Bestemming,  Frankrijk

Pas-de-Calais, zo verrassend en dichtbij

Kleine landweggetjes en traditionele dorpen, verse croissants bij de lokale boulangerie, eindeloze wandelingen over prachtige stranden, ongerepte natuur en culinaire hotspots. Woorden die je wellicht doen wegdromen. Dit alles is te vinden in Pas-de-Calais, de onontdekte parel van Noord-Frankrijk. Op slechts anderhalf uur rijden van Brussel is Pas-de-Calais, zo verrassend en dichtbij de perfecte vakantiebestemming.

De zandstranden van de Opaalkust

In de Pas-de-Calais kun je heerlijk zonnebaden of lekker uitwaaien op het strand. Maar hiervoor zijn we niet gekomen. De kilometerslange zandstranden van de Opaalkust bieden immers volop wandelmogelijkheden. Tussen de ’twee kapen”, genaamd Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez kan je heerlijk wandelen. Vanop de imposante kliffen geniet je er steevast van een spectaculair uitzicht op de Engelse kust. Natuur wordt afgewisseld met oude kustplaatsen zoals Boulogne-sur-Mer, een belangrijke vissershaven met een historisch centrum.

Het verrassende binnenland

Het binnenland van Pas-de-Calais is minstens zo verrassend als de kust. Het veelzijdige cultuurstadje Saint-Omer is omgeven door een romantisch polderlandschap, bekend als Vallées & Marais. Even verder naar het zuiden ligt Montreuil-sur-Mer, een sfeervolle vestingsplaats omringd door groene heuvels. Liefhebbers van ruimte en natuur genieten hier van ” les 7 Vallées” rond Hesdin, het zachte platteland van de Ternois en de meer dan 20 prachtige bezoektuinen.

Ideaal om al wandelend te ontdekken

Ook wandelaars kunnen hun hart ophalen in deze groene oase: tal van wandelroutes doorkruisen de Pas-de-Calais. Maar er zijn ook diverse GR-paden: bijvoorbeeld de Tour du Boulonnais, Tour de l’Artois of Tour de l’Audomarois genieten veel bijval. Ervaren lange afstandswandelaars zullen de GR120 du Littoral , de kustwandelroute langs de Opaalkust fantastisch vinden.

De charme van de belle époque

De periode van de Eerste Wereldoorlog wordt door de Fransen omschreven als ‘belle époque’, wat zo goed als ‘mooi eeuw’ betekent. Deze periode wordt gekenmerkt door maatschappelijke welvaart, grootschalige kunsttentoonstellingen en opkomende architectuur. De charme van deze bloeiende periode is vandaag de dag nog duidelijk te vinden in Pas-de-Calais. Villa’s in art-nouveaustijl, romantische boulevards, hotels en casino’s herinneren aan deze tijd.

Gastronomie langs de Opaalkust

Met verse vis, heerlijke kazen, streekproducten uit het binnenland en talrijke ambachtelijke bieren heeft Pas-de-Calais alles in huis voor een smaakvolle keuken! Daarnaast tref je er sterrenrestaurants tot romantische bistro’s , van wijnbars met de beste wijnen uit Frankrijk tot de lokale visboer: de mogelijkheden zijn eindeloos en blijven verrassen.

Lokale streekproducten

Niets leuker dan kennis maken met een nieuwe cultuur en bijhorende tradities. In Etaples-sur-Mer geniet je van lokaal gevangen vis en vele dorpen hebben hun zelfgebrouwen bier. Pas-de-Calais is al sinds de middeleeuwen een streek van bierbrouwers. Onder andere in de omgeving van Lens wordt deze traditie al generaties lang springlevend gehouden. Voor de kaasliefhebbers zijn er verschillende kaasmakers in de regio, zoals Philippe Olivier, de broeders Renard of de Monnikenkaasjes uit de Abdij van Belval.

Over Pas-de-Calais

Pas-de-Calais is een veelzijdig gebied. Vlak na de Belgische grens ontdek je een rustige streek met typisch Franse charme en indrukwekkende landschappen. Natuur waarin je kunt verdwalen. Onder andere gekenmerkt door de stranden en de krijtrotsen langs de Opaalkust tot het zachte platte polderlandschap in het binnenland. In de kleine, knusse steden als Arras, Saint-Omer of Béthune tref je een sprankelende cultuur. Niet alleen de steden maar ook het geweldige Louvre-Lens museum en de UNESCO-locaties in de vroegere mijnstreek zijn een bezoekje waard. Concluderend is de Pas-de-Calais een verrassend gebied, waar talrijke mooie verhalen over te vertellen zijn!

Reeds zin gekregen om een weekendje Pas-de-Calais te boeken? Ga voor meer informatie naar www.pas-de-calais-toerisme.com

Op zoek naar wandelinspiratie in de Pas-de-Calais? Download hier de brochure met leuke tips voor wandelingen in Pas-de-Calais. Of je nu langs de Opaalkust, over het platteland of door cultuursteden op verkenning gaat… er is voor elk wat wils!

© Foto’s Pas-de-Calais Toerisme / Karl Bruninx / E. Desaunois / Lolo Degres Photographie

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Nu geen tijd om te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.