Mijn favoriete wandelblogs

Veel wandelaars schrijven over wat ze onderweg zien en beleven. Er wordt getwitterd , gefacebookt en geblogd dat het een lieve lust is. Op zoek naar toffe Vlaamse wandelblogs moet ik toegeven dat we ten opzichte van Nederland nog mijlenver af zijn. Tenzij de Google, de Mozilla en de Bing zoekmachines me op het verkeerde pad zetten. In Vlaanderen is de cultuur van semiprofessioneel bloggen nog steeds niet ingeburgerd zoals bij onze noorderburen. Daar bestaan heuse community groepen die ervaringen uitdelen en samenwerken.   In Vlaanderen hebben we duidelijk nog een lange weg te gaan.

OK, toegegeven met wandelverhaal – die ik enkele maanden geleden opstartte – ben ik niet aan mijn proefstuk toe.  Lange tijd terug, ergens eind 2003 werd ik voor het eerst geconfronteerd met het fenomeen bloggen.  Skynetblogs was zowat de pionier.  Onder de noemer  “ toebakstapper “  werden mijn wandelervaringen gretig gelezen.  Toebak refereerde naar mijn geboortestad Wervik.  Een kleine West-Vlaamse provinciestad geprangd tegen de Franse grens en de Leievallei, alwaar tabak centraal stond.

Tijden veranderen! Buiten het internationaal Tabaksmuseum tref je nog sporadisch in de zomerperiode een tabaksveld aan in het Wervikse hinterland. De anti-tabak reclame, multinationals die investeerden in lage loonlanden en gezondheidscampagnes zorgden voor het debacle.  Al heb ik nooit gerookt – buiten misschien enkele keren tijdens mijn legerdienst – die tabaksvelden alhier hadden wel iets charmerend.  Vervlogen herinneringen uit mijn jeugdjaren toen de tabaksbladen nog met de hand werden aaneengerijgd. Waarna de ranken te drogen werden gelegd in tabaksasten.

Ook aan de “ toebakstapper “ kwam een jammerlijk einde. Al kan je op het internet nog steeds mijn wandelverhalen van destijds aantreffen. Verrassend zelf, wanneer ik ga googelen staan sommige artikels bovenaan de zoeklijsten. Met www.wandelverhaal.be ben ik nog veraf  om het populairste wandelblog te zijn.  Eigenlijk is dit ook niet mijn intentie, gewoon me verhaal neerpennen, jullie laten meegenieten van mijn wandelervaring. Hier doe ik het voor.

Maar ik wijk af van mijn openingstitel: op zoek naar vijf andere toffe Vlaamse wandelbloggers. Grasduinend op het net kom je met gemak een hele lijst blogs tegen met mooie ervaringen en verhalen die je inspireren. Er zijn blogs in alle soorten en maten. Vaak over georganiseerde wandeltochten, over de pelgrimswandelwegen richting het Spaanse Compostella of over zelf bedachte wandelommetjes. Sommige vaak geïllustreerd met  mooie,  leuke foto’s en interessante tips. Ik deel graag mijn TOP 5 in willekeurige volgorde met jullie.

AMBIGIRL

Annelies houdt van wandelen in België en buitenland. In Vlaanderen stapt ze langs gemarkeerde routes uit de Lannoo-gidsen en de GR-tochten uit de dagstappersgidsen.

VERRASSINGEN OM DE HOEK

Recreatief binnenland toerisme is de passie van Marijn. Op zijn blog tref je ‘wandelontdekkingen’ in de meest ruime zin van het woord.

WESTWANDELINGEN

Is het verhaal van twee natuurliefhebbers Manuela en Marc die hun wandelervaringen graag delen met andere aan de hand van circulaire GPS-wandelingen tussen de 5 en 15km.  Net als mij geniet de prachtige Westhoek hun voorkeur.

MATTIE NEEDS NATURE

Mattie is een jonge dertiger met chronische rugpijn. Ondanks zijn aandoening kreeg hij de ‘wandelmicrobe’ te pakken en weet hij andere te inspireren om samen de natuur in te trekken.

WANDELDROOM

Wandelen is de passie van Sanne. Samen met haar vriend en haar geliefde viervoeter Diezel trekt ze er wekelijks op uit in Limburg. Sanne is verzot op paddenstoelen, vlinders , sprinkhanen en bijen.  En fotograferen.

Ongetwijfeld zullen er nog een heleboel andere wandelparels zijn die ontbreken in deze lijst. Bij mijn selectie heb ik rekening gehouden met een aantal factoren.

  • De bloggers moeten Vlamingen zijn en wandelverhalen neerpennen over het Vlaamse landschap.
  • De blog moet uiteraard over wandelen gaan in de breedste zin van het woord.
  • De blog moet up-to-date zijn en geregeld dienen nieuwe artikels te verschijnen.
  • Meen je dat uw wandelblog in het lijstje thuishoort? Duizend maal mijn excuses. Stuur me gerust een mail en met plezier zet ik deze erbij.
  • Meen je dat uw wandelblog absoluut niet in het lijstje thuishoort? Duizend maal mijn excuses. Stuur me gerust een mail en ik verwijder je onmiddellijk uit het overzicht.

Kende je al deze wandelblogs? Heb je zelf enkele favorieten? Laat het gerust weten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.