nationale park trail
Wandelinspiratie,  Wandelnetwerken,  Wandelnieuws,  Wandelroutes

Nationale Park Trail gelauwerd met label Best of Europa

De Nationale Park Trail, een 110 km langeafstandswandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen, is bekroond met een kwaliteitslabel – Best of Europe. De wandeling bestaat nog maar een half jaar. Het is de eerste langeafstandswandeling in Vlaanderen en Nederland die dat kwaliteitslabel krijgt. 

Een trail met verrassingen in petto

De Nationale Park Trail , dat bestaat uit vijf etappes, laat je over 110 km de mooiste plekken van de Hoge Kempen zien. De wandelroute heeft heel wat verrassingen in petto. Naast mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen krijg je er zeven beklimmingen bovenop. Om de afwisseling in het landschap te vergroten, helpen verschillende grote grazers het gebied te beheren. Grote kans dus dat jij Noorse fjordenpaarden, koniks, Angus-runderen of zelfs ezels tegenkomt. Het is een van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je amper bebouwing of verkeer ziet. Je bent dus een aantal dagen helemaal één met de natuur.

Best of Europe

De wandelroute verkreeg recent het kwaliteitslabel – Best of Europa. Het is een internationaal keurmerk, uitgereikt door de European Ramblers Association, een organisatie die 66 wandelorganisaties uit 35 Europese landen overkoepelt.  De wandelroute staat zo in de top 25 van mooiste wandelroutes in Europa. Dit naast gerenommeerde wandelroutes zoals de Mullerthal Trail in Luxemburg , Rota Vicentina in Portugal of de Moeselsteig in Duitsland.

De etappes van de Nationale Park Trail

De Nationale Park Trail is vrij toegankelijk. Je bepaalt zelf het aantal etappes die je wenst te wandelen, de start, de richting en het aantal kilometers. De wandelroute is in beide richtingen bewegwijzerd. Wil je echt alle hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen zien? Dan moet je uiteraard de hele traject van de Nationale Park Trail doen. Wij adviseren om deze in 4 of 5 dagen op te splitsen. De ideale etappes zijn op de website van het Nationaal Park Hoge Kempen al voor jou uitgewerkt. Je kan het gpx-bestand van de diverse etappes ook makkelijk downloaden

VIA’s

Je kan een binnenweg/shortcut nemen om de volledige lus van 110km in te korten. Dit noemen we een “via”. Wanneer je ervoor kiest om een via te nemen, verlaat je dus de officiële trailroute, en volg je een andere bewegwijzering zoals dit plaatje. De plek waar je de trail verlaat en een via begint te volgen, is een wandelwissel. Wandelwissels staan zowel op de kaart als op de wandelpalen aangeduid.

Faciliteiten

Elke etappe begint en eindigt bij een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen waar alle faciliteiten voorzien zijn: ruime parking, infoborden, toiletten en horeca. Zowel rondom de toegangspoorten als onderweg op de trail liggen steeds logies in de buurt om te overnachten. Er is voor ieder wat wils: hotels, campings, B&B’s, vakantieparken, paalkamperen, vakantiehuizen en meer. Heb je wel zin om de prachtige National Park Trail te wandelen, maar niet de tijd/zin om alles te organiseren? Dan werd voor jou een volledig arrangement samengesteld in samenwerking met B&B Haerlekijn. Met één druk op de knop is alles geregeld. Jij hoeft enkel nog te wandelen.

Meer info via www.nationaleparkhogekempen.be

Tekst: Stefaan Bailleur / Foto’s: Nationaal Park Hoge Kempen – De Kijkhut, Peter Baas & Koen de Langhe

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.