paddenstoelenwandeling
Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Op paddenstoelenwandeling in de herfst

Grote, kleine, discrete of heel opvallende. Paddenstoelen zijn er in alle kleuren en vormen. Iedereen weet inmiddels dat je deze bijzondere verschijnselen en lekkernijen vooral in de herfst (oktober is de maand bij uitstek) kan vinden. Gesp je wandelschoenen maar aan, want voor een heuse paddenstoelenwandeling dien je de komende dagen beslist het bos in te trekken. Vergeet vooral je fototoestel niet!

Fijne activiteit

Een paddenstoelenwandeling is werkelijk een fijne activiteit om met vrienden of familie te ondernemen. Alleen al het plezier om de herfstgeuren van het bos op te snuiven, getuige te zijn van het bijzondere licht dat zo eigen is aan dit seizoen. Verder ook dat gevoel van terug te keren naar je kinderjaren. Het is een interessante en fascinerende ervaring. En aangezien we allen toch een beetje Bourgondiër zijn, mogen we natuurlijk ook het gastronomische aspect van de wandeling niet vergeten! De paddenstoelenwandeling is met andere woorden een alles-in-één wandeling die perfect tegemoet komt aan de behoeften van het menselijke wezen…

Pluk of eet niet zomaar paddenstoelen

De titel kan niet duidelijk genoeg zijn. Waan je geen paddenstoelenkenner als je gaat wandelen. Wie op zoek wil gaan naar eetbare exemplaren , doet dit best in het gezelschap van een mycoloog of paddenstoelengids. Ze weten precies waar de heerlijke comestibele paddenstoelen welig groeien. Al ben je hiervoor beter in de Ardennen. Daarenboven zal de gids je talrijke weetjes en anekdotes over het min of meer heilzaam gebruik van de zwammen vertellen. Wie weet trek je naar huis met een volle mand lekkernijen en het lekkerste recept voor een paddenstoelenomelet.

Paddenstoelwandeling in Vlaanderen

Overal in Vlaanderen organiseren diverse instanties paddenstoelenwandelingen. Je kan gewoon even googelen en je vindt waarschijnlijk een wandeling dicht bij huis. We bundelden voor jullie alvast enkele activiteiten. Hou er rekening mee dat je vooraf inschrijven voor deze paddenstoelenwandeling noodzakelijk is. Het deelnemers aantal is immers steeds beperkt.

Visit Limburg zocht voor je mooie paddenstoelenwandeling uit , waarbij je de komende weken samen met een gids op zoek gaat naar de vlezige zwammen. Ga voor een overzicht van de mooiste wandelroutes naar www.visitlimburg.be

In Antwerpen is het Provinciaal Groendomein Vrieselhof een geliefde locatie. Ook hier is de herfst het ideale tijdstip voor een paddenstoelenwandeling. Wist je trouwens dat paddenstoelen zorgen voor lekkere geuren, alsook het afbreken van hout en bladeren? Ook hier kan je samen een natuurgids op zoek gaan naar de eigenaardigste zwammen.

Het Stropersbos in De Klinge , het Drongengoed in Knesselare of het Buggenhoutbos in Buggenhout keuze genoeg om te genieten van een paddenstoelenwandeling in Oost-Vlaanderen.

In West-Vlaanderen is het Landschapspark Bulskampveld één van de uitgelezen bossen om zwammen te spotten. Zelf gingen we stappen in de Gasthuisbossen. Ook in het Polygonebos te Zonnebeke vind je gegarandeerd paddenstoelen.

Ook de plaatselijke afdelingen van Natuurpunt organiseren een ganse maand lang diverse paddenstoelenwandelingen. Een volledig overzicht vind je op de website van www.natuurpunt.be

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.