Ter Yde wandelroute
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Ter Yde wandelroute: een verhaal van vissers en kostbaar natuurgebied

Uitwaaien aan zee, niets zaliger. Zowel in de koude wintermaanden als in de zomer kan je hier simpelweg je hoofd leeg maken. Eén van onze geliefde badplaatsen is Oostduinkerke. Al decennia lang wordt de kustgemeente er geassocieerd met de vissersfolklore. Het levendig bewijs vormen de garnaalvissers te paard. Daarnaast kan je er heerlijk wandelen langs de talrijke natuurgebieden en de Oostduinkerkse kustlijn. Wij stapten vanuit Oostduinkerke-Bad de provinciale Ter Yde wandelroute.

De kruiende garnaalvissers

Oostduinkerke heeft brede stranden en biedt magnifieke uitzichten over de zee.  Zoveel is zeker als we de Ter Yde wandelroute aanvatten op het Astridplein.  Het strand wordt er gedomineerd door het imposante beeld van de Cloned Paardenvissers.  William Sweetlove, een plaatselijk kunstenaar  bracht zodoende een eerbetoon aan de Oostduinkerkse garnaalvisser getooid in hun knalgele jekker.  Van april tot november kan je de paardenvissers aan het werk zien ter hoogte van de Schipgatduinen en de Groenendijk. Vakkundig leiden ze telkens hun stoer Brabants trekpaard in het zeewater om op ambachtelijke wijze garnalen te kruien.  Een unicum in de wereld, in 2013 door Unesco uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

De Kust een prachtig aanblik

Het strand ligt te blinken in de zon en loopt in een vriendelijke boog met de zee mee.  Langs de vloedlijn lopen mensen, op het water dobberen kleine zeilboten.  De Kust heeft een prachtig aanblik. Weer of geen weer er is altijd wel iets te beleven in Oostduinkerke-Bad.  Daarnaast nodigen talrijke etablissementen je uit voor een hapje of drankje na de wandeling.  De Ter Yde wandelroute volgt hierna de dijk met zicht op de deinende golven van een kolvende zee.  Alleen enkele schreeuwende meeuwen verstoren er sporadisch de stilte.

Kostbaar natuurgebied

Eenmaal de woonkern achter ons heest de wandelroute zich verder  tussen de fijne gordel van de beschermde Zeebermduinen en het strand. De Noordzee ligt er voor het grijpen, de zilte zeelucht komt je hier zo tegemoet.  Kleine strandlopers zijn er op zoek naar wat lekkers.  Telkens een kletsende zeegolf aankomt,  trippelen ze met spoed alsof hun leven ervan afhangt.  De schoonheid van het kostbare natuurgebied met kleine strooiselbegroeing en glooiende mosduinen  zal beslist je aandacht trekken. Tussen de fleur en kleur van het heldergroene mos ontwaren we tevens een groot aantal kleine aangespoelde schelpen van slakjes. De weekdiertjes leven vooral op het wad en op de bodem van de Noordzee.  Er is hier zoveel te zien en te beleven!

Het duingebied Ter Yde

Via het strand stappen we hierna verder naar Groenendijk.  Vervolgens gaat het loodrecht naar de Karthuizerduinen, genoemd naar een verdwenen monnikenklooster. De verkavelingswoede  van enkele vakantiedomeinen staat er in schril contrast met de overgang van de duinen naar de polders.  Het geheel maakt deel uit van Ter Yde duinencomplex , met zijn 260 hectare het derde grootste aan onze Belgische Kust.  Het is een heerlijke plek om even alle drukte achter je te laten.  We wandelen verder over jonge stuifduinen begroeid met helmgras.  Naderhand gaan deze  helmduinen over in mosduinen. Ze behoren tot de mooiste van de kuststreek.  Ook de oudere duinstruwelen waar duindoorn, wilde rozen en andere bijzondere struiksoorten welig tieren  vormen een pareltje.

Hannecartbos: groene oase

Nog zo’n groen oase is het Hannecartbos. Het bos werd door de familie Hannecart eind jaren twintig van vorige eeuw aangelegd op een stuk wilde grond waar niets groeide. De toenmalige eigenaar wou er een jachtdomein creëren.  De Ter Yde wandelroute loopt thans door een half verwilderd nat elzenbroekbos waar de bomen mooi in het gelid staan.  We stappen  door  een mooi stuk bos afgewisseld met open graslanden alwaar Shetland-pony’s , Konikpaarden en schapen grazen. In het voorjaar strijkt hier jaarlijks een grote kolonie reigers neer en met wat geluk kan je er het ganse jaar door ook roofvogels zoals de buizers of de sperwer waarnemen.  Opmerkelijk is dat door het bos ook de enige duinbeek van de Vlaamse kust loopt : de waterloop-zonder-naam.

Spelleplekke en Plaatsduinen

Ook de Spelleplekke en de Plaatsduinen grenzend aan Oostduinkerke-Dorp behoren tot de duinengordel van Ter Yde.  De Spelleplekke vormde begin 1900 de eerste vissersnederzetting, vandaar dat er bij archeologische opgraving een groot aantal spelden  – in het dialect spellen – werden gevonden.  De Plaatsduinen, dat in de late Middeleeuwen tot ontwikkeling kwam verwijst naar ‘ de platse ‘ – de dorpskern.  Hier kan je zalig genieten van de duinbosjes, terwijl elders begroeide duinen en stuifduinen voorkomen.   Ten slotte deint de wandeling uit via de verkavelingen Mariapark en Duinpark.

Praktisch

  • Afstand: 7,1 km
  • Gratis parking:
  • Start: Astridplein in Oostduinkerke-Bad
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: op de dijk van Oostduinkerke-Bad zijn er diverse mogelijkheden tot verpozing.
  • Logies tip: Koksijde-Oostduinkerke beschikt over een grote keuze aan accommodaties om te logeren. Ontdek het ruime aanbod aan bed & breakfast.
  • Meer info omtrent de Ter Yde wandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be   De wandelroute maakt samen met de Westhoekwandelroute en Doornpannewandelroute deel uit van het wandelnetwerk Westkust. De wandelnetwerkkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 10,00. Je kan de wandelkaart van de Ter Yde wandelroute HIER downloaden.
  • Meer wandelroutes in Koksijde-Oostduinkerke tref je HIER
  • De dienst voor Toerisme van Koksijde-Oostduinkerke vind je op het Astridplein 6 – 8670 Oostduinkerke ,  Telefoon: +32 (0) 58 51 13 89 . E-Mail: toerisme@koksijde.be– www.visitkoksijde.be/nl
 

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.


Ter Yde wandelroute
Nu geen tijd om te lezen? Bewaar deze wandelroute op Pinterest voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.