vijf Waddeneilanden, Groningen , Friesland en Noord-Holland.   Wadlopen kan je enkel onder begeleiding van een gids waarbij je aanmeert op een zandplaat en op zoek gaat naar het rijke zee- en bodemleven.

DSC_0442 - kopie.JPG
Vanuit de haven van Oudeschild kan je met de kotter Emmie TX10 wadlopen.
DSC_0473 - kopie
Het wad op. Krabbetjes vangen, schelpjes zoeken, garnaaltjes vissen, kokkels harken, zeehondjes spotten … een unieke beleving.

DSC_0477 - kopie.JPG

DSC_0493 - kopie.JPG
Naast wadlopen kan je vanuit de haven van Oudeschilde tevens op garnaalvissentocht met de Texelse kotters.

Inderdaad, het klopt: Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners! Van beide leven er een kleine 14.000 op het eiland. In het voorjaar komen daar nog eens zo’n 17.000 lammetjes bij. Vooral de jonge lammetjes die voor het eerst naar buiten gaan, zijn geweldig om naar te kijken. Al dartelend en springend gaan ze het weiland door. De meeste schapenhouders zijn gevestigd op het Oude Land van Texel.

DSC_0420 - kopie
Texelse scheepjes … In Texel wonen meer schapen dan mensen. In het voorjaar dartelen en springen de kleine lammetjes in het rond.
dsc_0404-kopie.jpg
Het Texelse binnenland kleurt en geurt groenrijk. Het vruchtbare weidelandschap wordt er steevast doorsneden door een watertje of dijk.

Texel heeft veel te bieden op culinair gebied. Eerlijk voedsel, op het eiland zelf geproduceerd met nadruk op kwaliteit en respect voor de natuur.  Denk behalve aan het beroemde Texelse lamsvlees ook aan verse asperges, op het eiland gepelde garnalen, de beste schapenkazen en lokale kruidenbitters. Bij veel bedrijven bent u welkom om te proeven of voor een rondleiding. Erg interessant zijn de rondleidingen bij kaasboerderij Wezenspyk, de Texelse Bierbrouwerij en de Texelse Paddestoelenkwekerij.

Bierbrouwerij-texel-e1478680477793
Proef na je wandeling van een Skuumkoppe. Een heerlijk streekproduct van de Texelse bierbrouwerij
20170511_102905(0) - kopie.jpg
Bij een streekbiertje hoort een kaasje.  Kaasboerderij Wezenspyk maakt al meer dan 35 jaar lang heerlijke schapen-, koeien- en geitenkaas.

Foto’s & Tekst Stefaan Bailleur

Deze trip kwam er in samenwerking met VVV Texel.

Was je ook al eens op Texel?  Laat me jou favoriete plekjes weten.

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.