les hauts de sangatte
Bestemming,  Frankrijk

Les Hauts de Sangatte, adembenemend wandelparadijs aan de Opaalkust

Even helemaal weg en toch lekker dichtbij valt er zoveel te ontdekken langs de Opaalkust. De majestueuze kapen van Cap-Blanc-Nez en Cap-Gris-Nez met zicht op de kliffen van Dover, klinken als muziek in de oren.  Het zijn niet alleen toeristische bestemmingen in de Franse regio Pas-de-Calais, je kan er ook heerlijk wandelen. Laatst waagden we ons aan de populaire wandelroute ‘ les Hauts de Sangatte “. Een prachtige wandeling van 6.9 km vertrekkend vanuit het dorp Sangatte. Het wandellandschap is gevormd door adembenemende kliffen, brede zandstranden, ongerepte natuurgebieden en uitzichten op het kanaal. Het orgelpunt van de wandeling vormt Cap-Blanc-Nez.

Mont d’ Hubert

Net buiten de dorpskom van Sangatte vinden we een gratis parkeerplaats. Vooral in het weekend en tijdens verlofperiodes is deze locatie minder druk dan de parking op Cap-Blanc-Nez. Helemaal op het einde van de parking vinden we de eerste gele markeringen van de wandelroute ‘ les Hauts de Sangatte. Vanaf de parking volgen we een keurig breed grindpad naar le Fond Pignon. Het kunstmatige meer werd gecreëerd bij de bouw van de Kanaaltunnel.

De wandelroute brengt ons vervolgens naar de natuurrijke omgeving van les Noires Mottes. We verbazen ons erover hoe Engels het landschap aandoet. Glooiende weilanden met schapen en bosschages, de zee op de achtergrond en Sangatte in de diepte weten ons absoluut te bekoren. Hierna brengt een stevige klim ons op langs de flanken van de Mont d’Hubert. De 151 meter hoge heuvel is genoemd naar Hubert Latham, die een poging deed om het Kanaal met een vliegtuig over te steken, een week voor Louis Blériot. Naast een oud weerstation vind je er ook talrijke bomkraters die getuigen van aanvallen op de bunkers van de verdedigingslijn MKB Lindemann tijdens Wereldoorlog II.

Cap Blanc Nez

Het tweede mooie plekje dat je tegenkomt langs les Hauts de Sangatte is Cap-Blanc-Nez. Het is even klimmen tot het hoogste punt, maar zover het oog reiken kan, heb je hier een adembenemend uitzicht op de kliffen, de lange zandstranden en het nabije dorpje van Cran d’Escalles. Meteen weet je ook waar de naam Opaalkust vandaan komt. Op een heldere dag zet de zon zelfs de witte kliffen van Dover in een betoverend daglicht.  Op de top van de heuvel tref je een herdenkingsobelisk gewijd aan de Dover Patrol. Deze patrouille van de Royal Navy werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet voor het begeleiden van schepen, vegen van Duitse mijnen en het leggen van Britse mijnen of onderzeenetten, in het zuidelijke deel van de Noordzee en het Kanaal.

Het Kanaal

Vandaag de dag is het Kanaal samen met de Noordzee een van de drukst bevaren zeestraten ter wereld. Ondanks dat dit het smalste deel van het Engelse Kanaal is, wordt de zeestraat dagelijks door 800 schepen gebruikt, waaronder niet alleen vrachtschepen, maar ook cruiseschepen en veerboten. We vervolgen de wandelroute van les Hauts de Sangatte langs de natuurrijke omgeving van le Fond du Guet. Halverwege stappen we voorbij ‘ les Puits de Napoleon ‘. De schacht daterend uit 1874 herinnert aan een eerste poging om een ondergrondse zeetunnel uit te bouwen tussen Frankrijk en Engeland. Daarnaast is de regio ook een heus paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers. Op de kliffen van Cap-Blanc-Nez kan je met wat geluk zeldzame vogelsoorten spotten. Ook hier zijn de littekens van de Tweede Wereldoorlog nooit veraf. Talrijke bunkers en betonnen constructies herinneren aan de Duitse Batterij MDK Lindemann. Na een laatste klim en de afdaling naar Escalles bereiken we opnieuw de parkeerplaats.

Praktisch

  • Afstand: 6.9 km
  • Gratis parking: net buiten de dorpskern van Sangatte , ter hoogte van de lokale begraafplaats.
  • Start: De wandeling start op het einde van de parking. Je treft er een infobord met uitleg over de diverse wandelmogelijkheden. Volg de gele markeringen met Hauts de Sangatte.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er geen mogelijkheden.

Meer info over de Opaalkust en de wandelmogelijkheden in de regio kan je bekomen nabij de Office du Tourisme Calais – Côte d’ Opale

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.