
Muziekboswandelroute langs mooiste bos van Vlaamse Ardennen
De populaire Muziekboswandelroute is vernieuwd. De wandeling vertrekkend vanuit Ronse volgt voortaan de wandelknooppunten. Een nieuwe verkenning van de wandelroute drong zich op. We trokken onze wandelschoenen aan voor een wandeling door een van de mooiste bossen van de Vlaamse Ardennen. Onderweg stonden we stil bij de Geuzentoren en de Boekzitting: twee historische sites. Maar bovenal zijn we verbluft door de prachtige doorkijkpunten op het glooiend landschap. Tip: plan je wandeling in het voorjaar. Dan kleurt het bos blauw van de wilde boshyacint. Wie de wandeling van 10 km te lang vind kan deze inkorten tot 5 km, ideaal voor met kinderen.
Een heerlijke wandelplek
De Muziekboswandelroute starten we ter hoogte van de IJsmolenhoeve uit de 15de eeuw. Er is een ruime parking en je hebt meteen een extra troef in handen om je kinderen aan het wandelen te krijgen. Want naast een kinderboerderij en avonturenparcours is er ook een lekkere brasserie. Wil je helemaal zot doen, kan je er zelf overnachten in een safaritent. Een andere atout is de Kanarieberg – zoals de Muziekberg hier heet. De helling is vooral bekend uit menig wielerwedstrijd. Maar de flanken ervan vormen de ideale opwarmer voor onze verkenning van de knooppuntwandelroute. Op de top ligt het Muziekbos. Neem het van ons aan, een heerlijke wandelplek in het glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen.





Het raadselachtige Muziekbos
Knooppunt 92 wijst ons meteen de juiste richting aan, daar gaan we de flanken van de Muziekberg op. Kijk tijdig eens achter je om! Niet voor niks worden de Vlaamse Ardennen het wandelwalhalla bij uitstek genoemd. Samen met het 110 ha groot Muziekbos is het een van de bekendste getuigenheuvels in de streek. Maar laat je niet misleiden! Het bos heeft niks met muziek te maken of misschien juist wel. Maar dit is voor later. ‘Muz’ is een Keltisch woord voor “moeras”, een drassig mysterieus stukje grond dat tussen vijvertjes ligt.
En dus dwaalt hier nogal een raadselachtige sfeer rond. Zo zijn er de verhalen van de heks Tanneken en een woeste weerwolf. Een andere legende spreekt over een Woudorgel dat ’s nachts wondere koraalgezangen laat horen. Zou dan toch een galm van muziek dwarrelen door het Muziekbos? Of is het de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind? Wie hier wel bijna met zekerheid voorbijkwam zijn Julius Caesar en Keizer Karel.







Blauwe kousjes
We vervolgen de Muziekboswandelroute van knooppunt tot knooppunt. Eén brokje natuur, we halen eens diep adem. Beuken, kort aangeplant na de Eerste Wereldoorlog maken hier onderdeel uit van het wandeltraject. Maar ze zorgen ook voor weinig ondergroei. Sinds kort wordt de fauna en flora van het Muziekbos terug in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Eik, els en kers worden aangeplant. Maar vooral in de maanden april en mei is het Muziekbos een en al schoonheid. Niet alleen daslook en menig voorjaarsbloeiers zorgen voor prachtige taferelen. De valleiwanden en de dalen pronken weelderig van de wilde boshyacint. Het verbluffend tafereel van blauwe kousjes zorgt voor warme rillingen. Laten we echter wel afspreken dat jullie op de wandelpaden blijven en vooral geen bloemen plukken. Nog voor jullie thuiskomen zal je bloemenboeket er verweesd bijliggen.
Uitkijk op de Vlaamse Ardennen
Midden in het bos laat de Muziekboswandelroute ons uitdeinen langs een open heide- en gaspeldoornvlakte. Na de kaalkap van de lorken is de gaspeldoorn spontaan beginnen groeien. Tussen de gele tinten door ligt iets verder de Geuzentoren. De mysterieuze toren lijkt ons zo uit de Middeleeuwen geplukt, maar heeft niks met dit tijdperk te maken. Gebouwd in 1864 bovenop een grafheuvel uit de oudheid door de één of andere aristocraat diende de toren als uitkijkpunt op het landschap. En gelijk had de mens, het zicht op de glooiende Vlaamse Ardennen en Ronse is vanaf dit punt fenomenaal.





Ook kunstenaars Valerius de Saedeleer en Herman Teirlinck vonden er hun inspiratie. Het is hier dat in de lente van 1888 Omer Wattez met zijn Antwerpse literaire vriend Pol de Mont na een inspirerende wandeling de naam Vlaamse Ardennen bedachten. Vlakbij de Geuzentoren staan twee Sinnenbanken uitkijkend over het glooiend walhalla van de regio. We nemen even de tijd om te rusten en het landschap tot ons te nemen. En kijk de prille lentezon zorgt ervoor dat de meeste vogels stijf staan van de hormonen en hun populairste deuntjes laten horen. Wie zei ooit weer dat dit bos niks met muziek te maken had?




