De fantastische wandelwereld van het Mullerthal

Heeft het Groothertogdom Luxemburg eigenlijk meer te bieden dan taksvrije sigaretten, alcohol en goedkope benzine? Veel meer Belgen dan je zou denken komen er enkel om ‘goedkoop’ en kortweg te shoppen.  Spijtig … want het Groothertogdom heeft veel meer troeven in huis dan men zou denken.  Op natuurgebied en cultureel vlak kan je er heel wat beleven.

DSC_0233 - kopie.JPG

Op een boogscheut van Brussel stapte ik drie dagen langsheen de 112 km Mullerthal Trail. De fantastische wereld van Klein Zwitserland (la Petite Suisse Luxembourgoise) kenmerkt zich door vreemd gevormde rotsformaties die vaak verwijzen naar sagen en legenden. Ik loop er langs buitengewone kloven, sprookjesachtige bossen met klimplanten en mossen, kleine smalle paadjes kronkelend langs heldere beekjes, gemakkelijk toegankelijke grotten en uitgekapte trappen.

Telkens stond ik versteld van de verborgen, kostbare schatten die het Mullerthal rijk is. In Larochette en Beaufort vormen indrukwekkende burchten belangrijke getuigen uit het verleden. Terwijl Echternach, de oudste stad van het Groothertogdom Luxemburg en hooggelegen in een bocht van de Sure, leeft in de ban van St-Willebrord en haar legendarische springprocessie.

DSC_0230 - kopie
Uitkijkend op Echternach, de oudste stad van het Groothertogdom Luxemburg

DSC_0238 - kopie DSC_0281 - kopie.JPG

DSC_0292 - kopie.JPG
Les Gorges du Loup , een steil naar beneden lopende, gladde rotsspleet, waar het voetpad zich doorheen slingert en de ochtendnevel die door het bos zweeft een extra mysterieus tintje geeft. Je mondt uit nabij de Hohlay, een plaats waar in vroegere tijden molenstenen uit de rotsen werden gehouwen.
DSC_0383 - kopie.JPG
Stappend langs de romantische dalen van de Zwarte Ernz en het Hallerbachtal met zijn indrukwekkende steile rotswanden
DSC_0393 - kopie.JPG
Van Hallerbach loopt de Mullerthal Trail naar de Haupeschbach. Hierlangs gaat het rechtstreeks naar het slot van Beaufort.  Waanzinnig mooi, ik kan niet nalaten deze XII eeuwse burchtruïne te bezichtigen en de beroemde cassero, een zwarte bessenlikeur te proeven die vandaag de dag nog in het slot wordt gefabriceerd.
DSC_0293 - kopie.JPG
Een rode M op een wit vlak (uitstekende bewegwijzering) leiden de stapper langs drie routes: elk hun eigen, specifiek karakter en worden in de folder van de Mullerthal Trail beschreven van middelzwaar tot zwaar.

DSC_0324 - kopie.JPG

Dit wandelverhaal kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Alle info over de 112km lange Mullerthal Trail tref je hier.

Logeren

  • De gids Hôtels Réunis presenteert 12 van de beste hotels in de regio Mullerthal – Petite Suisse luxembourgeoise. hotelsreunis.lu
  • Wil je de Mullerthal Trail wandelen zonder bagage? www.trailhotels.lu een samenwerking tussen drie hotels  in de onmiddellijke omgeving van de Trail zorgen voor bagagetransport en uitstekende verblijfsaccommodaties.
  • Zelf verbleef ik in Hotel le bon Repos te Scheigden. Ideaal gelegen in de nabijheid van de Mullerthal Trail met een uitstekende keuken en uitgebreid ontbijtbuffet.
18222699_1678141942492372_4549845002051690010_n.jpg
De uitstekende keuken van hotel Le Bon Repos

Mijn top 5 van bezienswaardigheden langs de Mullerthal Trail :

  • Schloss Beaufort : indrukwekkende feodale burchtruïne uit de 12de eeuw , met mogelijkheid tot het proeven van de huislikeuren Cassero (zwarte aalbes) en Framboise des Bois (bosframboos).  Tussen Pasen tem 1 November alle dagen open van 9 tot 18 uur.
  • Heringer Millen Mullerthal : een 17de eeuws gerestaureerde molen. Thans molenmuseum , met een nog functionerend molenrad en oude steenoven, waarin het molenbrood nog zelf gebakken wordt. In de molen treft men eveneens het Best of Wandern-testcentrum voor wandelkleding.  mullerthal-millen.lu
  • Dokumentatiecentrum Springprocessie Echternach : Dit kleine museum bevindt zich in een zijbeuk van de basiliek en toont de ontstaansgeschiedenis van de beroemde springprocessie. In November 2010 werd de springprocessie op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO opgenomen. Tussen palmzondag en 15 november alle dagen open van 10 – 12 uur  en 14 – 18 uur .   willebrord.lu
  • Meysembourg Larochette : 11de eeuws burchtcomplex , het “Criechinger Haus” werd volledig gerestaureerd.  Tussen Pasen tot eind oktober , alle dagen open van 10 tot 18 uur. Toegang volwassene €3 , kinderen tussen 6-18 jaar €1
  • Romeinse Villa Echternach : Thematisch museum met de naam Infoforum, laat aan de hand van levensgrote figuren, maquettes en films het alledaagse leven van de Romeinen in de 1ste tot de 5de eeuw zien. Alle dagen open van Pasen tem Allerheiligen.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

One thought on “De fantastische wandelwereld van het Mullerthal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: