Fictiereeks GR5
Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Om naar uit te kijken: de nieuwe fictie-reeks GR5

In deze tijden van Corona-crisis zijn er gelukkig toch nog een aantal zekerheden waar we naar uit kunnen kijken.  De nieuwe fictie-reeks GR5 is er één van. Vanaf zondag 22 maart gaat deze van start op het eerste net van de VRT.  GR5 is het verhaal van 4 vrienden die besluiten om de legendarische langeafstandswandeling af te wandelen als eerbetoon en herinnering aan hun gezamenlijke vriendin Lisa.   Die verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze op haar eentje dezelfde wandelroute volgde.  Het pad loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee, door Vlaanderen, de Ardennen, de Vogezen en de Franse Alpen tot aan de Franse Rivièra.

Vier vrienden op de vlucht voor zichzelf

De tocht zal de vier twintigers voorgoed veranderen. Het wordt namelijk niet alleen een fysieke uitdaging, want ze dragen ieder ook een zware emotionele rugzak met zich mee. Dat zullen de kijkers geleidelijk aan ontdekken. Met de wandeltocht hopen de vier te ontsnappen aan de druk van hun dagelijkse leven, maar zo eenvoudig is dat niet. Ze nemen persoonlijke problemen, geheime agenda’s en onderlinge spanningen met zich mee. Zo wordt de zoektocht naar de waarheid over de verdwijning van Lisa voor elk van hen ook een confrontatie met zichzelf. Zullen ze te weten komen wat er met Lisa is gebeurd? En kunnen ze in het reine komen met zichzelf?

Het verhaal

Vijf jaar geleden vertrok de toen 21-jarige Lisa Mahieu (Indra Cauwels) op haar eentje voor een lange wandeltocht langs de GR5, van de Noordzee naar Nice. Haar vriendin Zoë Everaert (Violet Braeckman) zou eigenlijk meegaan, maar moest op het laatste moment afhaken door een knieblessure. Ergens onderweg verdween Lisa zonder een spoor na te laten. Haar verdwijning is nooit opgelost.

Nu leggen haar vrienden Zoë, Michiel Boodts (Boris Van Severen) en Ylena Janssens (Laurian Callebaut) diezelfde tocht af om Lisa te herdenken. Van de Noordzee in Nederland, door Vlaanderen en de Ardennen, de Vogezen en de Franse Alpen tot aan de Rivièra. Allemaal hopen ze op die manier hun verwerkingsproces te kunnen afsluiten, maar ieder van hen heeft ook zo zijn eigen reden om mee op reis te gaan. Michiel, die cineast is, zal een documentaire maken over hun tocht.

Ook Piet Mahieu (Lucas Van den Eynde), de vader van Lisa, besluit op het laatste moment mee te gaan, al is niet iedereen daar even gelukkig mee. Hij wil onderweg nog een laatste keer proberen uit te zoeken wat zijn dochter is overkomen. En Piet is niet de enige die ongevraagd aansluit. Bart (Michai Geyzen), de partner van Ylena, volgt onverwacht enkele etappes van de tocht. Ook Asim Lakdar (Saïd Boumazoughe), nog een jeugdvriend van Lisa en de anderen, voegt zich later bij de groep. Aan de hand van de dagboeknotities van Lisa en nieuwe getuigenissen onderweg hopen de reisgenoten te weten te komen wat er met Lisa is gebeurd.

Fictie-reeks GR5

Zelf op pad langs de GR5

De fictie-reeks GR5 zal wellicht veel kijker inspireren om ooit zelf op stap te gaan. Maar hoe begin je eraan? , zullen wellicht velen denken.  Hiervoor richtte Grote Routepaden een GR5-helpdesk op.  Een groep gepassioneerde wandelaars die hun GR5-avontuur al achter de rug hebben , geven advies vanuit hun persoonlijke ervaring.  Maar ze staan ook klaar om al je vragen te beantwoorden of concrete tips te geven. Je kan de GR5-helpdesk bereiken via  helpdeskgr5@groteroutepaden.be

Wandelgids in de rugzak

Voor wie het graag zelf uitzoekt om in de voetsporen van de fictie-reeks GR5 te wandelen, start het avontuur bij de aanschaf van degelijk kaartmateriaal. In de webshop groteroutepaden.be vind je alle officiële – en daarmee ook de meest betrouwbare – GR5-wandelgidsen. In deze gidsen staat de GR nauwkeurig ingetekend op topografische kaarten, krijg je een routebeschrijving en heel wat praktische info. Mocht je een GR-streepje missen, dan ben je met de gids zo weer op het juiste pad. Voor wie in Frankrijk graag op pad gaat met Nederlandstalige routebeschrijvingen, is er de 6-delige reeks van de Wandelende Cartograaf.

Fictie-reeks GR5

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s VRT-Zodiak

Volg ons verder op Instagram, Facebook of anderzijds via Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.