Traversée Vogezenmassief
Europa,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Kwaliteitslabel voor de Traversée van het Vogezenmassief

De Europese Wandelfederatie bekroonde onlangs de  “ Traversée van het Vogezenmassief “ met het kwaliteitslabel ‘Leading Quality Trail – ‘Best of Europe’.  Hiermee is de populaire lange afstandswandelroute de eerste Franse route  die zich weet te bekronen met het prestigieuze label .

Best of Europe label

De Leading Quality Trails – Best of Europe groeperen alle kwaliteitsvolle wandelroutes in Europa, gecertificeerd volgens de normen van de European Ramblers Association. Het label wordt alleen gegeven aan wandelroutes die voldoen aan diverse criteria. Zo dient de route een kwaliteitsvolle ervaring voor de wandelaars te garanderen. Iets waar de ‘ Traversée van het Vogezenmassief ‘ uitmuntend in slaagt. Naast de mooie, authentieke landschappen mag de wandelaar zich eveneens verwachten aan goed gemarkeerde paden en een degelijke infrastructuur onderweg. Daarnaast zijn een duidelijk informerende website, gemakkelijke toegankelijkheid  en transport van bagage van enorm belang. Het label vergroot ook de zichtbaarheid en de aantrekkelijkheid van de wandelroute.  Zodoende worden toeristische dienstverleners aangezet om aangepaste diensten ten gunste van de wandelaars te ontwikkelen.

Traversée van het Vogezenmassief
Het ijzige amfitheater van Hohneck F 68 Hautes-Vosges  © Denis Bringard

De Traversée van het Vogezenmassief ( GR® 53-GR® 5)

De gecertificeerde “Traversée  GR53-GR5” werd in 1897 opengesteld om de 25ste verjaardag van de Club Vosgien te vieren en doorkruist het volledige Vogezenmassief van noord naar zuid. Tussen Wissenbourg en de Ballon d’Alsace is de route gemarkeerd met een rode rechthoek.  Aan het noordelijke eind bij Lauterbourg haakt de GR53 in op het Duitse Odenwald langeafstandspad om zich vervolgens een weg te banen door het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen.  Vervolgens bereik je het middelgebergte van de Vogezen, waar je ter hoogte van Donon verder stapt via de GR5. Als slot gaat het pad door het Regionaal Natuurpark van de Ballons des Vosges tot de citadel van Belfort.

Aangezien het ganse traject 430 km lang is, dien je rekening te houden op minstens twintig dagen. De Traversée van het Vogezenmassief is onderverdeeld in 19 etappes die je op hun beurt in één geheel of meerdere secties kunt afleggen.

Alle etappes vindt je terug op www.massif-des-vosges.com, alwaar je ook alle GPX-bestanden gratis kan downloaden.  De  brochure tref je HIER

Ontdek tevens de Facebook pagina van de Leading Quality Trails

© Tekst Stefaan Bailleur –  Coverfoto Route des Crêtes (C) D. LETT

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.