Oude Kalevallei
Wandelroutes,  Wandelroutes Oost-Vlaanderen

Langs de Oude Kalevallei met de Meetjesland Bucketlist

Ver hoef je niet te reizen om er eens helemaal uit te zijn.  Een weekendje uit of er eens tussenuit knijpen in de natuur, je kan het ook in eigen land. Op een boogscheut van Gent en Brugge ontdekten we laatst het charmante Meetjesland. Met de handige ‘Meetjesland Bucketlist‘ brochure als metgezel maakten we kennis met een ongerept groen landschap van meersen , kouters en een veelheid van goed bewaarde kleine landschapselementen waarlangs de Oude Kalevallei meandert.

Oude Kalevallei

Er zijn 101 redenen om het Meetjesland te ontdekken. Dat blijkt althans uit de mooie gids Meetjesland Bucketlist.  Aan de hand van de digitale brochure met 101 tips kan je het vrij vlakke Meetjesland en haar zes regio’s buitenste binnen ontdekken. Onze keuze is vlug gemaakt. We kiezen voor de Oude Kalevallei gelegen langsheen de kasteeldorpen Merendree, Vinderhoute en Lovendegem.

Kastelen kijken

Startpunt van onze ontdekking Meetjesland vormt het kastelendorp Vinderhoute. Een beeld waar je stil van wordt, met een gezellig dorpsplein en een lange geschiedenis. Vinderhoute  werd voor het eerst vermeld in 966 als Vindreholt, waarna het in de middeleeuwen tot één van de rijkste en oudste heerlijkheden van het Graafschap Vlaanderen uitgroeide. De Kasteellaan, een prachtige eikendreef, verbindt het tussen het groen verscholen kasteel van Vinderhoute met de Sint-Bavokerk. Precies hier vatten we de Oude Kalevallei wandelroute aan. Vroeger waren de bossen en weiden rond het kasteel het geliefkoosde terrein voor reigers.  Geen wonder waar de inwoners hun bijnaam vandaan haalden.

Eeuwenoude kastanjebomen

Wat verderop zullen we voorbij nog wat kastelen en fraaie herenhuizen wandelen. De meeste werden in de 19de eeuw opgetrokken door rijke Gentse industriëlen, die zich hier kwamen vermaken en vestigen.  Bezoeken zit er weliswaar niet in, ze zijn allemaal privé-eigendom. Het Schouwbroekkasteel in de bomenrijke Schouwbroekstraat is z’n neogotisch ‘ Hof met Huys van Plaisance ‘.  Charles d’Udekem d’Acoz, grootvader van koningin Mathilde, woonde er ooit een korte tijd, toen hij met de dochter van textielbaron Firmin De Smet huwde. Vooral de eeuwenoude kastanjebomen bij de ingang van het kasteelpark trekken onze aandacht.  Hun leeftijd wordt geschat op 400 jaar en één ervan zou de dikste kastanjeboom van België zijn.

Sint-Annakapel

Niet allen de historische kastelen, vaak gelegen in mooi onderhouden parken, geven het dorp een riante allure. Vinderhoute is nagenoeg ingesloten door waterlopen. In het noorden is er het kanaal Gent-Brugge, door de ‘locals’ Brugse of Gentse vaart genoemd. Het kanaal werd in de 17de eeuw in de bedding van de vroegere Durme-Kalene uitgegraven. De Kale of het Geleed liep hiermee toen nog parallel.

Vervolgens stappen we verder naar de Borisgracht, die de verbinding vormt tussen de Kale en de Merebeek. De wandelroute brengt ons meteen in de omgeving van kasteel Gavergracht of Kasteel Blauw Huys.  Het gebouw in typische empirestijl met prachtige Engelse landschapstuinen valt op. Van hieruit trekken we verder tot de Sint-Annakapel. Het was de heer van Vinderhoute die opdracht gaf de kapel te bouwen in 1648. Zijn huwelijk dreigde immers kinderloos  te worden. Maar na de belofte een kapel te bouwen en zijn kind als kloosterling te kleden, werd het gezin verblijd met een tweeling.

Van Vlaenderensmolen

We stappen verder naar de Molenslag, alwaar de wieken van de Van Vlaenderensmolen het omliggende landschap domineren. Vanuit de stenen korenwindmolen heb je een enig zicht op de lagergelegen Kalevallei. Alleen blijft de molendeur waar de wandelroute voorbijkomt afgesloten voor nieuwsgierige blikken. Na het herstel van de molen in 1971-1973 werd deze immers ingericht als privéwoning.  Op het schild van de molen lezen we volgende tekst: “ de hemel geeft, wie vangt die heeft “. Een levensles om te onthouden!

Bulkenlandschap

Al enige tijd vragen we ons af wat bulkenlandschap betekent. Het antwoord krijgen we meteen als we het pad net voor de Molenbrug afslaan.  Voor het eerst zien we de Oude Kale dichtbij stromen. Een gedicht van Lut De Bock omvat alles.

