Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Le Pays des Collines: nieuw wandelnetwerk

Naar analogie van de populaire Vlaamse wandelknooppunten kan je sinds kort stappen langs het wandelnetwerk “ Le Pays des Collines” .  Een primeur voor Wallonië, waarbij je in de as van Kluisbergen, Vloesberg, Ellezelles en Frasnes-les-Anvaing 350km wandelplezier aan elkaar kan knopen. Je stapt er bovenal door een groen golvend landschap met beboste getuigenheuvels, waarin kleine dorpen en levendige gehuchten liggen.

Quintine d’Ellezelles

Neergepoot in het hart van “ Le Pays des Collines “ heb ik een afspraak in het piepkleine Ellezelles.  Een dorp waar alles in het teken staat van de heksensabbat en haar opperheks Quintine.  Wie de natuurlijke onderdompeling in de behekste landschappen aandurft, mag zich verwachten aan een heerlijke wandelescapade doorspekt van buurtpaden, veldwegen en kleine landwegen. Hou er wel rekening mee dat de fysieke inspanning nooit veraf is, maar het is er bijzonder zalig en rustig om te wandelen.

Pays des Collines
Le Moulin du Cat Sauvage @Photo credit: The Pingus via Visualhunt.com / CC BY-NC-ND

Van Collines naar Collines

Reeds bij aanvang loodsen de knooppunten me  langs een spervuur van prachtige paden doorheen het onvergelijkbare van “ les Collines”.  Je schoenen verslijten aan asfalt ? Vergeet het!  Hier trek je telkens door een bucolisch landschap van glooiende lapjes groen.  Net op de grens van Ellezelles tref ik “ le Moulin du Cat Sauvage “.   Een kat met gekromde rug houdt me nauwlettend  in het oog …  straks word ik nog behekst denk ik bij mezelf. Ik kies ervoor om de bezem te nemen en stevig door te stappen. Je weet maar nooit.

Pays des Collines
Brasserie des Légendes

Een brasserie onderweg

Stappend langs een sublieme reeks kinderkopjes kijk ik neer op de weelde van het landschap en de Houppeberg, het hoogste punt van de regio.  Dichte bebossing en kreupelhout wisselen er af met open vlakten alwaar Ellezelles zich in de vallei aftekent. De knooppunten vervolgen langs de Ravel des Collines, een stuk oude spoorwegbedding.  Onderweg nodigen picknickzones gemaakt uit oude Quintine bierkratten uit tot het nuttigen van je boterhamdoos.    De bierkratten refereren naar de nabijgelegen Brasserie des Légendes. Een leuk intermezzo tussen het wandelen door.  Je kan er de brouwerij bezoeken en proeven van het lokale streekbier Quintine.  Het bier werd genaamd naar de opperheks die hier in de 17de eeuw belandde op de brandstapel.  Van toen af wordt er in Ellezelles elk laatste weekend van juni de grote heksensabbat gedanst.

Pays des Collines
Le Sentier de l’Etrange

Het land van Heksen

Geen twijfel mogelijk.  Hier tussen het  betoverende landschap heeft het buitengewone zich zonder twijfel genesteld.  De “ Sentier de l’Etrange “ is een pittig klimmend pad langs oude knotwilgen en biedt prachtige uitzichten over het dorp.  Vanaf het pad wordt je steevast beloerd door vreemde wezens. Het schijnen duivels, trollen, heksen, kobolden en andere weerwolven te zijn. Wees gewaarschuwd wie de toverformule niet goed uitspreekt, komt hier niet levend uit.  De beelden zijn allen ontsproten aan de verbeelding van Watkyne ( pseudoniem voor Jacques Vandewattyne).  Enkele donkere heksensteegjes loodsen je naderhand opnieuw naar de dorpskern en Quintine.  Laat je niet verrassen , soms verwelkomt de opperheks al plassend de bezoeker/wandelaar.

Pays des Collines
Le Sentier de l’Etrange

Meer informatie over het wandelnetwerk ” Le Pays des Collines ” en de toeristische troeven van de regio vind je op de website  of in het Maison du Pays des Collines in Ellezelles.

Stippel zelf je knooppunten wandelroute uit via deze download

© Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s  Visitwapi

2 reacties

  • leen bogaert

    eigenlijk gewoon een vraagje : is de wandelknooppuntenkaart van pays des collines ergens te koop? mijn ouders willen die graag, ze zijn 87 jaar en stappen nog veel. vorig weekend waren ze in Flobecq om te wandelen en ze zoeken nu de papieren wandelknooppuntenkaart.
    groetjes leen bogaert

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.