polygone wood legacy wandelroute
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Langs de Polygon Wood Legacy wandelroute

Onze eigenste Westhoek en het oorlogsverleden speelt vaak een belangrijke rol tijdens wandelingen.  In dit wandelverhaal nemen we jullie mee langs de Polygon Wood Legacy wandelroute.  Startend aan het Memorial Passchendaele Museum 1917 te Zonnebeke komt de 9.8 km lange wandeling voorbij enkele bijzondere plekken uit de Eerste Wereldoorlog en het Polygoonbos.  Het landschap nabij Beselare is vandaag bijzonder aangenaam en vredig om te wandelen. Vooral de idyllische vallei van de Polygonebeek, in 1917 het toneel van bloedige gevechten, spreekt tot de verbeelding.

De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog

Na of voor je wandeling kan een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 niet ontbreken.  Gevestigd in het voormalige kasteel brengt het museum de Slag bij Passendale in herinnering.  Het is bijna niet te vatten dat in drieënhalve maand tijd één van de hevigste oorlogsstrijden ooit ruim 600.000 doden, gewonden en vermisten vergde.  Nog steeds leven de oorlogsgebeurtenissen van destijds sterk in de regio. Dit zullen we duidelijk opmerken tijdens de Polygon Wood Legacy wandelroute.

De wandelroute vatten we naderhand aan langs het kasteelpark en de Passchendaele Memorial Gardens. De acht herdenkingstuinen aangelegd in de vorm van een klaproos laten ons op een ingetogen manier andermaal stilstaan bij de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Eens voorbij het kasteelpark gaat het via landelijke en onverharde wegen naar het Polygoonbos.

Op de Butte

Ooit was het Polygoonbos een groot ondoordringbaar woud. Zeven eeuwen lang werd het beheerd door de nabijgelegen Augustijnenabdij en de Benedictinessen van de Nonnenbossen. In de 18de eeuw kwam het in handen van de Franse bezetter. Nog later gebruikten de Hollanders het als militair oefenterrein.  De naam Polygoon dateert uit deze periode. Daaropvolgend werd er door het Belgisch leger een aarden heuvel aangelegd, dat dienst deed als schietstand. Die heuvel kreeg van de bewoners de naam ‘ op de Butte ‘ , ook wel Den Doel mee. Daarom spreekt men ook over het Doelbos of kortweg Den Doel.

Tegenwoordig is het Polygoonbos een paradijs voor mens en dier.  De kinderen kunnen er ravotten op de speelzone. Je kan er heerlijk wandelen langs de mooie dreven. Het bos herbergt zelfs een stuk heide, waar schapen weelderig grazen. Dit bos is ook de place-to-be om heel wat dieren te spotten: roofvogels, hazen, vossen en de laatste tijd ook reeën . Het is immers één van de belangrijkste broedplaatsen in de streek voor roofvogels. ’s Nachts waken de vleermuizen over het bos. De poelen zijn dan weer de ideale biotoop voor kikkers, salamanders en libellen.

Soldaten: altijd iemands vader, altijd iemands kind

Voordat we het Polygoonbos intrekken,  vervolgen we de Polygon Wood Legacy wandelroute langs het kleine Polygoon Wood Cemetery.  Deze militaire begraafplaats vormde aanvankelijk het Duitse Kriegerfriedhof Am Polygonenwald, waarna het werd ingenomen door de Australische troepen om een eigen dodenakker aan te leggen.  In 1955 werd het Duitse deel ontruimd, enkel het graf van de Duitser Hans Bogner is nog aanwezig. Aan de overkant ligt het Buttes New Britisch Cemetery.  Deze grotere begraafplaats werd pas na de Eerste Wereldoorlog aangelegd. We kijken uit op de talrijke grafzerken van gesneuvelde Commonwealth soldaten uit de omgeving van Zonnebeke. 80% zijn onbekende soldaten: altijd iemands vader, altijd iemands kind. Verder is er ook een gedenkteken voor de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die in en rond het Polygoonbos het leven lieten.