Wandelen langs kouters en bulken, langs knottige wilgen en bottende meidoorns. We zakken enkeldiep weg in de drassige weiden. Ademen en ruiken de aarde. Het landschap, bedachtzaam als water, zuivert het lijd en de zinnen.”.

Het lagergelegen oude drassige valleilandschap is hier werkelijk feeëriek. Alleen zijn in de herfst- en winterperiode goeie wandelschoenen of hoge laarzen aan te raden.  Prachtige oude knotwilgenrijen sieren de oevers van de meanderende Kale. Wat moet het hier prachtig zijn in het voorjaar als dotterbloem, echte koekoeksbloem en pinksterbloem de oevers kleuren.  Twee houten wandelbruggen maken het gebied meer toegankelijk. Ter hoogte van de Kalebeek, een zijloop van de Oude Kale, komen we opeens voor een verrassende hindernis te staan.  De veesluis moet de grazende dieren op enige afstand houden. Waarna we via enkele overstapjes veilig onze weg verder kan zetten. Opgepast ‘ nie in een stront te terten ‘, we noemen het niet voor niks verrassende hindernis.

Op naar Merendree

Wat verder nodigt een bankje uit om te genieten van het prachtige zicht op de Oude Kalevallei en de omliggende laaggelegen meersen. Het is eveneens het punt waar de blauwe en de groene wandellus samenkomen. Rest ons de keuze blauw te volgen of af te wijken naar de groene lus in de richting van Merendree. We opteren voor de laatste mogelijkheid. Onze wandeling krijgt zowaar een avontuurlijk kantje. Er volgen immers nog enkele obstakels. Naast oude, natte graslanden of meersen vinden we er ook broekbosjes en voormalige zandwinningsputten. Klein, pittoresk, schilderachtig , rustig … zijn de woorden die bij ons opkomen.

Driesselken

Een eindje over de Oude Kale hebben we opnieuw de keuze. Afwenden naar de dorpskern van Merendree en het startpunt van de groen lus of de weg inkorten naar ons eindpunt in Vinderhoute. Via de openbare weg komen we  voorbij het Driesselken, een driehoekig poëtisch pleintje daterend uit de vroege Middeleeuwen.  De drenkput, waar destijds ’s avonds het vee werd samengedreven, ligt er nog steeds.  Het laatste deel van de wandeling kenmerkt zich opnieuw door het typische bulkenlandschap van de Oude Kale. We kijken andermaal neer op matig natte gronden, akkers en weiden omgeven met grachten om het land te ontwateren.

In den Witte Uil

Eenmaal de Van Vlaenderensmolen terug in zicht is, wordt het tijd voor een stop in ‘ Den Witten Uil’.  Naast een perfect getapte pint kan je op de grote tafel  bij de schouw een indrukwekkende collectie zelfgetekende bierviltjes bewonderen.  In een kalm of verloren moment tussen het schenken door grijpt Eddy De Zutter naar zijn pen of potlood om de achterkant van bierviltjes in te tekenen.

Muisstil

Zo’n goed gevulde wandeldag kruipt duidelijk in de kleren. Wat zullen we straks zalig inslapen in B&B Liedjestoren. Ontwakend uit een zalige nachtrust, bemerken we meteen hoe rustig en stil het hier wel is, muisstil zelf. Vanuit grote tuin met sfeervol terras geraken we maar niet uitgekeken op het stille landschap. Onze hosts verrassen ons met vers brood, versgeperst fruitsap , een lekker eitje, koffie en een hartelijke ontvangst.  TOP, om een nieuwe wandeldag te beginnen.

Praktisch

  • Afstand: 15 km (blauwe lus 8 km vanuit Vinderhoute – groene lus 7 km vanuit Merendree). Beide lussen zijn makkelijk met elkaar combineerbaar.
  • Gratis parking: parking in de Kasteellaan
  • Start: in de nabijheid van de Sint Bavokerk Vinderhoute
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er diverse mogelijkheden tot verpozing.
  • In Vinderhoute kan je na de wandeling terecht bij: Café Den Witten Uil is een karaktervolle, oergezellige bistro en kunstatelier, waar op de gevel prijkt: “ in 1520 zong In de Zwaene, den Kraaiende Haan een hymne van Den Witten Uil.

Meer info omtrent de Oude Kalevallei wandelroute kan je bekomen nabij Toerisme Oost-Vlaanderen T 09 267 70 70 – toerisme@oost-vlaanderen.bewww.tov.be   De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen tegen € 2  of kan je hier & hier downloaden.

Toerisme Meetjesland vind je op Bus 1, 9900 Eeklo Tel.: +32 (0)9 377 86 00 .  Onze wandeling langs de Oude Kalevallei planden we via de handige gids “Meetjesland Bucketlist “. De digitale versie downloaden kan je HIER.

Ontdek meer wandelverhalen:

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur voor wandelverhaal.be

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag vernemen we jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer of Toerisme Oost-Vlaanderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: