peer
Onderweg,  Wandelroutes

Peer, het klokhuis van landelijk Limburg

Onze kennis over de stad Peer reikt niet ver. Buiten het feit dat Peer in (G)Limburg ligt en een Blues festival rijk is.  Ondertussen weten we beter! Omdat we er een weekend naartoe trokken om bovenal te wandelen. Bij het huiswaarts keren, kunnen we slechts één ding concluderen.  Je hoeft niet steeds naar het buitenland of verre landen te reizen.  In eigen land is het best gezellig toeven. Peer is een ‘pittige plek’ waar je in de voetsporen van Pieter Bruegel de Oude, de rustgevende natuur vlot inruilt voor de Bruegeliaanse geneugten.

 De trots van alle Perenaars

Peer is wel degelijk een stad. Het pittoreske driehoekige marktplein met muziekkiosk en een oude gietijzeren stadspomp met een gouden peer vertaalt zich in een welvarende, doch evenzeer bewogen geschiedenis. Aan de overzijde van de plaats trekt het statige oude stadhuis uit 1637 met reden onze aandacht.  Het is het oudste stadhuis van Limburg en de trots van alle Perenaars. In de loop der eeuwen fungeerde het gebouw als lakenhalle, gemeentehuis, gerechtsgebouw en gevangenis, vandaar de schandpaal voor het gebouw.  Achter de fraaie muren van het Maaslandse renaissance gebouw met barokke invloeden schuilt thans een hotel-brasserie, meteen onze slaapgelegenheid voor de komende nacht.

Op stap met Juul en Mia

Na het inchecken, trekken we de Brueghelstad in.  Vlak naast ons hotel huurden we bij de toeristische dienst een IPad met de wandelapplicatie Juul en Mia.  Samen met acteur Wietse Tanghe, die de ietwat wereldvreemde ontdekkingsreiziger Juul speelt , verkennen we virtueel het historische erfgoed.  Allerlei  leuke feitjes komen op ons af, terwijl we tussenin enkele raadsels oplossen.  Her en der, fladdert de hyperkinetische mug Mia, gespeeld door Sien Eggers vrolijk in het rond.  Honderduit vertelt ze over de blues en het Brueghelmuseum, waar je de volledige collectie kunstwerken van de bekende schilder Pieter Brueghel de Oude vind.   Een aanrader !

De reus der Kempen

In het straatbeeld springt de fruitige peer steevast in het oog.  Niet alleen op het marktplein, ook in een buitennis van de Sint-Trudokerk bemerken we een  15de-eeuwse Madonnabeeld met kind en een peer in de hand.  De peer verwijst naar de erfzonde of de zondeloze geboorte van Maria.  Binnenin  de fraaie kerk ontwaren we een collectie kunstwerken, schilderijen en twee unieke biechtstoelen uit de laatste vijf eeuwen . Dé blikvanger  is de 15de-eeuwse peervormige kerktoren,  ook wel de Reus der Kempen genoemd.  Met zijn 64 meter is de toren meteen de grootste van Limburg.  Hij maakte ooit deel uit van de stadsomwalling en vormde in woelige tijden een schuilplaats voor de Perenaars.

De Muggenblussers

Wie het wenst kan mits groepsreservering de toren beklimmen.  281 treden later geniet je van een wijds zicht over het klokhuis van dit landelijk Limburg.  Doorheen drie verdiepingen ontdek je een mooie collectie kerkschatten, een museum van mechanische torenuurwerken en een beiaard. In Peer zien ze het duidelijk groots, want met  zijn 64 klokken goed voor 17 ton is de Peerse beiaard één van de grootste van Vlaanderen.   Zelf hoeven we de kerktoren niet in.  Mia de mug komt andermaal op het toneel.  Met een kwinkslag en dronebeelden van de omgeving vertelt ze over een zwoele zomeravond in 1825, waarbij de kerktoren in brand staat.  Toen de Peerenaars massaal aan het blussen sloegen, bleek er een gigantische zwerm muggen rond de kerktoren te fladderen.  De naam Peerse muggenblussers  verspreidde zich als een lopend vuurtje.

