houffalize
Onderweg,  Wandelroutes

Houffalize: in een bocht van Ol Fosse d’Outh

Vakantiegevoel in eigen land kan zo zalig zijn. Houffalize en het natuurpark van de twee Ourthes hebben het allemaal. Volgens velen is het zelfs één van de mooiste regio’s van de Ardennen. Verscholen tussen het groen in een bocht van Ol Fosse d’Outh – letterlijk de kloof van de Ourthe – tref je een ideale vakantieplek om dagenlang te onthaasten.

Hello Happiness

Houffalize, het was van mijn jeugdjaren geleden dat ik er kwam. De tijd dat ik samen met de Hyperionnetjes op zomerkamp ging om de Perseïden te bestuderen. Veel vallende sterren heb ik niet gesprokkeld die dagen, mijn ogen vielen toen veeleer op de leuke Chiromeisjes van Lovenjoel. Enige tijd terug herontdekte ik dit Ardens vakantieoord als de plaats “hello happiness”. Geen loze slogan: maar een fijne en gezellige plek waar de vogeltjes fluiten in de luchtige aankomstruimte, waar een lach en een simpele goeiendag voor het tikkeltje “geluk” zorgen, waar je onbezorgd kan genieten van een fijne vakantie en bovenal meewerkt aan een betere wereld, deze van Vayamundo

Ga en ontdek de wereld

houff

Vayamundo betekent letterlijk: “Ga en ontdek de wereld”. Dat ga ik doen, vier dagen lang struinen langs de verrassende wandelroutes van “ Le Pays de Houffalize “. Het plaatselijke “syndicat d’initiative” (de toeristische dienst) tekende maar liefst 114 kilometers boeiend wandelplezier uit aan de hand van 12 thema-wandelingen. Mocht dit onvoldoende blijken, dan kan je je nog altijd wagen aan de 104km lange Eisleck Trail dwars door de Ardennen van het Groothertogdom naar Belgisch Luxemburg. Daarnaast trekt één van de populairste lange paden in de Ardennen – de GR57 Ourthe/Noordpad – hier voorbij. Deze route van 279km loopt voor een groot stuk langs de mooiste riviervalleien van de Ourthe. De rood-witte markeringen liggen zowaar aan de voordeur van het Vayamundo vakantiecentrum.

Uitgelezen plek om te vertoeven

houffalize

Het zonnetje schijnt zo heerlijk schoon op het balkon van mijn kamer. Verscholen tussen het groen in een bocht van Ol Fosse d’Outh kijk ik uit op de wild-water Ourthe. De rust wordt er alleen maar verstoord door enkele spelende kinderen die zich uitleven op de deathride. Hangend aan een stalen kabel duiken ze angstwekkend naar beneden over de kabbelende rivier. Tijd om zelf in actie te schieten, al waag ik me liever aan een gezapige stadswandeling.

Het Ardennenoffensief

Houffalize werd tijdens het Ardennenoffensief in 1945 grondig verwoest. Buiten een Duitse Panther Tank die ooit uit de Ourthe werd gevist en enkele herdenkingsmonumenten is er van de Tweede Wereldoorlog nog weinig te merken. Het dorp werd grondig heropgebouwd in de typische natuursteen uit de streek. Rond de Sint-Catharinakerk en een rijk erfgoed – middendoor gesneden door de Ourthe – tref je een levenslustige stadskern met talrijke uitnodigende terrasjes en gepassioneerde ambachtslui die overheerlijke streekproducten voorschotelen.

20160726_102816

In het spoor van de US troepen

De 10km lange Promenade Pont de Suhet staat gekend als een pittige wandeling, moeilijkheidsgraad niveau 2. Natuur, stilte, afwisseling maar evenzeer stevig stapwerk zijn er aan de orde. Na een heerlijke nachtrust en uitgebreid ontbijtbuffet kom ik het pittoreske Ardens dorp uit via een keurige bewegwijzering. Witte bordjes met een horizontale groene streep glijden langs talrijke bospaden en heidevlakten op en neer met me mee. De verwilderde bermen kleuren paars, geel of roos.

Le Pont Suhet

Ze staan er in schril contrast met het gedrocht van een 370 meter lange viaduct die de vallei van de oostelijke Ourthe met de E25 overspant. Op zich een meesterwerk van Belgische bouwkunst met een enorme spanboog – één van de grootste ter wereld. Maar geef me maar de innigheid van het vliedende beekje van Mabompré die met je neerklettert tot de echte “Pont de Suhet”. Ik loop er in het spoor van de US troepen, die op 16 januari 1945 het kleine brugje kost wat kost dienden te heroveren op de Duitse vijand.

Ruige beboste heuvelkammen

De wandelweg speelt voor achtbaan als ik het statige beukenbos van Suhet doorkruis. Tot een steile afdaling me vervolgens aan de oevers van de lager gelegen oostelijke Ourthe brengt. Oversteken kan pootjebadend of via de ietwat verder gelegen houten voetgangersbrug. Ik opteer voor het laatste, veel veiliger alternatief. Daarna volg ik een veldweg naast de Ourthe. Nog maar eens stuwt de wandelweg op het Marcapont plateau me de hoogte in. Ik geraak maar niet uitgekeken op de schoonheid van de ruige, beboste heuvelkammen die deel uitmaken van het natuurpark van de twee Ourthes.

houffalize

De kabouter van Achouffe

Op het einde van een karrenspoor wijst een kabouter met rode hoed me de weg naar Achouffe. Ik wijk van het traject af met een weloverwogen reden. Het schilderachtige dorp heeft amper een handvol huizen, je snuift er nog de sfeer van vroeger op. Doorwinterde wandelaars en bierliefhebbers weten dat het kleine dorp zich tijdens het 2de weekend van augustus gult in een groots feest om de geboorte van de beroemde Chouffe te vieren. Drie dagen lang vloeit het heerlijke goudkleurige, frisse en fruitige bier gretig uit de tapkranen. Een niet te missen afspraak!

