Wandelinspiratie,  Wandelnieuws

Nutteloze Borden Wandeling in Ieper

Sinds kort kleurt de Ieperse binnenstad vol kleine opvallende bordjes. Ze maken onderdeel uit van de eerste Nutteloze Borden Wandelroute van West-Vlaanderen. Het is de bedoeling dat je tijdens de wandeling op diverse locaties boodschappen leest die compleet nutteloos zijn, maar wel grappig.  

Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden

Het idee van de wandelroute komt van de zelfverklaarde filantroop en professioneel onnozelaar Kamiel De Bruyne, die ook de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden oprichtte tijdens de lockdown in 2020.  Op zijn eigen gevel hangt een bordje met het opschrift ‘ Hier woont Barack Obama, de 44ste president van de Verenigde Staten, niet’.  Zijn speelterrein vormde aanvankelijk Brussel. De bordjes kregen fijne reacties op sociale media en de bal ging aan het rollen. Andere mensen sprongen mee op de kar en zo ontstond de ludieke Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden. Iedereen kan lid worden van de vereniging en zelf nutteloze borden hangen op nutteloze plaatsen in zijn/haar gemeente of stad. Je kan ook bordjes zelf maken, maar ook aankopen via de webshop van de vereniging.

Eerste Nutteloze borden wandeling

Het concept, dat je best wat kan vergelijken met graffiti-wandelingen werd in korte periode zo populair dat de gemeente Ninove als eerste op de proppen kwam met een Nutteloze Borden Wandeling.  De korte wandeling van 3 km brengt je door het centrum en langs de oevers van de Dender. Onderweg ga je op zoek naar een 40-tal nutteloze borden met nutteloze boodschappen.  Kort hierna volgde Hoogstraten met een 6 km niet bewegwijzerde lange wandelroute door de stadskern, enkele bezienswaardigheden en natuurpaden. Langs het traject kom je een 50-tal nutteloze bordjes tegen.

En nu dus ook in Ieper

Ook in Ieper, kan je voortaan een Nutteloze Borden wandeling maken. De vraag kwam in feite uit van de toeristische dienst van Ieper. Samen met Kamiel werd een zone afgebakend om de bordjes aan te brengen en gretig hingen ze op zoek naar inwoners die zo’n bordje wilden ophangen op hun gevel.

Het resultaat is een 5 kilometer lange niet bewegwijzerde wandeling die je kan starten aan het station van Ieper of op de Grote Markt. Tijdens de wandeling kom je niet alleen voorbij enkele historische bezienswaardigheden van de Ieperse binnenstad.  Ook enkele mooie stukjes Ieperse vestingen zitten in het geheel verweven. Hou er wel rekening mee dat enkele hellingen en trappen deel uit maken van deze Nutteloze Borden Wandeling. De wandeling is dan ook minder geschikt met een kinderwagen of rolstoel.

Het is niet de bedoeling dat je aanbelt bij de woning waar een bordje hangt. Je houdt gewoon even halt , lacht met de nutteloze boodschap en gaat opnieuw verder naar het volgende nutteloze bordje. De bordjes blijven minstens hangen tot na de zomer van 2022. Als de wandeling populair blijft, dan wordt die eventueel verlengd. Een overzichtskaart van de wandelroute kan je hier downloaden. Op de Grote Markt kan je ook een QR-code downloaden met het wandeltraject.

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.