Verfijnd genieten

In ’t Oud Stadhuys genieten we ’s avond van een heerlijk driegangendiner. We laten ons verrassen door de pure, verse gerechten met een oriëntaalse toets die de chef op tafel tovert. Als voorgerecht wordt een carpaccio van hert met zongedroogde tomaatjes, kruidensla en verse Parmezaan geserveerd. Het hoofdgerecht, een op het fel gebakken zeebaars met groentjes op z’n zuiders is verfijnd afgewerkt. Er is zelfs nog plaats voor een dessert, we gaan voor de sabayon op basis van Hasseltse jenever.  Tot onze spijt wordt het nagerecht  koud en waterig opgediend , wel flink voorzien van een goeie scheut drank.

Wandelen maar in de Dommelvallei

Als we de volgende dag na een lekker uitgebreid ontbijt de wandelschoenen aanbinden , kleurt de hemel vrij grijs.  Niet meteen de perfecte omstandigheden voor onze geplande wandeltocht. We laten het niet aan ons hart komen. De buienradar belooft de komende uren immers beterschap en zo geschied.  Eenmaal de kleine dorpskern van Wijchmaal achter ons gelaten wordt de basiliekvormige Sint-Hubertuskapel onze eerste halte langs de weg.  Hierna dompelen we ons een eerste maal,  onder in het groen van de Dommelvallei.  Een uniek natuurgebied alwaar zich rond de smalle Dommelbeek een landschap met een rijke fauna en flora ontwikkelde.  Prachtige bossen, weilanden en akkers wisselen elkaar af.  In de uitgestrekte weilanden grazen koeien, maar vooral veel paarden.

Natuur troef

Via het wooncentrum Sint-Antonius bereiken we al vlug het centrum van Peer .  De talrijke Peerse bezienswaardigheden die we gisteren ontdekten passeren nog eens de revue.  Blijkt dat de Vlaams-nationalistische componist Armand Preud’homme hier geboren is.  Wie kent  niet zijn meest bekende werk “ in de stille Kempen, op de purperen hei  “? Zijn geboortehuis is thans ingericht als het Armand Preud’homme museum. We ruilen naderhand het stadscentrum voor een bonte afwisseling van beekdalen, weilanden , akkers en prachtige dennenbossen.  Als we plots met onze neus tegen een F-16 opduiken, moet dit wel Kleine Brogel zijn.  Het is een gebied waar rust en stilte heersen en natuur troef is. In Molhem passeren we een gebied dat door onze verre voorouders werd uitgekozen om hun geliefden te begraven. Thans zijn nog vijf prehistorische grafheuvels te zien die vermoedelijk dateren van  800 tot 500 vóór Christus.

Wandelgebied Abeekvallei

Gezwind stappen we verder tussen de Dommelvallei en het natuurgebied van de Molenbeemden.  De ontsluiting van het gebied maakt deel uit van de Abeekvallei . Een perfect wandelgebied zo blijkt.  Diverse symbolen kleuren 11 lussen in, lopend door de unieke biotopen van de vallei.  Opmerkelijk zijn de talrijke prachtige hoeves langs de weg. De Tichelhoeve, een historische hoeve waarvan reeds sprake in de late middeleeuwen is er slechts één van. Het ganse gebied maakt recent deel uit van Bosland, het grootste aanééngesloten boslandschap van Vlaanderen. Er rest ons blijkbaar nog heel wat te ontdekken in dit te bescheiden landelijke stukje Limburg.

Praktische info:

  • We overnachten in Hotel De Boskar , een viersterrenhotel met 19 luxueus ingerichte kamers met alle comfort. Wellness, sauna en gratis fitnessfaciliteiten voor de gasten.  ’s Morgens wacht je een lekker en uitgebreid ontbijt in de aanpalende brasserie ’t Oud Stadhuys  www.hoteldeboskar.be
  • In hetzelfde gebouw als ‘Hotel de Boskar 1773’ vindt u het toeristisch onthaal van de stad Peer. Hier kunt u terecht voor alle informatie over de stad Peer en omgeving. www.toerismepeer.be 

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: