Coast to Coast Way
Bestemming,  Groot-Britannië

Ontdek de Tamara Coast to Coast Way in Zuid-Engeland

Een nieuwe wandelroute die de zuidkust van Cornwall met het noorden verbindt, staat nu open voor wandelaars. Deze bewegwijzerde route van 140 km, die de Tamara Coast to Coast Way wordt genoemd, volgt de rivier de Tamar van Plymouth helemaal tot aan Morwenstow op de grens tussen Cornwall en Devon, ten noorden van Bude.

Op zich is het Engelse Cornwall niet onbekend bij wandelaars. Er lopen langs de kust namelijk diverse langeafstandspaden, die samen zijn gebundeld in het South West Coast Path. Hierbij wordt het binnenland van Cornwall echter nog wel eens vergeten. Om hier verandering in te brengen, ontwikkelde het Tamara Landscape Partnership Scheme de 140 kilometer lange Coast to Coast Way.

De Tamara Coast to Coast Way start aan de Engelse zuidkust bij het dorpje Cremyll, dat uitkijkt op de havenstad Plymouth. Van hieruit wandel je noordwaarts langs de Tamar, die je ook meerdere keren oversteekt. Het landschap dompelt je onder in een typish Engelse platteland. Weelderige groene weilanden, kabbelende beekjes, licht glooiende heuvels en schilderachtige cottages vormen de hoofdmoot van het wandeltraject. Eenmaal verder noordwaarts wordt de omgeving wat ruiger, met heidevelden, bossen en steilere hellingen. De wandelroute laat je ook kennis met het industriële (mijnbouw)verleden van de regio. Het meest indrukwekkende overblijfsel is de iconische Royal Albert Bridge. Ten slotte eindigt de route bij Marsland Mouth, aan de noordkust van Cornwall.

Combineren met South West Coast Path

En voor degenen die van wandelen houden, biedt de Tamara Coast to Coast Way nog een extra mogelijkheid. Eenmaal je het eindpunt hebt bereikt, kan je aansluiten op het South West Coast Path. Zowel het begin als eindpunt van de Way liggen immers aan de kust, waar je meteen op het kustpad kunt overstappen. Door beide langeafstandswandelingen te combineren, kunnen wandelaars nu een rondwandeling rondom het volledige graafschap Cornwall maken. Hiervoor moet je wel een lange adem hebben, want deze hele tocht komt neer op zo’n 625 kilometer.

De Tamara Coast to Coast Way zelf is verdeeld in zeven etappes. Ondanks dat de route door de regio Cornwall en Devon gaat, is het niet zo heuvelachtig. Een groot deel van de route is bereikbaar met het openbaar vervoer. Sommige delen zijn ook geschikt voor mensen met een beperking. Een gedetailleerde beschrijving van de route samen met nauwkeurige wandelkaarten werden gebundeld in een Engelstalige gids. Info over de wandelroute en de gpx-bestanden van de wandelroute kan je hier vinden.

Meer inspiratie over populaire wandelroutes in Engeland vind je hier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.