De brouwerij van Achouffe opgericht in 1982 is gespecialiseerd in het brouwen van streekbieren zoals “La Chouffe”, de “Mc Chouffe”, de “Chouffe Houblon” en de “N’Ice Chouffe”. Al moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat het bier op Vlaamse bodem rijpt bij brouwerij Moortgat. Maar voor het overige tref je hier één en al natuurschoon, met glooiende weiden, dichte bossen en klaterende riviertjes. Geoefende wandelaars weten dat er hier heel wat te klimmen en te dalen valt. Maar de wandelroutes zijn goed bewegwijzerd met start aan de St-Jozefskapel in hartje Achouffe.

Bevers spotten

houff2

Een rustbank biedt een ideale gelegenheid voor een geslaagde picknick. De fles La Chouffe en een stukje Patachouffe – die ik kocht in de brouwerijwinkel – laten zich smaken. Ik geniet er van een zoveelste inkijk op “ La Vallée des Fées” en de natuurrijke omgeving van Houffalize. De benaming “ Longue Virée “ laat een belletje rinkelen bij menig mountainbikers. Houffalize is niet voor niks het MTB walhalla in België. De stijgende veldweg overgaand in een holle wegel mondt uit op twee vijvers. Met wat geluk kan je er bevers spotten. De organisatie “ Le Pays des Castors – Beverland “ organiseert op geregelde tijdstippen excursies waar je op zoek gaat naar dit prachtig knaag- en zoogdier en monumentale beverdamconstructies. Vandaag hebben we minder voorspoed, de omgeving is immers ingenomen door een jeugdbeweging.

Het witte bos

houffalize

Als ik de volgende ochtend door mijn kamerraam uitkijk, hangt een mysterieuze sluier boven de Ourthe. De voorbode van een zonovergoten wandeldag brengt me ditmaal langs het ecologische wandelpad ‘ Les Blancs Bois ‘ ( het witte bos). Om Ol Fosse d’Outh uit te komen gaat het meteen stevig bergop langs een stuk Ravel. Halfweg 20ste eeuw boemelde hier nog een trein voorbij, nu is er een mooi wandel- en fietspad dwars door de natuur aangelegd. De oude spoorlijn werd uitgehouwen in de leisteenrotsen. De wandeling gaat volledig rond een heuvel, die 100 meter boven het Ourthedal, de mooie naam “ Les Blancs Bois “ draagt. De witte stammen van het oorspronkelijke berkenbos hebben deze plaats zijn naam gegeven. Onderweg wijzen infopanelen op het leven van dieren en planten, terwijl een helder beekriviertje klatert van rots tot rots.

Notre Dame de la Forêt

houffalize

Alle mooie liedjes blijven duren … Vayamundo. Voor een laatste wandeling trek ik langs de voetsporen van het oude Houffalize naar « la Chapelle Notre dame de la forêt “. Stroomafwaarts langs de oevers van de Ourthe zie ik de restanten van de Lemaire molen en een oude leerlooierij. In de 19de eeuw was Houffalize een belangrijk centrum van de taanderij. Eenmaal Houffalize doorkruist brengt een oude pelgrimsweg langs de bosrand me tot bij een van de mooiste religieuze gebouwen: de 17de eeuwse boskapel van Onze Lieve Vrouw. In de glooiende verte het idyllisch silhouet van Sommerain en Taverneux, twee piepkleine karaktervolle dorpjes. Een uiterste uitstulping alvorens ik op het terras van mijn vakantieverblijf nog een allerlaatste maal geniet van een subliem zicht op de kloof van de Ourthe.

© Tekst & Foto’s Stefaan Bailleur

ALGEMENE INFO :

  • Royal Syndicat d’Initiative de Houffalize – Place de Janvier 45, 2 – 6660 Houffalize Tél: +32 (0)61/28.81.16 – Fax: +32 (0)61/28.95.59 info@houffalize.be www.houffalize.be

Wandelen

  • De wandelkaart Houffalize bundelt 10 thema-wandelingen variërend tussen 5 tem 16km. De wandelkaart wordt te koop aangeboden in de plaatselijke toeristische dienst van Houffalize tegen € 7,5
  • De 104km lange Eisleck Trail loopt dwars door de Ardennen van het Groothertogdom naar Belgisch Luxemburg. De uitgebreide wandelbrochure wordt te koop aangeboden in de plaatselijke toeristische diensten tegen € 17

Logeren:

  • Vakantiecentrum Vayamundo vormt de uitgelezen plek voor een gezins- en wandelvakantie in hartje Ardennen. Zowel op het domein zelf als in de ruime omgeving vind je een brede waaier aan ontspanningsmogelijkheden. Zeer rustig gelegen langs de Ourthe vormt het vakantiedomein het startpunt van talrijke wandelingen. Ol Fosse d’Outh 1 – 6660 Houffalize – Tel. +32(0) 78 15 61 00 – www.vayamundo.be – contactcenter@vayamundo.be

Te doen:

  • Brouwerij d’Achouffe – Achouffe 66 – 6666 Wibrin-Achouffe www.achouffe.be

© Tekst & Foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.