erfgoedwandelroute
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen,  Wandelweetjes

Ontdek de nieuwe erfgoedwandelroutes in Kortrijk

Twee nieuwe erfgoedwandelroutes in Kortrijk brengen je voorbij de geschiedenis van de stad. De wandeling ‘Kortrijk in het vizier’ vertelt het verhaal van WO II in de stad. De erfgoedwandelroute toont de ‘Metamorfose van de stad‘ door de eeuwen heen.

Kortrijk in het vizier

75 jaar geleden vielen er tijdens de Tweede Wereldoorlog na vier zware bombardementen 430 doden in Kortrijk. De stad Kortrijk herdenkt de slachtoffers met een nieuwe erfgoedwandelroute langs de twaalf hardst getroffen plaatsen.

Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Kortrijk in WO II een belangrijke logistieke functie. De nabijheid van de Wevelgemse luchthaven en het rangeerstation maakten van Kortrijk een geliefkoosd doelwit voor bombardementen. Heel wat Kortrijkzanen kunnen zich de diepe trillingen van de naderende vliegtuigen en de daaropvolgende lichtflitsen en bominslagen nog voor de geest halen alsof het gisteren was. De stad zocht hen op om hun getuigenissen te vereeuwigen. Het resultaat is een lijvig magazine van 68 pagina’s vol pakkende verhalen en bijzondere weetjes.

De erfgoedwandelroute ‘Kortrijk in het vizier’ neemt je onder andere mee langsheen de plekken die het hardst getroffen werden. In de begeleidend brochure en op de sokkels ter plaatse vind je foto’s en verhalen van toen. Zowel het magazine als het wandelboekje met kaart kan je gratis afhalen bij de dienst Toerisme in het Begijnhofpark. Daarnaast kan je tevens terecht in de centrale bibliotheek of aan het onthaal in het stadhuis.

Erfgoedwandelroute Metamorfose van de stad

erfgoedwandelroutes kortrijkDe erfgoedwandelroute toont je de ‘Metamorfose van de stad’ door de eeuwen heen. Het ene moment doorkruis je het historische centrum en wandel je langs de belangrijkste getuigen van Kortrijks roemrijke geschiedenis, zoals de Broeltorens, het Belfort en het Begijnhof. Het andere moment bewonder je het werk van internationaal erkende architecten en landschapsontwerpers. Zij gaven vorm aan het Kortrijk van de 21ste eeuw met de verlaagde Leieboorden, het Buda-eiland, verschillende prachtige bruggen, een dynamische winkelwandelbuurt met het winkelcentrum K, het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide en tal van rustgevende, eigentijdse stadsparken.

Er is een handige kaart beschikbaar, met een korte beschrijving van alle interessante plekjes. Maar je kan de erfgoedwandelroutes eveneens downloaden. De route vertrekt aan Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en is bewegwijzerd met klinknagels. De route is te koop voor 3 euro, onder andere op de webshop van Westtoer.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook of anderzijds via Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.