swarovski optik dG
Wandelspullen

Met de Swarovski Optik dG in het Zwin Natuur Park

Wie kent ze niet, de Swarovski kristallen.  Alles begon in 1892 toen Daniel Swarovski , zoon van een Boheemse glassnijder een revolutionaire snijmachine ontdekte . Met de machine kon hij preciezer dan wie ook glas slijpen die glinsterde als nooit tevoren.   Anno 2020 is Swarovski uitgegroeid tot multinational met een wereldwijde klantenportefeuille.

De Swarovski fabrieken bevinden zich in Watten, een Oostenrijks bergdorp nabij Innsbruck in Tirol. Wat velen onder jullie wellicht niet weten is dat naast kristal-sierraden , hier ook optische precisie-instrumenten onder de naam Swarovski Optik worden gefabriceerd.  En ook in deze sector is het Tiroolse bedrijf één van de marktleiders.

Op naar het Zwin  Natuur Park

Vorige week werd in het Zwin Natuur Park de nieuwste telg van Swarovski Optik voorgesteld aan de Belgische en Nederlandse pers.  Samen met een select gezelschap werd ik uitgenodigd om in primeur kennis te maken met de dG (digital guide).  Als fervent natuur- en wandelliefhebber hoefde ik daar niet lang over te twijfelen.  Daarnaast was het al jaren geleden dat ik nog eens in het Zwin kwam.  Het oudste en bekendste natuurreservaat van België kreeg inmiddels een volledige remake.  Van de oubollige gebouwen die ik me nog herinner blijft niets over.  Een nieuw trendy bezoekerscentrum verwelkomt tegenwoordig alle gasten.

De dG

Het bleef allemaal een beetje spannend. Zo gaat dit nu eenmaal met de voorstelling van een primeur.  En de dG kan je beslist een vindingrijk en innoverende verrekijker noemen.  Al is verrekijker niet het juiste woord.  Het is het allereerste optische precisie-instrument waarmee je terzelfdertijd dieren kan spotten, observeren, fotograferen  en delen met anderen.   De dG is immers voorzien van een ingebouwde camera en zodoende de ideale metgezel voor iedereen die graag gaat vogelen, wandelen en meer wil weten over de natuur.

De natuur ontdekken

We nemen alvast de proef bij de som.  Maar alvorens ik gewapend met de dG het Zwin Natuur Park intrek,  dien ik eerst de Swarovski Optik dG app te downloaden.  Deze digital guide app is voor alle smartphones compatibel in de App Store en in Google Play.  Je hoeft enkel de QR-code van de digital guide te installeren en je kan meteen meevolgen met de persoon die de dG hanteert.  Maar er is nog meer!  De dierenwereld heeft altijd verrassingen in petto.  Het is dan ook leuk om de vogels te spotten en te fotograferen, maar nog leuker is om deze ook bij naam te noemen. Daarom ontwikkelde Swarovski Optik de dG Mammals en Merlin Bird app, waarover later meer.

Een éénoog lichtgewicht

Eenmaal het toestel in onze handen valt meteen één zaak op.  In tegenstelling tot de meeste verrekijkers  beschikt de dG maar over éénoog .  Daarnaast is het een bijzonder lichtgewicht, vrij eenvoudig te bedienen met een enkele knop in het midden.  Met zijn 8x vergroting maakt de dG van Swarovski Optik het mogelijk om vogels en andere dieren over grotere afstanden te spotten , maar evenzeer te identificeren.  Het Zwin Natuur Park is nu eenmaal gekend om zijn kolonie ooievaars.  Tevens komen hier zowat 350 vogelsoorten trekken of broeden.  Voor vogelaars, wandelaars en fotografen dus de ideale plaats om bijzondere exemplaren te spotten.

Lang hebben we niet nodig om de eerste ooievaar te spotten.  Met één enkele druk op de knop van de geïntegreerde camera leg ik dit innig moment vast. Bijzonder aan de dG is dat je al dat moois met andere kan delen. Met de geïntegreerde wifi-hotspot kunnen verschillende mensen binnen een bereik van 5 meter je observaties volgen via een livestream op hun smartphone.  Ze hoeven hiervoor enkel de QR-code waarvan sprake in het begin van de tekst over te nemen.  Meer zelf,  want ze kunnen eveneens het mooi fotomoment vastleggen op hun eigen smartphone en deze belevenis meteen delen met hun vrienden of de rest van de wereld op sociale netwerken.  Zo zie je maar de wereld wordt meer en meer digitaal, zelfs bij vogelaars en wandelaars.

De Merlin Bird app

Maar er is nog meer!   Niks leuker immers om te weten welke vogel je zopas observeerde en fotografeerde.  Daar zorgt dan weer de Merlin Bird ID app voor.   Je download gewoon je foto en krijgt onmiddellijk te zien over welke vogel het gaat.   In het geval de app de vogel niet meteen kan identificeren stelt hij je een aantal vragen.  “ Waar heb je de vogel gespot?  Is het een grote of kleine vogel?  Is hij wit of zwart of zwartwit ?  “.  En kijk , bij de foto van onze Zwin ooievaar zit de app er meteen op.   De Swarovski Optik missie is geslaagd en ik ben alvast volledig fan van de dG.  De Digital Guide kost zo’n 2000 euro. Redelijk prijzig, maar te vergelijken met een professionele camera heb je er nog een optische kijker bovenop.

Het Zwin Natuur Park

Was het even verschieten bij aankomst in het Zwin Natuur Park.  In positieve zin dan wel hoor!  Ik herinner me nog de hoge ooievaarsnesten, de vogelkooien vol in- en uitheemse vogels van destijds , met daarnaast het standbeeld van de oprichter graaf Leon Lippens.  Maar buiten de talrijke ooievaars, die op en af vliegen om hun jongeren te voeden en het standbeeld is hiervan niks meer te zien. In de plaats daarvan word je tegenwoordig ontvangen in een hypermodern bezoekerscentrum.  In het Natuur Park zijn diverse wandelroutes en heel wat kijkhutten aangelegd.  Binnen vind je een interactieve tentoonstelling over de trek- en broedvogels.   Op het dak van het bezoekerscentrum tref je een kijkplatform met Swarovski telescopen , van waarop je een mooi overzicht krijgt over het ganse park.   

Praktisch

Wil je zelf eens het Zwin Natuur Park bezoeken , dan vind je hier alle informatie www.zwin.be . Je bezoek kan je trouwens ideaal combineren met een wandeling langs de Zwinwandelroute.

Wil je alle weten over Swarovski Optik , dan kan je terecht bij www.swarovskioptik.com

© Tekst Stefaan Bailleur / foto’s Stefaan Bailleur, Visualhunt & Swarovski Optik

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: