Niet te missen greenspots in en rond Ieper

Herinneren jullie nog mijn bucketlist 2017? Bovenaan de lijst had ik vooropgesteld te werken aan mijn gezondheid. Meer tijd te spenderen aan onthaasting om zo tegen eind dit jaar de kaap van 1000 stapkilometers te halen.  In alle eerlijkheid ik ben er bijlange nog niet. De eerste drie maand wandelde ik amper.  De meimaand sloot ik af met 224 km op de teller.  Een heuse kentering, doch vaak ontbreekt me de tijd om de wandelbottines op geregelde tijdstippen uit de kast te halen.  Of misschien is het wel gemakzucht. Gewoon thuis blijven luierend in de fauteuil voor de televisie is zoveel makkelijker.   Überhaupt allemaal flauwe excuses!

Het is belangrijk aan je gezondheid te werken, teneinde je in topvorm te voelen.   De vier voornaamste principes hierbij zijn bewegen , letten op je voeding , voldoende slapen en rusten. Met het verlengde Pinksterweekend, zou ik kost wat kost gaan wandelen.  Ik had nood om wat frisse buitenlucht op te snuiven, diep te ademen en tot rust te komen.  Wandelen in het lentegroen zou het worden.  Dus ging ik mijn neus even opsteken en kwam ik terug met twee niet te missen greenspots in en rond Ieper.  Treed jij in mijn voetsporen mee?

Tortelbos, speelbos.

Wandelen in het groen brengt me tot rust.  Een van mijn favoriete greenspots is het kleine Tortelbos.  Op een zonnige dag wandel ik er vaak helemaal alleen in de lomer van een inheems eikenbos.  Ik hou er steevast halt ter hoogte van een kleine poel.  Ongelooflijk wat je hier allemaal aantreft van  kleine waterdinges , fladderende libellen en andere kriebelbeestjes.   Ook langs de bosranden herbergen de bloesemende en vruchtdragende heesters allerlei leven.  In de oase van rust hoor ik dan hoe de wind zachtjes door de bomen ruist en alles rondom mij een magische sfeer krijgt.

214176.jpg

Het  11 ha bosdomein is  gesetteld op de vroegere gronden van het 19de eeuwse kasteeldomein Beau Séjour en het Sint-Pieterskasteel.  Buiten enkele kleine restanten van een betonnen militaire post blijft er van de voormalige kasteeldomeinen niks meer over.  De Eerste Wereldoorlog vernielde het volledig terrein onder de Britten aangeduid als “ Swan Chateau”.

9625227_orig.jpg
Speurtocht in de reeks Verhalen voor onderweg @Regionaal Landschap West-Vlaamse heuvels

Thans is het Tortelbos uitgegroeid tot een domein alwaar kinderen vrij op avontuur kunnen trekken buiten de aangelegde paden en zonder toelating van de boswachter.  Er zijn vier open plekken die dienen als speelweide, tunnels en speelheuvels.  De kinderen kunnen het Tortelbos bovendien ontdekken aan de hand van plezante doe-opdrachten en leuke weetjes.  In de reeks “ Verhalen voor onderweg “ ontmoeten ze Charles en Marie,  de kinderen van het vroegere kasteel. Beide kijken bedroefd daar hun supertakkenkamp is vernield.  Samen gaan ze op speurtocht naar de dader(s).

DSC_0022 (2) - kopie.JPG

Ieperse vestingen, mysterieus

De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee.   Een leuke wandeling is de 2,6 km’s lange vestingroute.  Je stapt langs de Menenpoort, de Rijselpoort,  het innige Ramparts Cemetery Lille Gate en een complex geheel van bastions, voorversterkingen, muren en grachten.  Mijn geliefkoosde greenspot tref je aan ter hoogte van ’t Eilandje – Pacific Eiland.  Te midden het groen kijk je hier uit op het prachtige Ieperse torenwerk.

DSC_0063 - kopie.JPG

Rust even uit in brasserie de Kazematten, met een heerlijk terras en infocentrum.  Het etablissement gevestigd in een ondergrondse souterrain vormde tijdens de eerste en tweede wereldoorlog een belangrijke schuilplaats en hoofdkwartier van de Britten. In vredigere tijden was er een ijsfabriek, champignonkwekerij en kaasrijperij.

3752210326_4bab91c13c_b.jpg
Mysterieus Ieper begeleid je langs minder bekende plekjes van de vestingen @  mifl68 via Visualhunt.com / CC BY-NC-ND

Een originele manier om de vestingen te ontdekken vormt de  wandeling “ Mysterieus Ieper”. Iedere zaterdag  van begin mei tot medio oktober ontdek je onder begeleiding van een gids de geheimen van Ieper via de kleinste steegjes ,  minder bekende plekjes en ontoegankelijke ruimtes in de Rijselpoort en de vestingen.  De begeleide wandeling start telkens om 17u30 aan de Lakenhalle en eindigt aan de Menenpoort om op tijd te zijn voor de Last Post.  Deelnemen kost € 3,5/persoon.

Meer wandelverhalen over Ieper lezen?  De volgende blogs vind je vast ook leuk:

Volg me voor een dagelijkse update vol wandelen en reiservaringen op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.