Rheinhessen
Bestemming,  Duitsland

Rheinhessen, heerlijk wandelen door de wijngaarden

Rheinhessen doet bij velen wellicht een belletje rinkelen. Gelegen langs de Rijn in de driehoek Worms, Mainz en Bingen is het de warmste regio van Duitsland met veel zomerse dagen en weinig neerslag. Reeds eeuwenlang staat het landschap en het leven van Rheinhessen in het teken van de wijnbouw.  Diverse rode en witte wijnen, alsook de bekende zoete witte Liebfraumilch kan je er naar hartenlust proeven. De wijngaarden lenen zich uitstekend voor enkele dagen wandelen.

De Hiwweltouren

Op een paar uur rijden van België profileert Rheinhessen zich als een rustige, lieflijk glooiende regio. Een genot om er te wandelen. Met de Hiwweltouren, dialect voor heuvel kan je de diversiteit van Rheinhessen al wandelend ontdekken. Op een 10-tal plaatsen nodigen deze korte en middellange wandelingen met het predicaat “Premiumwanderweg” uit tot een halve of hele dagtocht. Het zijn afwisselende trajecten over het glooiende  landschap van Duitslands grootste wijngebied. Onderweg geniet je steeds van de prachtige vergezichten en de ongerepte natuur. En natuurlijk moet je bij de talrijke wijnboeren eventjes halt houden om te genieten van een heerlijk glas wijn.

De Hiwweltour Westerberg nabij Ingelheim is een prachtige wandeling door het dal van de kleine Selz-rivier. Je komt onder andere voorbij het imposante kasteel Westerhaus in Westerberg.  De Hiwweltour Aulheimer Tal in het zuiden is ook prachtig. De wandelroute leidt naar de Flonheimer Trullo, een klein wit huisje met puntdak dat symbool staat voor de regio.  Hier kun je ook genieten van een picknick , terwijl je uitkijkt over de fenomenale vallei.

Het mooiste zicht van Rheinhessen

De Hiwweltour Heideblick is de absolute aanrader. Het is haast niet te schatten hoe je wordt betoverd door de grote verscheidenheid aan landschappen en indrukwekkende panorama’s.  Kroonstuk langs de wandelroute is ongetwijfeld het heideplateau in het Naturschutzgebiet Neu-Bamberger Heide en het zicht vanuit de Winzeralm.  In 2016 werd de omgeving terecht bekroond als mooiste zicht van Rheinhessen.  Bij mooi zomerweer kan je hier trouwens in het weekend genieten van een glas wijn.  

Trouw tot aan de dood

Maar ook het eerste gedeelte van de Hiwweltour Heideblick is prachtig.  Je komt er voorbij de topwijngaarden Höllberg en Heerkretz.  Er is nog een reden waarom je deze wandelroute moet stappen: de Ajaxturm.  Het is een toren waar een lokale sage rond trouw tot aan de dood wordt verteld.  Twee geliefden mochten van de vader van het meisje niet samenzijn. Ze werd verplicht om met iemand anders te trouwen, waarna ze door hartpijn stierf. De jongen bouwde op de plek waar ze elkaar ontmoetten de Ajaxturm.  In het wapenschild herken je de hond Tiras, hun trouwe metgezel die het koppel steeds begeleidde tijdens stiekeme wandelingen.

Rheinterrassenweg

Sinds de opening van de 60 kilometer lange Rheinterrassenweg in 2014 is Rheinhessen uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming voor wandelaars.  Deze lange afstandswandelroute ingedeeld in etappes van circa 10 kilometer loopt van Mainz naar Worms, langs de Rijnvallei.  Bij het rondtrekken wandel je langs idyllische wijndorpjes en historische steden,  maar maak je evenzeer kennis met de boeiende wijncultuur van deze streek.  Je kunt ook overnachten bij een van de talrijke wijnboeren of pensions.  Aan de Rheinterrassenweg liggen tevens zeven extra wandelingen. Die leiden allen naar een bijzondere bezienswaardigheid, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot of de Glockenberghütte.

Logeren bij de wijnboer

Hoe romantisch is het om van een ontbijt te genieten tussen de wijnranken en vervolgens plannen te maken voor de wandeling van de dag.  Behalve uitstekende wijnen kan je bij menig wijnboer ook logeren.   De streek biedt daarnaast ook een groot aantal camperplekken van uitstekende kwaliteit aan.  Reizen met een camper is in de huidige omstandigheden een perfect alternatief, het biedt flexibiliteit en geeft je een gevoel van ultieme vrijheid.

Reeds zin gekregen om enkele dagen Rheinhessen te boeken? Ga voor meer informatie naar www.rheinhessen.de of naar de FB-pagina

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Rheinhessen-Touristik GmbH

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Heb je zelf nog leuke wandeltips in de regio Rheinhessen? Deel ze met ons.

Rheinhessen
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.