Onderweg,  Wandelroutes

Koksijde, veelzijdige badplaats om te wandelen

Een weekendje weg hoeft niet altijd in het buitenland te zijn. Ook dichter bij huis valt er heus wel iets leuks te ontdekken.  Onze Belgische Kust bijvoorbeeld! Altijd een leuk idee.   Iedere kustgemeente heeft immers wel wat te bieden.  Maar als je net zoals ons bovenal wil wandelen, lekker uitwaaien met de haren in de wind dan dien je beslist af te stemmen op Koksijde-Oostduinkerke. De badplaats is één van de meest veelzijdige van onze Kust. Dat kunnen we garanderen! 

Enorm pakket wandeltroeven.

Als er één gemeente aan de kust al haar authenticiteit min of meer wist te behouden is dit voor ons Koksijde-Oostduinkerke.  Je kan er niet alleen rustig wandelen over het uitgestrekte strand.  Of met je blote voeten een tijdlang meelopen in de branding.  De badplaats beschikt immers over een enorm pakket wandeltroeven, waar zelfs de meest veeleisende wandelaar blij van wordt.   Wij vinden het alvast een heus wandelparadijs voor ieder van ons.  Telkens  weer vergapen we ons aan de spectaculaire duinenpracht , de uitgestrektheid van beschermde natuurgebieden, zon, zee en strand.  Niet te vergeten hier tref je ook de hoogste duin van de ganse Kust:  De Hoge Blekker.

De Kustwandelroute

Wat overweldigd door al dat moois en weet je niet direct waar te beginnen? Geen paniek. Wij weten perfect wat een wandelaar bekoren kan.  Over zo goed als de hele kustlijn loopt een goed uitgestippeld wandelnetwerk, de Kustwandelroute. Deze route neemt je mee over 180 kilometer wandelplezier vanaf De Panne naar het andere uiteinde van onze Kust in Knokke-Heist en terug.  Zodoende loopt de Kustwandelroute ook op het grondgebied van Koksijde-Oostduinkerke. Enige wat je moet doen is het uitkiezen van de knooppunten en volop genieten van duinen en polders, zee en strand.  Is je wandelhonger nog steeds niet gestild, dan kun je de rood-witte strepen van de GR5A Kustroute volgen.  Het traject op het grondgebied van Koksijde-Oostduinkerke kan je als behoorlijk pittig bestempelen.  Je stapt grotendeels via mul zand door een bijzonder mooi duinenlandschap van de Westkust.

Langs de hoogste duin van onze Belgische Kust

Maar Koksijde-Oostduinkerke beschikt tevens over een aantal uitgestippelde plaatselijke wandelroutes waarbij je de mooiste natuurgebieden van de badplaats ontdekt.  De Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin van onze Kust is perfect te verkennen  met een wandeling langsheen de IJslandvaarderswandelroute.  Onze favoriet is de provinciale Ter Yde wandelroute, die net als de Kruwerswandelroute met de Oostvoorduinen, de prachtige Ter Yde duinen, de Zeebermduinen , het Hannecartbos en de Plaatsduinen maar liefst vijf natuurgebieden doorkruist.  Hier hoef je alleen de zeshoekige bordjes te volgen of een wandelkaart aan te kopen in de kantoren van de dienst Toerisme.

De Paardenvissers

Wie Koksijde-Oostduinkerke zegt , zegt ook “Paardenvissers”.  Al meer dan 500 jaar trekken de paardenvissers er op uit om op zee garnalen te vissen. En dat doen ze dus op  stoere Brabantse trekpaarden.  Het is de enige plek in de wereld waar garnalen op deze manier worden gevangen, en het gebruik is sinds 2013 door Unesco opgenomen als  immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het is in elk geval een uniek schouwspel die gepaard gaat met vaste rituelen en telkens veel volk trekt. Alvorens te gaan vissen tuigen de paardenvissers hun paarden thuis op. Hierna trekken ze via het natuurgebied van de Doornpanne en de Schipgatduinen naar het strand om te verzamelen ter hoogte van het Astridplein. Het garnaalvissen zelf duurt ongeveer drie uur. Tijdens de zomermaanden worden de garnalen gespoeld,  gekookt en verkocht op het strand.  Het is er dan ook drummen voor een bakje ‘ verse geirnaers ‘.  Wil je weten wanneer de paardenvissers erop uit trekken? Hier kan je de data en uren vinden.

Het aanschouwen van de paardenvissers combineerden we trouwens met de Schipgatwandelroute.  De wandeling start aan de Hoge Blekker en gaat via de Doornpanne en de Schipgatduinen, vlakbij het strand.  De dag sloten we af met een bezoek aan het Navigo-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke-dorp. Je komt er alles te weten over het leven van de IJslandvaarders  en de peerdevisschers, van vroeger tot nu. Daarnaast wandel je door een oud vissershuis en sluit je af bij een groot aquarium vol Noordzee-vissen. Kinderen vinden het de max.

