Wandelroutes,  Wandelroutes Oost-Vlaanderen

Op stap langs de Assels wandelroute

Ver hoef je niet te reizen om er eens helemaal uit te zijn.  Een weekendje uit of er eens tussenuit knijpen in de natuur, je kan het ook in eigen land. Op een boogscheut van Gent ontdekten we laatst de Assels wandelroute. Omsloten door de oude Leie en de pittoreske dorpskernen van Drongen en Afsnee wandel je langs een Leie-meersengebied dat verwijst naar ‘hasla’ of hazelaar.

De oude abdij van Drongen

Drongen is mooi, lieflijk zelfs met zijn oude Norbertijnenabdij, de typische peperbus kerktoren van de huidige Sint-Gerolfkerk, de Pontbrug en enkele 17de eeuwse oude huizen rond het kerkplein.  Het is onder de oude linden van het Drongenplein dat we de Assels wandelroute aanvatten voor een mix van cultuur en natuur. De voormalige Norbertijnenabdij dateert uit de 7de eeuw en een deel ervan doet nu dienst als bezinningscentrum en rusthuis voor jezuïeten.  Alleen hiervoor is de provinciale wandelroute reeds de verplaatsing meer dan waard. De abdij ligt immers in een Leie-meander, het begin van de schilderachtige Leiestreek en de Assels.

Pontbrug  

Om het natuurgebied van de Assels te bereiken moet je de Pontbrug oversteken. Tot de jaren negentig vorige eeuw lag hier het “Oude Pont’ een beschermd monument uit 1927. De naam laat vermoeden dat de brug gebouwd werd ter vervanging van één van de drie veren, die tot 1900 in de oversteek van de Leie voorzag. Tot op vandaag vormt de brug de enige vaste verbinding tussen Drongen en de Assels. Het gebied ligt als een eiland tussen twee Leie-armen en de Ringvaart ingesloten. De Assels wandelroute leidt  langs de Oude Leieput, volop gesierd met gele plomp en waterlelies.

De Oude Leieput is aan een sage verbonden. De duivel had de klokken van de abdijkerk in de Oude-Leieput geworpen. Wat men ook deed, men slaagde er maar niet in de klokken boven te halen. In nachtelijke nevels kan men de klokken nog horen luiden.

De Hooge Blaarmeersen

Wat verderop leidt een keurige onverharde Assels-kerkwegel ons definitief de Assels in.  De bermen herbergen een gevarieerde plantengroei, waarbij rietkragen en typische moerasplanten elkaar afwisselen.  In de lente stelen de  talrijke koekoeksbloemen de show. Menig landkaartje fladdert dartelend rond en de kleine karekiet voelt zich in het riet duidelijk thuis.  Het open meersenlandschap met natte weiden en doorsneden met grachten vormen de Hooge Blaarmeersen.  Deze laaggeleden gebieden waren van oudsher vaak onderhevig aan periodieke overstromingen, tot de Norbertijnen in de 17de eeuw het gebied gingen indijken. Op een donk te midden het moerasgebied ligt ’t Goed der Kaeksmede. De ommuurde hoeve, geschilderd is ossenbloedkeur, stamt uit de 16de eeuw en behoorde toe aan de Kartuizers van Gent. Tot voor kort werden er Belgische trekpaarden gekweekt.

Op naar de Piereput en de Boterput

Iets verder in een bocht van de Pontstraat tussen het halfopen landschapsbeeld van houtkanten en boomgaarden, waar de gekraagde roodstaart zich in hun sas voelt, staat hoeve ‘ De Bunt ‘ uit 1513. De fraaie okerkleurige hoeve is één van de oudste boerderijen van Drongen. Op de nok van deze beluiken hoeve prijkt een kleine klokkentoren en is er nog een bakhuis actief. Het Leie-hof in de Pontstraat nr. 14 is gelegen op het hoogste punt van de Assels en vormde destijds het toevluchtsoord bij de talrijke Leie-overstromingen. De hoeve ‘Het rijke Gasthuis’ iets verderop behoorde destijds aan de Gentse leprozerie. Een speciaal soort ziekenhuis, waar lepralijders geïsoleerd werden.

Aalscholver in zicht

Bij de Piereput, de tweede van de drie natuurlijke putten die de Assels rijk is, houden we eventjes halt. Aan de oeverkant trekt iets onze aandacht. Op een paaltje bij het water blijkt een aalscholver met uitgespreide vleugels te zitten. Reden hiervoor is dat de aalscholver, in tegenstelling tot andere zwemmende en duikende vogels, geen beschermende en waterafstotende vetlaag op de vleugels heeft en dus na iedere zwemtocht moet drogen om weer te kunnen vliegen. We volgen een wilgenbosje, dat via een knuppelpad uitmondt op de Boterput. Met wat geluk kan je vanuit een kijkhut in de lente de baltsende en broedende kievieten en grutto’s observeren. ’s Winters kun je hier watersnippen, fluiteenden, wulpen en kemphanen spotten. Torenvalken, buizerds en sperwers zijn het hele jaar door vaste gasten.

Afsnee in zicht

Na een 4-tal kilometer bereiken we de pont van Afsnee.  Het Leie-dorp ligt weliswaar niet op het traject , maar de vriendelijke veerman nodigt ons uit om ons naar de andere oever te brengen voor een bezoekje aan het idyllische beschermde dorpszicht. De Romaanse Sint-Jan-de-Doperkerk waakt over ons voor een goede overtocht. Het kerkje met zijn klein ommuurd kerkhof werd gebouwd op een kleine terp, een kunstmatige heuvel, om het te beschermen tegen mogelijke overstromingen. Van hieruit start eveneens de Afsnee-Keuze wandelroute , die nauw aansluit aan die van de Assels. Eventjes later verlaten we Afsnee dorp en keren op onze voet- of is het veerstappen terug om de tocht verder te zetten langs de Leieboorden.

Langs de Oude Leie

In de meersen worden we bekeken door een kolonie Canadese ganzen, terwijl wij vanop de Leie-dijk volop genieten van het zicht op Drieleien, de plaats waar de Leie drie verschillende richtingen uitgaat. We stappen voorbij de schilderachtige oevers en sfeervolle villatuinen en komen aan een sluisje met het opschrift “ Watering der Assels 1854”. Tot op vandaag speelt de sluis een belangrijke rol in de waterhuishouding van de Assels.  We bevinden ons ter hoogte van de Hoge Lake, een goed bewaard deel van de Drongense meersen en tevens een gebied dat in trek is bij weidevogels. Wanneer we tussen het groen van de Leie-boorden opnieuw de imposante oude gebouwen van de Oude abdij zien opduiken, betekent dit het einde van deze natuurrijke wandeling langs het Leie-meersengebied van de Assels.

Praktisch

  • Afstand: 6 km
  • Gratis parking: parking in de nabijheid van de Oude Abdij van Drongen
  • Start: Oude Abdij, Drongenplein te Drongen
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er diverse mogelijkheden tot verpozing. In Afsnee kan je de veerpont nemen, ook daar zijn er horecamogelijkheden.
  • In Drongen kan je na de wandeling terecht bij Brasserie Aurelle of Brasserie In de Karpel

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: