
Ieperse stadswandelroute langs middeleeuws verleden
Laatst stuitte ik op een Brits koppel. Ze vroegen zich af wat die mysterieuze metalen klinknagels aan de voordeur van het Yper museum betekenden. Blijkbaar reikt de interesse van de Britten toch verder dan het oorlogsverleden. Ik was aangenaam verrast en wist te vertellen dat er niet meteen een connectie was met de “Great War”. Het straatbeeld van iedere Vlaamse provinciestad siert thans met dergelijke markeringen. Ze maken deel uit van een Ieperse stadswandelroute, die je laat kennismaken met de grootste blikvangers die de kattenstad te bieden heeft.



De middeleeuwse glorie van een Vredesstad
Het Britse koppel was geënthousiasmeerd. “Geen betere mogelijkheid om deze prachtige stad te ontdekken” riepen ze me achterna. Bijgevolg richtten ze zich naar de infobalie van de toeristische dienst en weg waren ze. In feite hebben ze duizendmaal gelijk. De Ieperse stadswandelroute laat je onder andere kennismaken met de middeleeuwse glorie van de Vredesstad. Vroeger en heden krijg je meteen goed in beeld.


Ieper en de gloriejaren
We stapten allen reeds voorbij de monumentale Lakenhallen, het belfort en het oude stadhuis (thans Yper museum). Maar weinige katten – toffe zinspeling – die er ooit eens bij stilstaan. Toch beleefde Ieper tijdens de middeleeuwen haar gloriejaren dankzij de succesvolle lakennijverheid. We mogen best “ preus lik fjirtig” zijn op het middeleeuws verleden en geklasseerd werelderfgoed.
Uiteraard stap je niet alleen langs de Grote Markt. Daarnaast laat de stadswandelroute je kennismaken met de 26 belangrijkste blikvangers van Ieper. Ondanks Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna volledig van de kaart werd geveegd, zal je versteld staan. Ieper is meer dan oorlog alleen. Neem nu de Sint-Maartenskathedraal, de St-Jacobskerk of het Oude Sint-Janshospitaal. Dat zijn toch architecturale parels? Zelf ben ik verknocht aan de kleine St-George’s Memorial Church en het Munckhuisje op de levendige Vismarkt.



Groen , Vauban & vestingen
De Ieperse stadswandelroute besteedt veel aandacht aan groen. Je wandelt via de groene indrukwekkende vestingen voorbij de Rijselpoort en de Menenpoort. Het huidige vestingtracé daterend uit de 14de eeuw, werd grondig gemoderniseerd door de Franse vestingbouwkundige Vauban. Daarnaast bezoek je het Ketelkwaad, waar je de natuurspeeltuin, de hondenloopweide, het bosland, waterpartijen, ligweiden en schapenweiden kan ontdekken. Tevens kom je langsheen het Hotel-Museum Arthur Merghelynck. Hier opende de Ieperse edelman in 1894 zijn eigen privémuseum, gewijd aan de adel in de 18de eeuw. Overvloedig gedecoreerde stijlkamers volgen elkaar op: een boudoir, een ‘gouden’ salon, maar ook intieme vertrekken als slaapkamers, het privésalon of de Vlaamse keuken.

Erfgoedwandelroute praktisch
- Afstand: 6,6 km
- Gratis parking: op wandelafstand van het stadscentrum zijn een aantal gratis randparkings
- Start: in Yper Museum , Grote Markt , Ieper
- De infobrochure is beschikbaar in vier talen.
- Niet-geschikt voor rolstoelen. Het traject op de vestingen bevat immers enkele moeilijk begaanbare stroken en trappen !
- Horecatip: langs de wandelroute zijn er talrijke mogelijkheden tot verpozing.
- Kaffee Bazaar een gezellig sfeercafé met veel bazaar, 100 bieren, goede muziek en een tuinterras is één van onze favorieten
Meer info omtrent de Ieperse stadswandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 2 of kan je hier downloaden.
Toerisme Ieper vind je op de Grote Markt 34 te 8900 Ieper, Tel.: +32 (0)51/ 79 30 50, toerisme@ieper.be, www.toerismeieper.be
Meer ontdekken over Ieper
© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur voor wandelverhaal.be
Volg je ons al op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal?
Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