Smullen aan en van de zee

Ook dan zit je in Koksijde-Oostduinkerke uiteraard goed.  Julia Fish & Oysterbar is daar het levende bewijs van.  De visbistro van Angus Wittewrongel is een verlengsel van de befaamde vishandel Mare Nostrum en genoemd naar zijn overgrootmoeder Julia.  Alleen reeds de uitgebreide oesterkaart weet onze smaakpapillen te prikkelen. Op het suggestiebord prijken steevast enkele heerlijke visgerechten om te sharen en die rechtstreeks uit de nabijgelegen Noordzee komen. Een ander topadresje is Bistro Nils. Koksijde verlaten zonder te genieten van de kookkunsten van Nils is zonde. Je voelt en smaakt de positieve vibes in de gerechten die met hart en ziel zijn klaargemaakt.  De uitgebreide wijnkaart en de hartelijke ontvangst van gastvrouw Sofie maken de taste-sensatie compleet. Trouwens je kan er ook overnachten want naast de bistro runt het koppel Hotel Carnac uit.

Erfgoed

Laatste telg in de wandelfamilie die we ontdekten vormde de erfgoedwandelroute Sint-Idesbald. De jongste badplaats van onze Westkust- in de volksmond Baaldje genoemd-  vormde ooit een inspirerende thuishaven voor kunstenaars zoals Paul Delvaux, Georges Grard, Willem Elsschot en zovele anderen.  En zo kom je voorbij enkele inspirerende plekjes , waar de kunstenaars werkten of woonden.  Daarnaast kenmerkt de erfgoedwandeling zich met beschermde cottages of belle epoque-huisjes.  Een trend die destijds overwaaide uit Engeland.

Villa Mieke Hill, Keunekapel, Abdij ten Duinen

Villa Mieke Hill , eertijds een trendy place voor de bourgeoisie en gelegen op de hoogste duin van Sint-Idesbald is tegenwoordig te boeken als vakantieverblijf.  De nostalgie van vorige eeuw is weliswaar verdwenen , maar het uitzicht op de kustlijn des te indrukwekkender. Uiteraard vormt het Paul Delvaux Museum met een unieke collectie werken van de meester-kunstenaar himself een obligate stop langs de route.  Net als de beschermde Keunekapel,  een bedehuis dat begin vorige eeuw werd opgericht door de Brusselse familie Lafosse.  Een van onze favoriete plekjes onderweg is het Abdijmuseum ten Duinen.

ALGEMENE INFO

Toeristische info

Meer info over Koksijde-Oostduinkerke, waar je er kunt overnachten, welke de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, wat er op de activiteitenkalender staat en nog veel meer kun je vinden op www.visitkoksijde.be.

Wandelen

Aan wandelroutes geen gebrek in Koksijde. De meeste wandelingen brengen je langs de mooiste plekjes en natuurgebieden van de badplaats. De wandelkaarten kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    of zijn eveneens verkrijgbaar via de webshop van Westtoer.

Op 26 april as. kan je in Koksijde terecht voor Vlaanderen Wandelt. Een uniek wandelevenement voor jong en minder jong.

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur / Foto’s van de paardenvissers Philippe Clabots / Foto’s Bistro Nils & Julia Fish & Oysterbar

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Koksijde
Bewaar dit wandelverhaal op Pinterest

10 reacties

 • Felice Veenman

  vandaag twee dingen geleerd: een mooie plek om langs de kust te wandelen ( wat ik graag doe ) in Belgie. En een nieuw woord: wandeltroeven !

  • wandelverhaal

   Ondanks we dezelfde taal spreken zijn er toch verschillen. In Nederland spreken jullie van lopen , in Vlaanderen is het dan wandelen. Altijd leuk om kennis te maken met nieuwe woorden. En wandelen langs de Kust is altijd fijn.

 • hippmiemeisje

  Ik vind het fijn om eens een blog te vinden over reizen dicht bij huis.
  Ik vind het vaak veel waardevoller dan verre, exotische reizen, ontspannender ook. Je leert daarbovenop nog veel bij over de geschiedenis van je eigen land. Soms merk ik weleens dat mensen overal ter wereld zijn geweest, maar niet eens weten dat onze stad bekend staat om de vroegere meubelmakers of zo.
  Met deze blog kan ik dan ook echt iets doen. Wij gaan graag wandelen, wij gaan best wel eens graag weg, dus bedankt. Wij zitten vaak in Limburg en de Ardennen, maar misschien is richting kust ook weleens iets!

 • Caroline

  Zo te zien een veelzijdige omgeving voor mooie wandelingen. Zal mijn wederhelft, groot wandelfanaat, attenderen op deze leuke tips.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.