Koekelareberg pad: een verhaal van pure natuur en verfijnde architectuur.

Koekeloeren “ om te genieten van pure natuur, verfijnde architectuur, héél wat cultuur en veel gezelligheid! Ik stemde mijn wandelverhaal af op Koekelare, een gemeente die talrijke troeven in huis heeft voor een dagje wandelplezier. Ik zal er stappen langs de 6,5 km lange Koekelareberg wandelroute.

KoekelarebergwandelrouteMijn verhaal vangt aan op de ‘platse’. Het centrum van Koekelare vormt een mooi architecturaal geheel. Eyecatcher is de gerestaureerde brouwerij-mouterij Christiaens en haar Fransmansmuseum.  Het museum dat een ode brengt aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken in de suikerbietenteelt werd recent vernieuwd.

In de voetsporen van de Fransmans

Ik stap mee in de voetsporen van de Fransmans. Beelden van een dorpscafé waar een contract wordt versierd, een lange reis te voet, met de fiets of de trein en het werk op de Franse velden passeren de revue. De Fransmans, ook wel Tjoolders genaamd waren maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede.

Het museum pakt uit met sterke foto’s en verbluffende verhalen. Voor kinderen is er de speurtocht met Louis: een ‘jong manneke’, dat met zijn ouders meeging op campagne, ‘dwars door ‘t Franse’. Samen met Westhoek KD’s Jaek & Nink, de grote kindervrienden van Westtoer, maak je op een speelse en leerrijke manier kennis met de Fransmans.

185.JPG
Site oude brouwerij-mouterij Christiaens @Westtoer

De Käthe Kollwitz toren

Het industrieel complex “Christiaens”, waarbij de oude mouttoren en de slanke schoorsteen het uitzicht domineren, dateert uit de jaren 1790. De brouwerij was werkzaam tot 1968, waarna het na verval in 1985 door de gemeente werd aangekocht en ingericht als toeristisch cultureel centrum. In de ast van de voormalige brouwerij werd de Käthe Kollwitz toren ingericht. De 70-tal grafische werken van de vermaarde Duitse kunstenares zijn een bezoekje waard. In de stookplaats brengt de Yves Rhayé-kamer een hommage aan de hedendaagse kunstschilder en beeldhouwer.

7581450938_9de2c43584_b.jpg
Kathe Kollwitz toren @VISITFLANDERS via Visual Hunt / CC BY-NC-SA

De oude brouwerij site is slechts een belangrijke baken midden Koekelare. De dorpskern kreeg zelfs een Oosters tintje met de Sala Thai op het Fransmansplein en een heuse Poëziestraat.

Het hinterland van de Koekelarenoene

De Koekelareberg wandelroute verkent naast het mooie dorpscentrum eveneens het hinterland van de ‘Koekelarenoene’. Op de flanken van de 43 meter hoge ‘berg’ en de Swal, een klein natuurgebied in beheer van milieugroep ‘ de Ruidenberg, strekt zich een onverwacht panorama uit.

Verder leidt de wandeling mij door het Oosthofpark, de bakermat van de gemeente. Volgens de Spaenhiers, de archeologische-historische kring zou Koekelare hier zijn ontstaan. De adellijke familie Piers de Raveschoot bouwde er in 1881-1882 een kasteel. De in eer herstelde tuin van het vroegere kasteel Oosthof omvat enkele Oosterse elementen, zoals het beeldhouwwerk “Kinaree”.

1410.jpg
Slingerend wandelpad langs de Swal @Westtoer

In de Klijteput, een landelijke herberg hou ik eventjes halt voor een partijtje trabollen. Bolders komen er samen voor een balspel op een 18 meter lange holle baan. Er wordt gebold naar een metalen plaatje dat op anderhalve meter van het einde van de baan in de grond bevestigd is.

Trabol.JPG

De wandeling eindigt in het Motepark, een voormalig kasteeldomein en de ‘Tuin van de Hoop’. Het is een kijk- en beeldentuin om de doelstelling van het aanpalend Fransmansmuseum te ondersteunen. De benaming van de tuin verwijst naar wijlen Koning Boudewijn I, voor velen een teken van hoop.

Ik bereik opnieuw het centrum van Koekelare. In de schaduw van de oude brouwerij-mouterij geniet ik van het lokale bier ‘ de Couckelaerschen Doedel ‘, de enige tastbare herinnering uit de tijd van toen.

Praktisch

  • Afstand: 6,5 km
  • Gratis parking: In Koekelare geldt een blauwe zone , hou hiermee rekening.
  • Start: De wandeling start aan het infobord te vinden op het binnenplein van de oude brouwerij-mouterij Christiaens. Volg de zeshoekige wandelbordjes.
  • Geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Horecatip: De Klijteput, Bergmolenweg 2 , Koekelare

Meer info omtrent de Koekelareberg wandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be –  www.fietsen-wandelen.bewww.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 2  of kan je hier downloaden.

De dient voor Toerisme van Koekelare vind je op het Sint-Maartensplein 15b  te bereiken via tel. 051/58.92.01 of via diensttoerisme@koekelare.be

Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s Westtoer

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.