Mullerthal Trail
Bestemming,  Groot-Hertogdom Luxemburg

De fantastische wandelwereld van de Mullerthal Trail

Heeft het Groothertogdom Luxemburg eigenlijk meer te bieden dan taksvrije sigaretten, alcohol en goedkope benzine? Veel meer Belgen dan je zou denken komen er enkel om ‘goedkoop’ en kortweg te shoppen.  Spijtig … want het Groothertogdom heeft veel meer troeven in huis dan men zou denken.  Onder andere de fantastische wandelwereld van de Mullerthal Trail is een topper. Op natuurgebied en cultureel vlak kan je er heel wat beleven.

Mullerthal Trail

Vreemde rotsformaties

Op een boogscheut van Brussel stapte ik drie dagen langsheen de 112 km Mullerthal Trail. De fantastische wereld van Klein Zwitserland (la Petite Suisse Luxembourgoise) kenmerkt zich door vreemd gevormde rotsformaties die vaak verwijzen naar sagen en legenden. Ik loop er onder andere langs buitengewone kloven en sprookjesachtige bossen met klimplanten en mossen. Daarnaast vormen kleine smalle paadjes kronkelend langs heldere beekjes, gemakkelijk toegankelijke grotten en uitgekapte trappen de boventoon van je wandeling.

Getuigen uit het verleden

Telkens sta je versteld van de verborgen, kostbare schatten die het Mullerthal rijk is. In Larochette en Beaufort vormen de indrukwekkende burchten een belangrijke getuigen uit het verleden. Terwijl Echternach, de oudste stad van het Groothertogdom Luxemburg en hooggelegen in een bocht van de Sure, in de ban van St-Willebrord en haar legendarische springprocessie leeft.

Logeren

  • De gids Hôtels Réunis presenteert 12 van de beste hotels in de regio Mullerthal – Petite Suisse luxembourgeoise. hotelsreunis.lu
  • Wil je de Mullerthal Trail wandelen zonder bagage? De Mullerthal Trail Partners Hotels is een samenwerking tussen diverse hotels  in de onmiddellijke omgeving van de Mullerthal Trail. De hotels zorgen voor bagagetransport en uitstekende verblijfsaccommodaties.
  • Zelf verbleef ik in Hotel le bon Repos te Scheigden. Het hotel is ideaal gelegen in de nabijheid van de Mullerthal Trail en biedt een uitstekende keuken en uitgebreid ontbijtbuffet aan.
mullerthal trail
De uitstekende keuken van hotel Le Bon Repos

Mijn top 5 van bezienswaardigheden langs de Mullerthal Trail :

  • Schloss Beaufort : indrukwekkende feodale burchtruïne uit de 12de eeuw , met mogelijkheid tot het proeven van de huislikeuren Cassero (zwarte aalbes) en Framboise des Bois (bosframboos).  Tussen Pasen tem 1 November is de burcht alle dagen open van 9 tot 18 uur.
  • Heringer Millen Mullerthal  is een 17de eeuws gerestaureerde molen. Thans is het molenmuseum er gevestigd. Je bezoekt er onder andere een nog functionerend molenrad en oude steenoven, waarin het molenbrood nog zelf wordt gebakken. In de molen is eveneens het Best of Wandern-testcentrum gevestigd.  Anderzijds kan je er ook wandelkleding en wandelschoenen huren mocht je deze thuis vergeten zijn.  mullerthal-millen.lu
  • Dokumentatiecentrum Springprocessie Echternach. Dit kleine museum bevindt zich in een zijbeuk van de basiliek en informeert je onder andere omtrent de geschiedenis van de beroemde springprocessie. In November 2010 werd de springprocessie op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO opgenomen. Tussen palmzondag en 15 november alle dagen open van 10 – 12 uur  en 14 – 18 uur .   willebrord.lu
  • Meysembourg Larochette : 11de eeuws burchtcomplex , het “Criechinger Haus” werd volledig gerestaureerd.  Tussen Pasen tot eind oktober , alle dagen open van 10 tot 18 uur. Toegang volwassene €3 , kinderen tussen 6-18 jaar €1
  • Romeinse Villa Echternach.  Het thematisch museum met de naam Infoforum, laat je aan de hand van levensgrote figuren, maquettes en films het alledaagse leven van de Romeinen in de 1ste tot de 5de eeuw ontdekken. De villa is alle dagen open van Pasen tem Allerheiligen.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Dit wandelverhaal kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Alle info over de 112km lange Mullerthal Trail tref je hier. De volledige reportage verscheen eveneens in Walking in Magazine en kan je hier nalezen.

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook  voor je dagelijkse portie wandelverhaal !

Mullerthal Trail
Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.