De fantastische wandelwereld van de Mullerthal Trail

Heeft het Groothertogdom Luxemburg eigenlijk meer te bieden dan taksvrije sigaretten, alcohol en goedkope benzine? Veel meer Belgen dan je zou denken komen er enkel om ‘goedkoop’ en kortweg te shoppen.  Spijtig … want het Groothertogdom heeft veel meer troeven in huis dan men zou denken.  Onder andere de fantastische wandelwereld van de Mullerthal Trail is een topper. Op natuurgebied en cultureel vlak kan je er heel wat beleven.

DSC_0233 - kopie.JPG

Vreemde rotsformaties

Op een boogscheut van Brussel stapte ik drie dagen langsheen de 112 km Mullerthal Trail. De fantastische wereld van Klein Zwitserland (la Petite Suisse Luxembourgoise) kenmerkt zich door vreemd gevormde rotsformaties die vaak verwijzen naar sagen en legenden. Ik loop er onder andere langs buitengewone kloven en sprookjesachtige bossen met klimplanten en mossen. Daarnaast vormen kleine smalle paadjes kronkelend langs heldere beekjes, gemakkelijk toegankelijke grotten en uitgekapte trappen de boventoon van je wandeling.

Getuigen uit het verleden

Telkens sta je versteld van de verborgen, kostbare schatten die het Mullerthal rijk is. In Larochette en Beaufort vormen de indrukwekkende burchten een belangrijke getuigen uit het verleden. Terwijl Echternach, de oudste stad van het Groothertogdom Luxemburg en hooggelegen in een bocht van de Sure, in de ban van St-Willebrord en haar legendarische springprocessie leeft.

DSC_0230 - kopie
Uitkijkend op Echternach, de oudste stad van het Groothertogdom Luxemburg
DSC_0238 - kopie
DSC_0281 - kopie.JPG
DSC_0292 - kopie.JPG
De Mullerthal Trail slingert zich dwars doorheen Les Gorges du Loup , een steil naar beneden lopende, gladde rotsspleet. De ochtendnevel die door het bos zweeft geeft een extra mysterieus tintje mee. Hierna mondt je uit nabij de Hohlay, een plaats waar in vroegere tijden molenstenen uit de rotsen werden gehouwen.
mullerthal trail
Stappend langs de romantische dalen van de Zwarte Ernz en het Hallerbachtal met zijn indrukwekkende steile rotswanden
mullerthal trail
Van Hallerbach loopt de Mullerthal Trail naar de Haupeschbach. De wandelroute eindigt aan het waanzinnig mooie slot van Beaufort. Een bezoek aan deze XII eeuwse burchtruïne kan niet ontbreken. Je moet er beslist proeven van de beroemde cassero, een zwarte bessenlikeur die vandaag de dag nog in het slot wordt gefabriceerd.
mullerthal trail
Een rode M op een wit vlak (uitstekende bewegwijzering) leiden de stapper langs 112 km wandelplezier. De drie wandellussen hebben elk hun eigen, specifiek karakter en worden in de folder van de Mullerthal Trail beschreven van middelzwaar tot zwaar.
mullerthal trail

Dit wandelverhaal kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Alle info over de 112km lange Mullerthal Trail tref je hier.

Logeren

  • De gids Hôtels Réunis presenteert 12 van de beste hotels in de regio Mullerthal – Petite Suisse luxembourgeoise. hotelsreunis.lu
  • Wil je de Mullerthal Trail wandelen zonder bagage? www.trailhotels.lu is een samenwerking tussen drie hotels  in de onmiddellijke omgeving van de Mullerthal Trail. De hotels zorgen voor bagagetransport en uitstekende verblijfsaccommodaties.
  • Zelf verbleef ik in Hotel le bon Repos te Scheigden. Het hotel is ideaal gelegen in de nabijheid van de Mullerthal Trail en biedt een uitstekende keuken en uitgebreid ontbijtbuffet aan.
mullerthal trail
De uitstekende keuken van hotel Le Bon Repos

Mijn top 5 van bezienswaardigheden langs de Mullerthal Trail :

  • Schloss Beaufort : indrukwekkende feodale burchtruïne uit de 12de eeuw , met mogelijkheid tot het proeven van de huislikeuren Cassero (zwarte aalbes) en Framboise des Bois (bosframboos).  Tussen Pasen tem 1 November is de burcht alle dagen open van 9 tot 18 uur.
  • Heringer Millen Mullerthal  is een 17de eeuws gerestaureerde molen. Thans is het molenmuseum er gevestigd. Je bezoekt er onder andere een nog functionerend molenrad en oude steenoven, waarin het molenbrood nog zelf wordt gebakken. In de molen is eveneens het Best of Wandern-testcentrum gevestigd.  Anderzijds kan je er ook wandelkleding en wandelschoenen huren mocht je deze thuis vergeten zijn.  mullerthal-millen.lu
  • Dokumentatiecentrum Springprocessie Echternach. Dit kleine museum bevindt zich in een zijbeuk van de basiliek en informeert je onder andere omtrent de geschiedenis van de beroemde springprocessie. In November 2010 werd de springprocessie op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO opgenomen. Tussen palmzondag en 15 november alle dagen open van 10 – 12 uur  en 14 – 18 uur .   willebrord.lu
  • Meysembourg Larochette : 11de eeuws burchtcomplex , het “Criechinger Haus” werd volledig gerestaureerd.  Tussen Pasen tot eind oktober , alle dagen open van 10 tot 18 uur. Toegang volwassene €3 , kinderen tussen 6-18 jaar €1
  • Romeinse Villa Echternach.  Het thematisch museum met de naam Infoforum, laat je aan de hand van levensgrote figuren, maquettes en films het alledaagse leven van de Romeinen in de 1ste tot de 5de eeuw ontdekken. De villa is alle dagen open van Pasen tem Allerheiligen.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook  voor je dagelijkse portie wandelverhaal !

Het Mullerthal is een populaire wandelbestemming en staat op de bucket-list van menig wandelaar. Het idee borrelde binnen wandelverhaal op, om in het najaar (oktober 2020) een verlengd wandelweekend te organiseren voor maximaal een 10-tal personen. Lijkt dit jullie een leuk idee? Heb je zin om eventueel deel te nemen? Laat het dan weten via onderstaande inlichtingsformulier. 

Ben je nieuwsgierig naar het Mullerthal Trail wandelweekend ? Laat het ons weten via onderstaande formulier.

PINTEREST

Mullerthal Trail
Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Eén antwoord op “De fantastische wandelwereld van de Mullerthal Trail”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.