Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Niet te missen greenspots in en rond Ieper

Het is belangrijk aan je gezondheid te werken, teneinde je in topvorm te voelen. De vier voornaamste principes hierbij zijn bewegen , letten op je voeding , voldoende slapen en rusten. Wandelen in het lentegroen kan hierbij helpen.  Dus ging ik mijn neus even opsteken en kwam ik terug met twee niet te missen greenspots in en rond Ieper.  Treed jij in mijn voetsporen mee?

Tortelbos, speelbos.

Wandelen in het groen brengt me tot rust.  Een van mijn favoriete greenspots in en rond Ieper is het kleine Tortelbos.  Op een zonnige dag wandel ik er vaak helemaal alleen in de lomer van een inheems eikenbos. Ik hou er steeds halt ter hoogte van een kleine poel.  Ongelooflijk wat je hier allemaal aantreft van  kleine waterdinges, fladderende libellen en andere kriebelbeestjes. Ook langs de bosranden herbergen de bloesemende en vruchtdragende heesters allerlei leven. In de oase van rust hoor ik dan hoe de wind zachtjes door de bomen ruist en alles rondom mij een magische sfeer krijgt.

greenspots in en rond Ieper

Het  11 ha bosdomein is  gesetteld op de vroegere gronden van het 19de eeuwse kasteeldomein Beau Séjour en het Sint-Pieterskasteel.  Buiten enkele kleine restanten van een betonnen militaire post blijft er van de voormalige kasteeldomeinen niks meer over.  De Eerste Wereldoorlog vernielde het volledig terrein onder de Britten aangeduid als “ Swan Chateau”.

greenspots in en rond Ieper
Speurtocht in de reeks Verhalen voor onderweg @Regionaal Landschap West-Vlaamse heuvels

Ook leuk voor kinderen

Tegenwoordig is het Tortelbos uitgegroeid tot een domein alwaar ook kinderen volop wandelplezier beleven. Je kan er vrij op avontuur trekken buiten de aangelegde paden en zonder toelating van de boswachter. Er zijn vier open plekken die dienen als speelweide, tunnels en speelheuvels. De kinderen kunnen het Tortelbos bovendien ontdekken aan de hand van plezante doe-opdrachten en leuke weetjes.  In de reeks “ Verhalen voor onderweg “ ontmoeten ze Charles en Marie,  de kinderen van het vroegere kasteel. Beide kijken bedroefd daar hun supertakkenkamp is vernield.  Samen gaan ze op speurtocht naar de dader(s).

greenspots in en rond Ieper

Ieperse vestingen, mysterieus

De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee.   Een leuke wandeling is de 2,6 km’s lange vestingroute.  Je stapt onder andere langs de Menenpoort, de Rijselpoort,  het innige Ramparts Cemetery Lille Gate en een complex geheel van bastions, voorversterkingen, muren en grachten.  Een van mijn geliefkoosde greenspots in en rond Ieper tref je aan ter hoogte van ’t Eilandje – Pacific Eiland.  Te midden het groen kijk je hier uit op het prachtige Ieperse torenwerk.

greenspots in en rond Ieper

Rust even uit in brasserie de Kazematten, met een heerlijk terras en infocentrum.  Het etablissement gevestigd in een ondergrondse souterrain vormde tijdens de eerste en tweede wereldoorlog een belangrijke schuilplaats en hoofdkwartier van de Britten. In vredigere tijden was er een ijsfabriek, champignonkwekerij en kaasrijperij.

3752210326_4bab91c13c_b.jpg
Mysterieus Ieper begeleid je langs minder bekende plekjes van de vestingen @  mifl68 via Visualhunt.com / CC BY-NC-ND

Mysterieus Ieper

Een originele manier om de vestingen te ontdekken vormt de  wandeling “ Mysterieus Ieper”. Iedere zaterdag  van begin mei tot medio oktober ontdek je onder begeleiding van een gids de geheimen van Ieper via de kleinste steegjes,  minder bekende plekjes en ontoegankelijke ruimtes in de Rijselpoort en de vestingen.  De begeleide wandeling start telkens om 17u30 aan de Lakenhalle en eindigt aan de Menenpoort om op tijd te zijn voor de Last Post.  Deelnemen kost € 3,5/persoon.

Meer wandelverhalen over Ieper lezen?  De volgende blogs vind je vast ook leuk:

Volg me voor een dagelijkse update vol wandelen en reiservaringen op Instagram en Facebook!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.