Bestemming,  Oostenrijk

Kulinarische Jacobsweg: gastronomische wandelroute op het hoogste niveau

Mijn Heiße Liebe voor Tirol is groot.  De fascinerende bergwereld, de bloemrijke alpenweiden, kletterende bergbeekjes:  ik geraak maar niet uitgekeken op de schoonheid van dit stukje Oostenrijkse heimat. Ook op culinair vlak heeft Tirol heel wat te bieden. De traditionele boerenkost maakt toenemend plaats voor gastronomische gerechten waarbij menig chef teruggrijpt naar de lekkere, plaatselijke producten. Tirol mag zich met recht de meest culinaire Alpenbestemming noemen.  Voorloper hierbij vormt de regio Ischgl-Paznaun.  Een zomer lang kan je dat in levende lijve ondervinden op de wandelpaden van de Kulinarische Jacobsweg.

arabelle2

Ischgl, het culinaire mekka

Het eerste weekend van juli strijk ik neer in Ischgl, wereldwijd bekend als één der populairste wintersport-hotspots.  In de zomer ervaar je er geen après-ski gedoe. Je wordt er alleen overvallen door een immense rust.  Hier kan je nergens beter genieten van de natuurschoonheid dan tijdens een fikse bergwandeling. En is er nog meer, wil je na je wandeling culinair verwend worden, dan zit je in Ischgl-Paznaun meteen goed.  De gerenommeerde Gault-Millau gids bekroont Ischgl zelf als culinair mekka van de Alpen. Je vindt er maar liefst vier restaurants met drie koksmutsen.  Benjamin Parth van restaurant “Stuva’ in hotel Yscla – mijn uitvalsbasis voor de komende dagen – behoort zelfs tot de beste chefs van Oostenrijk.  In de Paznauer Stube van het imposante vijfsterrenhotel Trofana Royal serveert de legendarische Oostenrijkse chef Martin Sieberer culinaire topgerechten.

jacobsweg.JPG

Kulinarische Jacobsweg

Inderdaad, de komende dagen staan volop in het teken van culinaire wandelverwenning.  Ik ga stappen op de bergpaden van de Kulinarische Jacobsweg.  Tien jaar geleden werd het uniek concept bedacht door chef Martin Sieberer en de toeristische dienst van Ischgl-Paznaun. De ingrediënten zijn simpel.  Je verzamelt vijf vermaarde Michelin -sterrenchefs, vijf berghutten , de oude Jacobspelgrimweg richting Compostella en de ganse zomer lang mix je het geheel tot vijf culinaire hoogtepunten met aandacht voor regionale producten en de traditionele Alpine keuken.  Wandelen en gastronomie als dat geen top idee is!

arabelle1.JPG

Vijf hutten, vijf sterrenchefs en vijf culinaire hoogtepunten.

Onder het toeziend oog van de Duitse ‘chef van de eeuw’ Eckart Witzigmann wordt  vrijdagavond het select Michelinsterren gezelschap voorgesteld. Fijn om onder de chefs ook een Belgische vertegenwoordiger te treffen.  Arabelle Meirlaen ruilde voor één keer haar intuïtieve keuken in het kleine Marchin voor de echte Alpen.  Naast haar presenteren de beroemde sterrenkoks Heinz Winkler, Harald Wohlfahrt , Sven Wassmer en Michael Wignall elk een eigen gerecht in hun respectievelijke hut.  Want genieten van de topgerechten kan je alleen maar  in de volgende  berghutten.

jacobsweg1.JPG

Klimmen boven de 2000 meter grens

Actief zijn, de mooie bergnatuur bewonderen en daarbij culinair genieten: het programma ziet er veel belovend uit.  Om van de topgerechten te proeven dien je  wel telkens een aardig stuk te klimmen tot de respectievelijke berghut, allen gelegen boven de 2000 meter grens.  De Kulinarische Jacobsweg trekt over smalle en bredere onverharde wegen en biedt uitdaging voor iedere wandelaar.  Zelf stapte ik naar de Friedrichshafener Hutte en de Ascherhutte.  Telkens een twee uur durende klim langs nauwe smalle paden, grazige alpenweides en kabbelende bergbeekjes.  Je hoeft alleen de rood-witte markering of de bepijling van de Kulinarische Jacobsweg te volgen. Onderweg en boven geniet je zonder meer van betoverende zichten op de bergwereld van het Paznauntal.  De tochten zijn voor vrijwel iedere hiker toegankelijk, want veelal kan je ook een breder en minder spectaculair traject volgen.  Overnachten in de deelnemende berghutten is eveneens mogelijk, zo hoef je niet steeds op en neer naar de lager gelegen dorpen van Ischgl, Kappl, See of Galtür. Hou er wel rekening mee dat het traject langs de oude pelgrimsroute iets pittiger is en toch enige wandelervaring vereist.

