kvarner baai
Bestemming,  Kroatië

Kvarner Baai, de ongerepte parel van Kroatië

Ooit al gehoord van Primorsko Goranska?  Mogelijk niet! Maar als we meegeven dat de naam staat voor Kvarner Baai rinkelt er wellicht een belletje.  Ingeklemd tussen het bekende schiereiland Istrië en de Noordelijke kust van Kroatië is deze bestemming een must op je bucketlist.  Azuurblauw water, witte kalkkliffen, terracotta gekleurde dorpen en prachtige groene baaien, kenmerken de Kvarner Baai.  Rijeka, de op één na grootste stad van Kroatië, is daarnaast een leuke culturele stad.

Rijeka, parel aan de Adriatische Zee

Meer dan 300 programma’s met ruim 600 evenementen bundelen Rijeka als culturele hoofdstad van Europa.  Een jaar lang zullen de thema’s water, werk en migratie – die sinds eeuwen hun stempel drukken op de Kroatische havenstad – de bezoekers weten te bekoren.  Maar ook het oude, prachtige stadscentrum met hier en daar hedendaagse toetsen is beslist een ommetje waard. De stad heeft zelfs zijn eigen Pisatoren: de middeleeuwse ‘Leaning Tower’ helt immers 40 centimeter over. En we spreken nog niet over de vele hippe bars en trendy restaurants om je avond op gepaste wijze af te sluiten.

Boeiende musea

Als culturele stad kan Rijeka een aantal boeiende musea aanbieden. Zo is er het ‘Peek & Poke’ museum, alwaar je alles komt te weten over de geschiedenis van de computer. Met kinderen is een bezoek aan het Natural History Museum een must.  Naast een botanische tuin beleven de kinderen ongetwijfeld fijne momenten aan de talrijke zeedieren. Wil je meer leren over de stad en de provincie Kvarner, dan trek je hiervoor naar het Maritiem en Historisch Museum. Het Kroatische Nationale Theater is op zijn buurt de thuisbasis van bijzonder veel theater- en muziekvoorstellingen. Meer informatie over Rijeka als Culturele Hoofdstad van Europa en de programmatie vind je op: https://rijeka2020.eu/en/

Opatija, mondaine badplaats

Een andere parel van Kvarner is zonder enige twijfel Opatija. Deze ietwat mondaine badplaats was vroeger de winterverblijfplaats van de gekroonde hoofden van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.  In de stad staan veel 19e-eeuwse villa’s en grand hotels, onder meer in neoklassieke en barokke architectuur. Je kan er heerlijk wandelen langsheen de Lungomare, de twaalf kilometerslange promenade van Opatija. In de directe omgeving ligt de groenrijke omgeving van het natuurgebied Ucka. Ook hier kan je perfect wandelen.

Wandelparadijs bij uitstek

Ook liefhebbers van een wandelvakantie kunnen volop genieten van de Kvarner Baai en het omringende natuurschoon. De eilanden Cres, Krk, Pag, Rab en Losinj in de Kvarner bocht zijn zeer mooi. Ongerepte natuur vind je onder andere in het Nationaal Park Risnjak op het vasteland (ten noordoosten van de stad Rijeka) en in de Gorski Kotar bergen. Watervallen, glasheldere rivieren en prachtige bossen maken van Risnjak een van de mooiste wandelbestemmingen.  De Rijeka Hiking Transversal, de Kapela Hiking Trail, de Around the Torches of Rijeka Hiking Trail en de Gorski kotar Mountain Trail zijn slechts vier van de vele wandelroutes. De eerste twee verbinden verschillende kust- en binnenlandbestemmingen. De Rijeka Hiking Trail verbindt de eilanden, de kuststreek en het binnenland. Terwijl de vierde loopt door interessante gebieden van Gorski Kotar.

Smikkelen

In de Kvarner Baai vind je de lekkerste gamba’s van de Adriatische Zee.  Op de markten zijn eersteklas vis, kreeft en andere zeevruchten te vinden. In het najaar vormen bosproducten zoals paddenstoelen, bosvruchten en wild het culinair hoogtepunt van je bezoek. Hier vind je tevens de beste kazen van Kroatië van koeien-, geiten- of schapenmelk uit weiden in de bergen, langs de kust of op de eilanden.  En nu we het toch over eten hebben, dan mogen we het malse lamsvlees niet vergeten. In Kvarner wacht u bovendien de bekende witte wijn Vrbnička žlahtina, de rode wijn Trojšćina van het eiland Susak, kastanjes uit Lovran en heerlijke Rapka Torta uit Rab.

Wij staan alvast te popelen om deze unieke Kroatische regio te bezoeken.  En jullie ? Online kan je info vinden op Visit Kvarner of via de Facebookpagina van de toeristische dienst

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Kvarner Baai
Nu geen tijd? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.