De getuigen van vier jaar oorlog

Diep verscholen in het groen ontdekken we nog restanten van enkele bunkers.  De Scott Post en New Zealand Bunkers getuigen van een bittere vier jaar durende oorlog. Tijdens het eerste oorlogsjaar liep het front hier vast, nu eens in Duitse handen, dan weer in deze van de Britten en Fransen.  Begin april 1915 worden de stellingen overgenomen door de Canadezen. Echter niet voor lang, want tot de zomer 1917 heroveren de Duitsers de omgeving. De Duitsers bouwen er bunkers en schuilplaatsen. In 1917 word de locatie ingenomen door de 1ste en 5de Australische Divisie. Bij de verschrikkelijke Derde Slag bij Ieper word het bos volledig vernietigd door de artilleriebeschietingen en door Australische troepen heroverd. Tijdens de laatste oorlogswinter tenslotte, arriveerden ook de Nieuw-Zeelanders. Het was echter pas bij het Geallieerde Bevrijdingsoffensief onder leiding van de 9th Scottish Division dat het Polygoonbos definitief in handen van de geallieerden viel.

Op naar het Vredes- en Reutelbos

Na de doorsteek van het Polygoonbos bereiken we het recent aangelegde Vredesbos.  Ook nu weer een bijzondere plek dat herinnert aan de gruwelijke oorlogsdaden van de Eerste Wereldoorlog.  In het kader van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog plantte men er 519 hoogstambomen. Iedere boom symboliseert een gekende, gesneuvelde soldaat die op één van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.  In het midden staat een Vredesmonument en vijf herdenkingsbomen die verwijzen naar de vijf betrokken landen. Het geheel is ingezaaid met klaprozen die het bos tijdens de bloei omtoveren in een vurige bloemenzee. Vervolgens bereiken we de idyllische Polygonebeek- en Reutelbeekvallei. In de weilanden langs de Reutelbeek zijn nog de relicten van Duitse Wilhelm-Stellung’ te zien.

Het Reutelbos gelegen op de flanken van een kleine heuvel maakte ooit deel uit van een groter bosgebied. Het verhaal doet de ronde dat Sefa Bubbels, één van Beselare’s beruchtste heksen zich hier verschool met haar geliefde steenuilen. Maar dit is een ander wandelverhaal, die je kan ontdekken tijdens de Heksenwandelroute. Via enkele onverharde wegen deint de wandelroute uit in het gehucht Molenaarelst , in de volksmond De Marul genaamd. Op een boogscheut ligt het kasteelpark.

Praktisch

  • Afstand: 9.8 km
  • Gratis parking: Berten Pilstraat 5A – Zonnebeke
  • Start: De Polygon Wood Legacy wandelroute start aan het Memorial Museum Passchendaele 1917. Volg de zeshoekige wandelbordjes met oranje bedrukking. De wandeling is recent goed bewegwijzerd, onderweg wijzen diverse infoborden het oorlogsverhaal aan.
  • Niet geschikt voor rolstoelen.
  • Leuk adresje in de nabijheid:
  • Logeren
    • Woodhouse 94 is een gloednieuwe vakantiewoning geschikt voor groepen tot 24 personen gelegen aan de rand van het Reutelbos en pal op de wandelroute. Oude Kortrijkstraat 94, 8980 Beselare – T. +32 476 718 380 –
      info@woodhouse94.be
    • B&B Afrodite bevindt zich op een boogscheut van het Memorial Museum Passchendaele Wolvestraat 11, 8980 Zonnebeke – T. +32 (0)496 50 70 54 – info@bbafrodite.com
  • Te doen
    • Memorial Museum Passchendaele 1917 Het museum brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog en meer bepaald de slag bij Passendale. Berten Pilstraat 5a, 8980 Zonnebeke – T. 051.77.04.41 – www.passchendaele.be
    • Na je wandeling kan je ook een bezoek brengen aan de  Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kerktoren kadert in het Horizon 2025 project en biedt een uniek zicht op de slagvelden van Flanders Fields

De wandelkaart van de Polygon Wood Legacy wandelroute is verkrijgbaar tegen € 1 bij de Dienst van Toerisme Zonnebeke. Je kan de wandelroute HIER downloaden.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: