Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Te voet naar Scherpenheuvel

Traditioneel wordt overal te lande op 1 mei  het bedevaartseizoen geopend.  De meest tot de verbeelding sprekende bedevaart is deze naar de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Scherpenheuvel. Decennia lang stapte men een bedevaart om religieus geïnspireerde redenen. Ondanks ons geloof de laatste jaren afneemt blijkt een voettocht  naar Scherpenheuvel verrassend populair te zijn, zelfs bij jongeren.  En dat is niet toevallig, want te voet naar Scherpenheuvel sluit perfect aan bij een aantal maatschappelijke trends. Graag geven we je enkele redenen mee, waarom ook jij misschien wel te voet naar Scherpenheuvel moet overwegen.

Sportieve uitdaging.

In eerste instantie is te voet naar Scherpenheuvel gaan, beslist een sportieve uitdaging. Net zoals de Dodentocht nog ieder jaar aan populariteit wint, betekent ook op bedevaart gaan voor velen een grensverleggende sportieve ervaring. Je stapt immers toch een relevante afstand, meestal vanuit je woonplaats naar een verder gelegen bedevaartsoord. Trendwatcher Herman Konings sprak in 2015 al van de bedevaart 2.0. Hierbij gaan een sportieve uitdaging en teamwork hand in hand. Daarnaast vervaagt de originele motivator voor een bedevaart – dank betuigen of angst bestrijden – meer en meer. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Grote Trek, met zijn 52 kilometer vanuit Antwerpen ook wel de moeder aller bedevaarten genoemd, de afgelopen jaren opnieuw meer deelnemers lokt, waaronder vooral jongeren.

 Zingeving 2.0

Naast de sportieve uitdaging is te voet naar Scherpenheuvel gaan een ideale activiteit om tot jezelf te komen. In een alsmaar hectischer wordende wereld, waar we overstelpt worden door prikkels, kan een bedevaart voor mentale rust zorgen. Wandelen is voor vele mensen nu al dé activiteit bij uitstek om je gedachten op een rijtje te zetten of te filosoferen over het leven. Het feit dat je te voet naar Scherpenheuvel op bedevaart gaat in groep, werkt alleen maar versterkend.

Smakelijke Pelgrimstochten

Je kan een bedevaart ook helemaal anders inkleden en er een culinaire uitstap van maken. Zo kan je via te voet naar Scherpenheuvel een smakelijke pelgrimstocht maken. Tijdens hun uitgestippelde wandelingen passeer je de mooiste plekjes van het Hageland en hou je halt aan toeristische trekpleisters als de Abdij van Averbode of de Maagdentoren in Zichem. Tijdens de culinaire stops op je weg naar Scherpenheuvel proef je van al het lekkers dat de streek te bieden heeft en kom je in contact met lokale streekproducenten. Speciaal voor bedrijven worden ook nog de nodige teamactiviteiten in de wandelingen geïntegreerd, waardoor het een ideale teambuildingsactiviteit wordt.

te voet naar Scherpenheuvel

Stap niet alleen

Daarnet had ik het over de Grote Trek, de moeder alle bedevaarten naar Scherpenheuvel.  Als ik één raad kan geven, ga je voettocht niet alleen aan. Vanuit het ganse Vlaamse land kan je in groep op pelgrimstocht naar het bedevaartoord. In Londerzeel St-Kristoffel kan je deelnemen aan de Voetbedevaart. Het Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel-Boom richt al sinds 1810 een voettocht naar het eeuwenoude Mariaoord. In mei kan je aansluiten bij menig wandelclub, zoals de Natuurvrienden Zoersel 

Retro belevenis

Dat retro hip is een understatement. Zelf breien en je kleren maken is weer in,  mannen die naar een barbier in plaats van een kapper gaan zijn hot en je koffie zetten met een percolator in plaats van een koffiemachine noemen we ‘slow coffee’. Het lijkt wel alsof al wat dateert uit grootmoeders tijd opeens terug trendy is. Dus waarom ook niet gewoon een gouwe ouwe te voet naar Scherpenheuvel doen, inclusief het ontsteken van een noveenkaars en het kopen van een portie pepernoten?

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur –  Coverfoto Erf-goed.be via VisualHunt / CC BY-NC-SA

Praktisch:

Te Voet naar Scherpenheuvel  richt zich op bedrijven, verenigingen en groepen op zoek naar een leuke teambuilding, incentive of groepsactiviteit. Team Pilgrim VOF
info@tevoetnaarscherpenheuvel.be / +32 (0)473 86 46 15

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.