Martinusroute: nieuw pelgrimspad in Vlaanderen

martinusroute

Sedert enkele jaren werkt men aan de uitbouw van de Via Trajectensis of Martinusroute. Deze Europese Pelgrimsroute in de voetsporen van Sint-Martinus zal lopen van Utrecht naar Tours. Op Vlaams grondgebied maakt men hoofdzakelijk gebruik van de bestaande Grote Routewandelpaden.

Sint Martinus

Sint Martinus was een Romeins soldaat die zich tot het Christendom bekeerde in de 4de eeuw. Later wordt hij Bisschop van Tours waar hij begraven is. Vanuit de verering voor hem komt er in de Middeleeuwen een pelgrimsstroom op gang. Ook in Vlaanderen leeft de Sint-Maartenstraditie en hebben heel wat parochies Sint-Martinus als patroonheilige. Het universeel gedachtegoed van Martinus is ‘delen’.

Pelgrimsroute

De vergelijking van de Sint-Martinusroute met de Sint-Jacobsroute naar Compostela gaat op diverse vlakken volledig op. Of het gaat om een religieuze reis, een persoonlijke uitdaging of een algemene liefde voor het wandelen. De pelgrimage verdient de nodige erkenning. Naast Santiago de Compostela en Assisi zijn er in Europa nog talrijke andere pelgrimswegen te ontdekken – elk door een uniek, vaak adembenemend landschap. Zo ook de Martinusroute.

Traject Martinusroute

17812Vanuit Utrecht komt de route de grens over ten zuiden van Bergen-op-Zoom. Vanaf hier volg je de GR 12 tot aan de voetgangerstunnel in Antwerpen. Op de Antwerpse Linkeroever wordt het zuidelijke deel van de GR 5A gevolgd tot in Burcht. Via een lokale route sluit je aan de Halve Maan opnieuw aan op de GR 5A.

Europees Sint-Martinuslogo

Ter hoogte van de Polderdreef takt het traject af naar de Sint-Martinuskerk in Beveren. Het is de eerste Vlaamse gemeente met het officiële Europese Sint-Martinuslogo. Verder wordt de nieuwe Streek GR Waas- en Reynaertland gevolgd tot in Kruibeke. De Schelde vormt je metgezel tot Temse, waarna je de wandelknooppunten volgt via Rumst.  Het gaat hierna verder terug via de GR12 tot in Zemst. Daar neemt de Martinusroute de GR 128 als leidraad tot aan de grensovergang in Heuvelland.  In Frankrijk doet de route o.a. de steden Amiens en Parijs aan om in Tours te eindigen.

Naar analogie met de Pelgrimsroute naar Sint-Jacob wordt hier en daar afgeweken van GR-paden om kerken, kapellen, monumenten maar ook folklore items, gewijd of gelinkt aan Sint-Martinus aan elkaar te rijgen. Het volledige traject is zo’n 1100 km lang. De route wordt summier bewegwijzerd met een Martinussticker. Waar de route samenvalt met GR-paden kan je de wit-rode / geel-rode tekens volgen.

Door de Raad van Europa erkend
De Martinusroute is door de Raad van Europa erkend als culturele route. De gemeente Beveren-Waas is aangesteld als trekker van het project voor Vlaanderen. De Martinusroute is nog in volle ontwikkeling en zal in de toekomst nog veel onder de aandacht gebracht worden.

Bron :  www.groteroutepaden.be

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Groteroutepaden

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.