arabelle13

Culinaire hoogstandjes

De kers op de taart vormt de culinaire verwennerijen aan de berghutten zelf.  Als genodigde had ik het geluk om alle gerechten van de vijf chefs te proeven.  Mijn favoriet : de geroosterde bergforel met zuring crème, aardappel , kaviaareitjes van forel en kruidensalade.  Het gerechtje van de Zwitserse chef Sven Wassmer zorgt voor een ware explosie in de mond.  Al moet onze eigenste Arabelle Meirlaen niet onderdoen.  In de Ascherhutte kan je er proeven van een heerlijke frisse linzen risotto , langzaam gegaarde Oostenrijke maïskip afgewerkt met spinazie , bergkruiden en frambozencoulis.  Hou je liever van iets zoets?  Dan stem je af op de Friedrichshafener hutte voor onvervalste Kaiserschmarren van topchef Heinz Winkler.  Je hoeft helemaal niet diep in de buidel te duiken , elk gerecht wordt geserveerd aan € 15, een zeer betaalbaar bedrag voor culinair genot.

Zelf ontdekken

Wil je zelf de Kulinarische Jacobsweg ontdekken? De gerechten staan tot medio september op het menu van elke hut. Op 19 augustus  vind het ‘Hüttenfest‘ plaats in de Ascherhutte, een hoogtepunt van de Culinaire Jakobsweg. De lokale held Martin Sieberer wandelt die dag met alle gasten naar de Ascherhut waar de vijf gerechten van de internationale sterrenchefs op hen staan te wachten.  De andere dagen kan je individueel  één of meerdere etappes stappen.  Maak hiervoor handig gebruik van de Silvretta Card All-Inclusive, die je in elk hotel verkrijgt mits één overnachting.

arabelle11ARABELLE MEIRLAEN …

werd door Gault Millau als eerste vrouw ooit verkozen tot  ” chef van het jaar ” in 2013.  In 2008 behaalde ze reeds de titel van “ladychef” , waarna in 2010 een eerste Michelinster volgde.

De keuken van Arabelle Meirlaen focust zich op seizoensgebonden groenten, kruiden en bessen (uit haar moestuin). Ze definieert haar keuken als een intuïtieve keuken, ontwikkeld in symbiose met de natuur. Alle gerechten zijn trouwens volledig gluten en lactosevrij. Voor Arabelle is koken net zo als het leven. Mooi, smakelijk, vol liefde en emoties.

Terugkeer naar het product, waarbij gulzigheid en evenwicht in harmonie met elkaar worden verbonden liggen aan de basis van Cuisine Arabelle.

Cuisine Arabelle  /  www.arabelle.be / info@arabelle.be | 085/ 25 55 55
Chemin de Bertrandfontaine 7 – 4570 Marchin

Deze slideshow vereist JavaScript.

ALGEMENE INFO :
Wandelen:
  • De heerlijke ligging van de Paznaundal dorpen – middenin de imposante bergwereld – is als het ware ideaal voor vakantiegangers, die van berg- en wandelsport houden. Hetzij sportief, uitdagend of veeleer gemakkelijk en gezinsvriendelijk, vakantiegangers vinden er een grote keuze aan fantastische wandelwegen.
  • Een overzicht van talrijke wandeling in het Paznaun kan je HIER downloaden

Logeren:

  • Het aanbod van logeeradresjes in het Paznauntal is geweldig, gezien het één van de topbestemmingen is in het winterseizoen. In de zomer kan je vaak tegen een voordelige prijs uw verblijf boeken in een top-hotel.
  • Hotel Trofana Royal – Dorfstrasse 95 – AT 6561 Ischgl – www.trofana-royal.at   is een luxueus 5 sterrenhotel met gastronomische keuken
  • Yscla – Gourmethotel – Dorfstrasse  73 – AT 6561 Iscghl – www.yscla.at 
  • Hotel & Restaurant Tirol – Dorfstrasse  77 – AT 6561 Iscghl – www.tirol-ischgl.at
  • Op de Kulinarische Jacobsweg kan je eveneens overnachten in de berghutten.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur –  Coverfoto Tourismusverband Paznauntal-Ischgl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.