ter doestwandelroute
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Ter Doestwandelroute: een verhaal over het witte polderdorp

Op een steenworp van Brugge en de Brugse Zeehaven ligt Lissewege.  Het witte polderdorp werd ooit verkozen tot één van de mooiste dorpen van Vlaanderen. De tijd is er zowaar blijven stilstaan. Witte huisjes in de schilderachtige dorpskom en het Lisseweegs Vaartje dat het dorp in twee snijd zorgen voor de authenticiteit. Ook kunstenaars en bekende schrijvers vinden er geregeld hun stekje. Het aanpalend polderlandschap nodigt dan weer uit voor een wandeling langsheen de provinciale Ter Doestwandelroute.

Een erg grote kerk

Hoog boven het polderlandschap torent de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk uit tussen de witte pittoreske dorpskom. Je kunt er niet naast kijken. In vergelijking met het kleine dorp heeft Lissewege een veel te grote kerk. Gebouwd in de 13de eeuw onder toezicht van de Tempeliers vormde de kerk van oudsher een veilige stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Dit verklaard meteen de drie Sint-Jacobsschelpen in het gemeentewapen. De kerktoren kan je ook al of niet onder begeleiding bezoeken. Je moet er wel de beklimming van 264 stenen wenteltrappen voor over hebben. Vanop de 75 meter hoge stompe toren kan je ongehinderd het dorpje bewonderen en genieten van een uitzonderlijk polderzicht. Bij helder weer kijk je uit op Brugge die Schone en de nabijgelegen haven van Zeebrugge. Met wat geluk kan je ook de kust van het Zeeuwse eiland Walcheren ontwaren. Ondanks de nabijheid van de zee heeft de toren helemaal niks te maken met een vuurtoren. Door geldgebrek raakte de kerktoren immers nooit af.

Willem van Saefthinge

Daarnaast blikt het dorp terug op een bewogen geschiedenis. Historische figuren, waarvan Willem van Saefthinge de bekendste is, bepaalden de grandeur van het dorp mee.  In de schaduw van de kerktoren is zijn heldendaad met een standbeeld vereeuwigd. Hij was een lekenbroeder die tijdens de Guldensporenslag de Franse aanvoerder, graaf Robert II van Artesië, van zijn paard sloeg. Iets verderop, in de Walram Romboudtstraat ligt het vernieuwde bezoekerscentrum.  Wie net als ons het unieke verleden van Lissewege wenst te weten, dient zeker een bezoek te brengen. Unieke foto’s, kaarten, schilderijen en een verzameling archeologische vondsten van de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest illustreren het rijke verleden. Pal naast de kerk in de oude pastorie ligt het Heiligenmuseum. Je vindt er een unieke collectie beelden van patroonheiligen, meer dan 200 in totaal.

Boudewijnkanaal

Na ons bezoek sluiten we aan op de Ter Doestwandelroute. Een triomfantelijke oude knotwilgenrij zorgt meteen voor de juiste toon van deze provinciale wandelroute. De zeshoekige bordjes met opschrift omleiding zorgen naderhand voor verwarring. Je hoeft helemaal niet af te wijken van de wandelroute en al zeker de saaie omleiding niet te nemen! Doch gewoon rechtdoor het onverharde pad volgen, waarna het jaagpad langs het 70m brede Koning Boudewijnkanaal dat Brugge met Zeebrugge haven verbind het naderhand overneemt.  In kaarsrechte lijn volgen we het recent vernieuwde jaagpad.

Saai lijkt het geenszins! Je kijkt volop uit op de kleurrijke bermen die vol leven zitten.  Krinklende winklende waterdingen, libellen en overvliegende reigers en aalscholvers zijn er hier bij de vleet.  Het kanaal gegraven tussen 1896 en 1905, heette toen nog gewoon het Kanaal Brugge-Zeebrugge.  Tijdens een bezoek van wijlen Koning Boudewijn in 1953 doopte men het kanaal om tot Boudewijnkanaal. In de verte wenkt de Roskambrug over de A11.  Voor sommige een gedrocht in het polderlandschap, voor andere een sterk stukje architecturaal werk. Gelukkig moeten we als wandelaar niet over de brug. Want dan riskeer je er nog voor een open brug te staan. Twee keer per dag passeren hier schepen en sluit men de weg een kwartier af.

