
Koekelarebergwandelroute: een verhaal van Koekeloeren.
Ooit al gehoord van “ Koekeloeren “? Het woord staat voor genieten van pure natuur, verfijnde architectuur, héél wat cultuur en veel gezelligheid! Ik stemde mijn wandelverhaal af op Koekelare, een gemeente die talrijke troeven in huis heeft voor een dagje wandelplezier. Graag neem ik je mee langs de 6,5 km lange Koekelarebergwandelroute.

Mijn verhaal vangt aan op de ‘platse’. Het centrum van Koekelare vormt een mooi architecturaal geheel. Eyecatcher is de gerestaureerde brouwerij-mouterij Christiaens en haar Fransmansmuseum. Het museum brengt een ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken in de suikerbietenteelt.
In de voetsporen van de Fransmans
Voordat ik de Koekelarebergwandelroute aanvat, stap ik binnen in het Fransmansmuseum. Beelden van een dorpscafé waar een contract wordt versierd, een lange reis te voet, met de fiets of de trein en het werk op de Franse velden passeren de revue. De Fransmans, ook wel Tjoolders of seizoensarbeiders genaamd waren maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede.
Het Fransmansmuseum pakt niet alleen uit met sterke foto’s en verbluffende verhalen. Er werd ook aan de kinderen gedacht. Voor hun is er de speurtocht met Louis: een ‘jong manneke’, dat met zijn ouders meeging op campagne, ‘dwars door ‘t Franse’. Samen met Westhoek KD’s Jaek & Nink, de grote kindervrienden van Westtoer, maak je als kind op een speelse en leerrijke manier kennis met de Fransmans.

De Käthe Kollwitz toren
Naast het Fransmansmuseum ligt het industrieel complex van brouwerij “Christiaens”. De oude mouttoren en de slanke schoorsteen daterend uit de jaren 1790 domineren het uitzicht. De brouwerij was werkzaam tot 1968, waarna het na verval in 1985 door de gemeente werd aangekocht en ingericht als toeristisch cultureel centrum. In de ast van de voormalige brouwerij is de Käthe Kollwitz toren ingericht. De 70-tal grafische werken van de vermaarde Duitse kunstenares zijn meer dan een bezoekje waard. In de vroegere stookplaats brengt de Yves Rhayé-kamer een hommage aan de hedendaagse kunstschilder en beeldhouwer.

De oude brouwerij site is slechts één van de belangrijke baken midden Koekelare. De dorpskern kreeg met de Sala Thai op het Fransmansplein zelfs een Oosters tintje mee. Er is daarnaast ook een heuse Poëziestraat.
Het hinterland van de Koekelarenoene
De Koekelarebergwandelroute neemt me vervolgens mee door het mooie dorpscentrum en het hinterland van de ‘Koekelarenoene’. Op de flanken van de 43 meter hoge ‘berg’ en de Swal, een klein natuurgebied in beheer van milieugroep ‘ de Ruidenberg, strekt zich een onverwacht mooi panorama uit.
Verder leidt de Koekelarebergwandelroute mij door het Oosthofpark, de bakermat van de gemeente. Volgens de Spaenhiers, de archeologische-historische kring zou Koekelare hier zijn ontstaan. De adellijke familie Piers de Raveschoot bouwde er in 1881-1882 een kasteel. De in eer herstelde tuin van het vroegere kasteel Oosthof omvat enkele Oosterse elementen, zoals het beeldhouwwerk “Kinaree”.

Trabollen, een leuk volksspel
In de Klijteput, een landelijke herberg hou ik eventjes halt voor een partijtje trabollen. Het is een aloud volksspel. Bolders komen er samen voor een balspel die gespeeld wordt op een 18 meter lange holle baan. Er wordt gebold naar een metalen plaatje dat op anderhalve meter van het einde van de baan in de grond bevestigd is. De trabol die dichts bij het plaatje komt is de winnaar.

Het Motepark, een voormalig kasteeldomein
De Koekelarebergwandelroute eindigt in het Motepark, een voormalig kasteeldomein. Als laatst neem ik nog een kijkje in de ‘Tuin van de Hoop’. Het is een kijk- en beeldentuin om de doelstelling van het aanpalend Fransmansmuseum te ondersteunen. De benaming van de tuin verwijst naar wijlen Koning Boudewijn I. Voor velen onder ons was hij immers een teken van hoop. Ik bereik intussen opnieuw het centrum van Koekelare. In de schaduw van de oude brouwerij-mouterij geniet ik van het lokale bier ‘ de Couckelaerschen Doedel ‘, de enige tastbare herinnering uit de tijd van toen.
Praktisch
- Afstand: 6,5 km
- Gratis parking: In Koekelare geldt een blauwe zone , hou hiermee rekening.
- Start: De wandeling start op het binnenplein van de oude brouwerij-mouterij Christiaens. Volg de zeshoekige wandelbordjes met de markering Koekelarebergwandelroute.
- Geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
- Horecatip: Halfweg kan je een extra stop voorzien in Herberg de Klijteput, Bergmolenweg 2 , Koekelare. Met wat geluk kan je het trabollenspel aanschouwen.
Meer info omtrent de Koekelarebergwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.fietsen-wandelen.be – www.toerismewesthoek.be De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 4 of kan je hier downloaden.
De dient voor Toerisme van Koekelare vind je op het Sint-Maartensplein 15b te bereiken via tel. 051/58.92.01 of via diensttoerisme@koekelare.be
Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Westtoer
Volg je ons ook op Instagram, Facebook & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.
Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

afbeelding voor later

