GR-overzichtskaart
Grote Routepaden,  Wandelroutes

Op stap met de wandelgids GR 5, deel Vlaanderen

Ook na de razend populaire fictiereeks GR 5 blijft de inconische langeafstandswandelroute in trek. Het GR-pad maakt de verbinding van Hoek van Holland aan de Noordzee tot Nice aan de Middellandse Zee en is meer dan 2.000 km lang. Goed nieuws voor de wandelliefhebber: de route en de wandelgids GR 5 van het Vlaamse deel zijn opgefrist.

De GR 5 in vogelvlucht

Het GR-pad vertrekt in Nederland met Hoek van Holland als officiële startplaats. Na 170 km sta je aan de Belgische grens bij Bergen op Zoom. In Vlaanderen is GR 5 lopen niet moeilijk. Meestal wandel je langs vlakke paden en veldwegen. Maar je krijgt heel wat afwisseling. In de Antwerpse Kempen vormen bos en heide de bovenhand. Stop zeker eens in Westmalle, Tongerlo, Averbode of Herkenrode om een bezoek te brengen aan de oude abdijen. Hierna wandel je verder via de waterpartijen in de Demerbroeken en de Wijers. Of wat denk je van de bossen in de Limburgse Hoge Kempen. En eindigen doe je in de Maasvallei even voorbij Maastricht. Bij het historische fort van Eben-Emael sta je aan de voet van de Ardennen.

Voorbij Eben-Emael wandel je hierna door de Hoge Venen en de Ardennen. Na de Luxemburgse Moezel­vallei duikt de GR 5 Frankrijk binnen. Achtereenvolgens slingert het wit-rode lint zich door Lotharingen, de Vogezen, de Jura, de Savoie, de Hautes-Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Alpes-Maritimes tot in Nice.

Een nieuwe wandelgids

wandelgids GR 5

De nieuwe wandelgids GR 5 ‘Noordzee – Middellandse Zee, deel Vlaanderen‘ beschrijft in beide richtingen het traject vanaf Bergen-op-Zoom tot het eindpunt in Eben-Emael. De afstand van 246 km is verdeeld in 4 deeltrajecten die op hun beurt in 2 tot 4 dagetappes van ongeveer 22 km zijn gesplitst. Stap je de hele route dan ben je zo’n 11 dagen onderweg. Pictogramman op de 55 detailkaarten duiden overnachtingsplekken aan en met behulp van de lijst met de haltes van bussen en treinen kan je zelf de lengte van je tocht bepalen. De gpx-track van de route kan je gratis downloaden via de website.

De wandelgids GR 5 is online te koop in de GR-webshop (ledenprijs € 18, niet-leden € 20).

Trajectwijzigingen

De belangrijke trajectwijzigingen die in de nieuwe Vlaamse topogids zijn opgenomen vind je hier.

Bron Grote Routepaden

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Grote Routepaden/ Annelies De Bleeker

Volg je ons reeds op Instagram , Facebook & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.