Op naar de Boekzitting
We zouden hier wel uren kunnen wegdommelen. Ondanks we iets meer dan halfweg zijn blijft de Muziekboswandelroute ons fascineren. Op weg naar de Boekzitting komen we voorbij een nog intacte prehistorische grafheuvel uit het Bronstijdperk. Centraal in de heuvel bevindt zich een grafkamer, waar twee urnen met verbrande beenderen van een man en een vrouw, assen en steenkool gevonden werden door een amateurarcheoloog. Lang geleden ter hoogte van een eeuwenoude beuk sprak men hier recht uit. Men ketende misdadigers aan de oude beuk om boete te doen Boekzitting zou immers een verbastering zijn van boetezitting. De tand des tijds heeft in plaats van een beuk hier ruimte gemaakt voor een speelzone. Kinderen – 12 jaar kunnen er zich volop uitleven op talloze houten fors uit de kluiten gewassen speeltuigen. Dit terwijl mama en papa een oogje in het zeil houden vanop het uitnodigende terras van Bistro Boekzitting.







Via de Trogstraat
Straks komen we hier nogmaals voorbij. Onze fles Liefmans Goudenband, een van de lekkerste streekbieren uit de Vlaamse Ardennen en hier uitzonderlijk te verkrijgen in 75cl flessen staat reeds gekoeld te wachten. Maar voor het zover is stuurt de Muziekboswandelroute, ons eerst via een stukje Trogstraat de richting uit van het Sint-Pietersbos. Het tussenstuk is er eentje van pure wandelklasse. Een aftandse boerenwegel laat ons uitkijken op de deinende golven van de Vlaamse Ardennen. Ons richtpunt vormt de innige kapel Lorette op de zuidflank van de Muziekberg. Jaarlijks komt de Fiertelommegang, een historische en goddienstige gebeurtenis hier voorbij. Maar via een kramakkel smal brokkenpad, enkele vlonderpaden en een stukje privé gaat het nu resoluut naar de contouren van het Sint-Pietersbos.
Het Sint-Pietersbos
Tien jaar geleden hoorden de statige bosdreven nog toe aan de adellijke familie Gautier de Rasse. Het Sint-Pietersbos is een erg gevarieerd bos en is bijzonder reliëfrijk. Het gaat dan ook aanhoudend op en neer langs amfitheaters van statige oude eiken en beuken. Ook de kleine Trosbeek meandert een tijdje met ons mee. Het geliefd terrein van heel wat voorjaarsflora zoals bosanemoon en slanke sleutelbloem. Tussen de bosrand door ontwaren we in de verte nog het schilderachtige gehucht Louise-Marie. De naam zou immers refereren naar onze eerste koningin Louise-Marie van Orléans, die overleed op de dag van de eerstesteenlegging van de parochiekerk. Hierna bereiken we opnieuw de Boekzitting en onze welverdiende dorstlesser. De boetedoening , de laatste kilometer naar onze wagen is voor straks.




Praktisch
- Afstand: 10 km
- Gratis parking & start: Parkeren kan in de nabijheid van jeugdherberg De Fiertel , Ruddersveld te Ronse. De Muziekboswandelroute volgt voortaan de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.
- Niet geschikt voor rolstoelwagens. Vooral in het stukje Sint-Pietersbos kan de wandelroute vrij drassig zijn in het voor- en najaar. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn daarom geen overbodige luxe.
- Leuke adresjes onderweg
- Bistro Boekzitting, gelegen op de flanken van de Muziekberg kan je er heerlijk tafelen. Het prachtige terras biedt je een mooi zicht op het Muziekbos. Boekzitting 26 – 9600 Ronse – T 055 21 48 73 – admin@boekzitting.be – www.boekzitting.be
- De IJsmolenhoeve een pareltje uit de 15de eeuw gelegen aan de rand van het Muziekbos bruist van de activiteit. Na je wandeling is er een gezellige brasserie , kinderen kunnen zich uitleven op het avonturenparcours of de kinderij. Kanarieberg 1 – 9600 Ronse – T 055 60 96 07 – info@ijsmolenhoeve.be – www.ijsmolenhoeve.be
- Logeren: Wil je je wandeling uitbreiden met een verblijf? We hebben alvast enkele leuke plekjes uitgezocht
- Le Bonheur de Louise • Louise-Mariestraat 25 • 9680 Marie-Louise (Maarkedal) • T 0471 19 52 42 • www.lebonheurdelouise.be
- Hoeve de Schapenkop (kindvriendelijk) • Maagdenstraat 36 • 9600 Ronse • T 0479 95 00 92 • info@hoevedeschapenkop.be • www.hoevedeschapenkop.be
Gezien de coronaproblematiek is het zeker aan te raden om je vooraf even te informeren over eventuele stopplek(ken) op de route, mocht je er naartoe willen.
Meer info over de Muziekboswandelroute kan je bekomen Toerisme Ronse – De Biesestraat 2 – 9600 Ronse –toerisme@ronse.be – www.ontdekronse.be .
De wandelkaart van de Muziekboswandelroute kan je hier downloaden. De wandelroute is een concept van routen.be je kan er ook een gpx-bestand downloaden.
Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s Stefaan Bailleur – Tsjaka.be en Brouwerij Liefmans
Volg je ons reeds op Facebook, Instagram & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?


