Bestemming,  Nederland

Op wandel in de Achterhoek

Verrassend veelzijdig en zo dichtbij, dat is de Achterhoek. De natuurregio in het oosten van Nederland, een van de Gelderse streken. Een afwisselend coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bos. Met kastelen en steden, waar je de historie nog voelt en na elke bocht een ander decor. Ontdek al wandelend deze prachtige regio met onderweg bezoek aan een museum of één van de vele streekproductenwinkels die de Achterhoek te bieden heeft.

Wandelen van lekkernij naar lekkernij

De Achterhoek staat bekend om zijn rijke tradities en ambachtelijke streekproducten. Producten die met liefde zijn gemaakt en die de tijd hebben gekregen om volledig op smaak te komen. En dat proef je! Bekroonde wijnen, meesterlijk gebrouwen bier, (h)eerlijk vlees, verse groenten, jam en mosterd volgens traditioneel recept, ambachtelijk bereide kaas, en nog veel meer.

Al wandelend kom je deze streekproducenten tegen. Zij geven je bovendien met plezier een rondleiding, een unieke kans om het verhaal achter het product te ontdekken en te proeven. Ontdek bijvoorbeeld al wandelend het Nationaal Landschap Winterswijk en breng een bezoek aan een schapenkaasboerderij of wijngaard. Ook kun je kiezen voor smaakvolle routes waarbij je wandelt langs theetuinen of wijngaarden.

Door akkers en velden op klompen

Over hekjes klimmen, op een balk balanceren om een sloot over te steken of dwars door een kudde koeien lopen. Hou je wel van een beetje avontuur tijdens je wandeling? Dan is wandelen over een Klompenpad echt iets voor jou. Zo’n Klompenpad biedt een unieke combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland, aangeduid door klompen. Je treed er kilometers lang in de klompensporen van de Achterhoekse boer. Maar wees gerust, klompen zijn niet verplicht. Integendeel, stevige wandelschoenen zijn een must!

Wandelen mét comfort: van hotel naar hotel

Met een meerdaags hotelarrangement wandel je van hotel naar hotel en ontdek je onderweg prachtige plekjes in het Achterhoekse landschap. Je verblijft in verschillende Achterhoekse hotels, waar je geniet van luxe hotelfaciliteiten, culinaire gerechten en de bekende Achterhoekse gastvrijheid. Elke dag een andere route, vol met tips voor onderweg; een museum, een theetuin, streekwinkel of uitzichtpunt. Heerlijk genieten met het gemak dat het bagagetransport van hotel naar hotel wordt geregeld.

Flaneren langs kunst en kastelen

Wie Achterhoek zegt, zegt rust, ruimte, groen en … kastelen. Verspreid in het landschap, verscholen tussen de zo kenmerkende coulissen, vind je de pareltjes van de oud-Gelderse adel. Bijna elk kasteel, buitenplaats of landgoed in de Achterhoek is te beleven voor bezoekers. Als museum, wandelpark, restaurant, hotel of opengestelde tuin. In een aantal van deze kastelen geniet je dan ook van prachtige kunstwerken, luister je naar boeiende verhalen en leer je meer over de cultuur en de geschiedenis van de regio.

Je wandelt er eveneens langs tal van musea zoals Museum MORE, kunstmuseum voor modern realisme gevestigd in het kasteel van Ruurlo. Of Museum Villa Mondriaan waar je alles leert over de vroege jaren van Piet Mondriaan. Niet te missen zijn ook de metershoge Silo Art kunstwerken die het Achterhoekse landschap sieren. Allemaal te bezichtigen tijdens een wandeling in deze prachtige regio!

Kun je niet wachten om de Achterhoek te ontdekken? Dan kun je met 400 fiets- en wandelroutes goed uit de voeten. Wandel door het afwisselende coulissenlandschap met het Scholtenpad, ga op avontuur met de mooiste Achterhoekse klompenpaden of ontdek de Montferlandstoppenroute. Je vindt alle routes in de handige Achterhoek Routes app.

Copyright foto’s Achterhoek Toerisme

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.