
Kortrijk gedompeld in een feeëriek feestgedruis
Voor mezelf vormt de eindejaarperiode het tijdstip bij uitstek voor feestjes, gezellig samenzijn met familie en vrienden. Kerst en Nieuwjaar kenmerken zich traditioneel door opvallende lichtjes, rode en gouden accenten, kerstkransen, de meest uitbundige kerstversieringen en de gezelligheid van een authentieke kerstmarkt. Ook Kortrijk, stad aan de Leie dompelt zich dezer dagen feeëriek in het feestgedruis.

Kortrijk Feeëriek
Vlak voor de uitbundigheid van oud en nieuw, wil je net als ons beslist even op een aangename manier een frisse neus ophalen. Dan is de historische stad Kortrijk beslist een aanrader. In de eindejaarsperiode dompelt de Groeningestad zich onder in de knussige ambiance van Kortrijk Feeëriek.
Meteen zal het je opvallen dat belangrijke infrastructuurwerken rond de Leie, Kortrijk een vernieuwend cachet bezorgden. Door de bouw van zeven toegangsbruggen en een exuberante wandelpromenade langs de Leieboorden profileert Kortrijk zich thans als een groene stad. Een stad om mensen dichter bij elkaar te brengen. En daar slagen de Kortrijkse kerels vrij aardig in.
Overleie, een eeuwenoude woonwijk
De Westelijke Ringbrug stuwt ons de richting uit van Overleie. Een eeuwenoude woonbuurt die vooral veel arbeidersgezinnen herbergde. De wijk dreigde af te stevenen op verloedering, maar gelukkig zorgden talrijke hernieuwingsprojecten voor een revival. Overleie is tegenwoordig vooral een wijk tussen stad, dorp en groen. De Leieboorden zorgden daarnaast voor een duidelijk karakter en toekomst. Geen wonder dat Texture, het museum van Leie en vlas, hier enkele jaren geleden de deuren opende in een oud vlasverzendhuis. De Leie kreeg haar benaming “ Golden River “ door het roten van het gewas in de negentiende eeuw – zomaar cadeau. Texture vertelt een sterk verhaal over de linnen- en vlasnijverheid van verleden tot heden.

Het kloppende stadshart
De zwevende Collegebrug en de Groeningebrug wijzen vervolgens de richting uit van het kloppende stadshart. Aan de overkant van de Leie ligt het wezenlijk Koning Albertpark, een open stadspark midden een kruispunt van twee Leie-armen en het kanaal Kortrijk-Bossuit. We vervolgen onze wandeling tussen Leie-armen. Ondertussen vangen we een vluchtige glimp op van het Buda-eiland en haar Broeltorens. Pas later op de avond zouden we de sfeer van deze artistieke woonwijk opzoeken.
De Guldensporenslag
Onze Kortrijk Feeëriek wandeling gaat immers naar de Groeninghe-slagvelden. De slag van 11 juli 1302, die de geschiedenisboeken in zou gaan als de Guldensporenslag. Hier kreeg het leger van de Franse koning klop van onze dappere Vlaamse kerels. De Guldensporenslag ligt aan de basis van de Vlaamse beweging, de Leeuw van Vlaanderen. De Groeningepoort, het Groeningemonument en de grote Guldensporen vormen nu de stille getuigen van deze heroïsche strijd midden een klein groenrijk park.

De oude Veemarkt
Iets verder verwijst de Veemarkt of Koeienmarkt naar de lang vervlogen verhandeling van vee. Vanaf hier krijgt onze Kortrijk Feeëriek verkenning een meer historisch stadsaspect. Geprangd tegen het koopcentrum K en de Houtmarkt openen zich een resem van toeristische troeven. In het Begijnhofpark kan je niet omheen Kortrijk1302, zeg maar het Guldensporenmuseum. Gevestigd in de voormalige gebouwen van de Groeningeabdij beleef je op een interactieve manier het mytheverhaal van “ één dag, zeven eeuwen geleden “. Je wordt er gekatapulteerd naar 11 juli 1302, alwaar op de Groeningekouter de hevige Guldensporenslag wordt uitgevochten.