Monnikenmoere

Gelukkig keren we de brug de rug toe en vervolgen we de Ter Doestwandelroute op een hoger gelegen talud uitkijkend op een laaggelegen natuurgebied met veel rietland, sloten en zilte graslanden. Ongeveer 1000 jaar geleden vormde dit gebied een uitgestrekte getijdenzone met zee-inhammen, kreken, slikken en schorren.  De Cisterciënzermonniken van de voormalige abdij Ter Doest, onttrokken het gebied door middel van dijken aan de getijdenwerking van de zee. Het ingedijkte abdijgebied dat ooit slikken- en schorrengebied was, werd polder. Vanaf de 12de eeuw werd hier ook klei gewonnen en turf gestoken. Met het gewonnen veen en klei bakten de paters de ‘moefen’, om de abdij en kerk van Lissewege te bouwen. De vroegere Monnickenmoere of Monnickenwerve wordt ook wel ‘het moeras van de paters’ genoemd.

Abdij Ter Doest

Iets verder wijst de kapel Ter Doest de richting aan van de voormalige Cisterciënzerabdij. Van de abdij zelf blijft jammer genoeg niet veel meer over, behalve de reusachtige tiendenschuur en een aantal bijgebouwen.  Die bijgebouwen opgericht uit het puin van de abdij na de vernieling door de Geuzen zijn tegenwoordig een hotel-restaurant. De kapel zelf werd in 1651 opgericht door Martin a Colle, de toenmalig abt van Ter Doest. Rondom het domein prijken talrijke kunstbeelden. De beelden maken deel uit van de Beeldenroute. Iedere zomer stellen tussen juni en september een 100-tal nationale en internationale kunstenaars ten toon in het witte dorp Lissewege.

’t Lisseweegs Vaartje

We vervolgen de Ter Doestwandelroute met een weidedoorsteek en een minder fraai stuk langs een spoorwegbedding. Gelukkig brengt het Lisseweegs Vaartje in de dorpskom soelaas. De oude waterweg, in de 13de eeuw gegraven als handelsweg tussen Brugge en de Noordzee, is gewoonweg een streling voor het oog en fotogeniek. Aanvankelijk werd de waterweg gebruikt als aanvoerweg voor de Doornikse blauwsteen bij de bouw van de kerk en de abdij Ter Doest. Tijdens de zomermaanden staan er duizenden bloemen langs de oevers en vormt het ook decor voor de beeldenroute. De wandeling afsluiten in het pittoreske witte dorp kan bij één van de talrijke horecagelegenheden. Nabij het Lisseweegs Vaartje en de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk nodigt menig terras uit voor een natje en een droogje. Je bezoek afronden doe je in De Soete Paepe, het zoetste snoepwinkeltje in de hele streek.

Praktisch :

  • Afstand : 6.3 km
  • Start & Parking: De start vind je ter hoogte van de oude pastorie, tegenwoordig VVV Lissewege. Gratis parkeren kan in de nabijheid van Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk of nabij de parking ter hoogte van het station van Lissewege. Het traject volg je aan de hand van de zeshoekige bordjes met benaming Ter Doestwandelroute.
  • Niet geschikt voor rolstoelwagens. Op sommige plaatsen kan de wandelroute vrij drassig zijn. Zeker na hevige regen en in het najaar.
  • Logeren:
  • Leuk adresje in de nabijheid:
  • Te doen:

Meer info over de Ter Doestwandelroute kan je bekomen nabij VVV Lissewege – Walram Romboudtstraat 7 – 8380 Lissewege – www.visitlissewege.be

De wandelkaart met extra info over de wandelroute is te koop tegen € 4,00 via de webshop van Westtoer. Je kan de wandelroute ook downloaden via HIER.

Meer inspirerende wandelroutes in West-Vlaanderen vind je HIER

@ Tekst en foto’s Stefaan Bailleur / Foto’s Heiligenmuseum Visit Brugge – Jan Darthet

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.