Trendy rond de Sint-Maartenskerk
Tussen het groen van het Begijnhofpark torent de indrukwekkende Sint-Maartenskerk. De kerk zelf herbergt talrijke kunstschatten met de “ triptiek van de Heilige Geest “ als pronkstuk. Wie van waardevolle voorwerpen, religie, kazuifels en bedehuizen houdt, dient hier halt te houden. Onzeogen vallen liever op het winterterras van café Tartine, een gezellige lounge en koffiebar waar zuurdesembrood centraal staat. Aan de overkant bevindt zich WOW. Het trendy plekje waar je zelf gezonde “ salads “ kan samenstellen, mag zich binnenkort verwachten aan een bezoekje. Een aantrekkelijk culinair avontuur tref je op de hoek bij Trattoria La Bicicletta, het restaurant van topchef Matthieu Beudaert. Het pleintje rond de Lange Steen maakt zich op voor een lange oudejaarsavond, zoveel is zeker.

De serene stilte en schoonheid van het Begijnhof
De uitgelatenheid van feestvierders staat er in schril contrast met de serene stilte en de schoonheid van het Kortrijks Sint-Elisabethbegijnhof. Achter de muren tref je kraakwitte huisjes gehuld in een feeërieke kerstsfeer. Het levenswerk van Johanna van Constantinopel is thans Unesco werelderfgoed. Op het binnenpleintje herinnert een standbeeld aan Marcella Pattyn, het laatste begijntje ter wereld. Ze overleed op 14 april 2013 in haar slaap. In één van de parels van het begijnhof, het voormalige Huis van de Grootjuffrouw, is het moeilijk te weerstaan aan een geurig kopje koffie vergezeld van een leuk begijnchocolaatje. Liefhebbers van zoetigheden en zelfgemaakte taarten: “ this is the place to be “. ’s Middags kan je er ook genieten van een overheerlijke lunch. Huyse Begga, is meteen één der zovele hoogtepunten van deze “ Kortrijk Feeëriek “.

Manten en Kalle
Vervolgens gaat het de richting uit van de Grote Mark. De geklasseerde gevels, het fraaie gotische Stadhuis en de Halletoren of belfort van Kortrijk wijzen allen op een rijk verleden. Op de tonen van de klokkenslagers Manten en Kalle gullen we ons in de glinsteringen van de Kortrijkse kerstmarkt. Sfeervolle lichtjes, de verleidelijke geur van braadworsten en ander lekkers laten ons verleiden tot een warm opkikkertje. De kerstperiode betovert nu eenmaal volwassenen en laat kinderoogjes stralen.

De Broeltorens
Al meer dan 800 jaar is de robuuste Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Gravenkapel in het hart van de dynamische stad Kortrijk een baken in de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen. Wat verder op de hoek van de Verzetskaai krijgen we een zicht op het uitgangsbord van Kortrijk – de Broeltorens. Daterend uit de Middeleeuwen vormen beide torens de enige overblijfselen van de oude stadsvestiging.
Het Buda-eiland
De avondschemering heeft het zicht op het Buda-eiland overmand, als we enkele mooie herinneringen uit onze studententijd ophalen. De uitgaandersbuurt kende de laatste jaren ook hier een duidelijke heropleving. Artiesten vinden er opnieuw de weg in de Budatoren, een platform waar ze hun ding mogen doen. In de Budascoop kan je nog steeds genieten van de betere niet-commerciële film. Lekker eten in een losse en informele sfeer met zicht op de Broeltorens kan je bij Va et Vient.
Vervolgens gaat het langs de Reepkaai. Andermaal merken we op dat Kortrijk duidelijk herleeft. Ook hier zorgt men ervoor dat de Leie met haar gouden verleden schittert. Wat kriskras langs de Sint-Michielskerk bereiken we andermaal de feestelijk versierde Grote Markt. Een paar stappen verder ligt de Kortrijkse Schouwburg. Met de Doornikse wijk en de achterzijde van de stationsbuurt rest nog een laatste uitstulping van deze Kortrijk Feeëriek. Ook hier zijn grootse plannen aan de gang. Er komt een nieuw station om de mobiliteit in de omgeving te verbeteren. Alweer een stap in de juiste richting om de mensen dichter bij elkaar te krijgen. Net als onze afsluiter van deze gezellige stadswandeling. De Tripel Le Fort van brouwerij Omer Vander Ghinste, een goudblond streekbier met fruitig aroma, een zacht en volle smaak vormt de ideale afsluiter.

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Volg je ons reeds op Facebook, Instagram & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

