knooppuntwandeling
Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Knooppuntwandeling in het folkdorp Dranouter

Er zijn zo plekjes in de Westhoek waar je steeds opnieuw naartoe wil. Beladen plekjes vol nostalgie en herinneringen. Zo’n plekje is de dorpskern van Dranouter. Jarenlang hadden we begin augustus afspraak aan de toog van café ‘de zunne’. Het was de aanzet voor een weekendje lang Folkfestival. Anno 2021 straalt het kleine Heuvelland-dorp nog steeds folk uit. Al komen we er tegenwoordig vooral voor een knooppuntwandeling op het wandelnetwerk Heuvelland. Dit vaak langs de knooppunten alwaar het folkverhaal nooit veraf is.

De folkspeler Quinten

Niet toevallig vatten we onze knooppuntwandeling aan ter hoogte van knooppunt 10. Op het kleine dorpsplein draagt het beeld Quinten, de hele folksymboliek met zich mee. Het kunstwerk van de plaatselijke Nele Boudry werd in 1999 opgericht naar aanleiding van 25 jaar Folkfestival. Quinten stelt een folkspeler voor, even dynamisch, vrolijk en ontspannen als het publiek begin augustus op de festivalweide. De naam verwijst naar het getal vijf. Een getal dat ook verwerkt zit in de vijf lijnen van een notenbalk. Ook vind je er vijf elementen in terug: er is hout aangeplant, het vuur van de muziek, de aarde, het beeld is uit brons en in de sokkelconstructie is er ook water aanwezig. Binnenin het gewelf bevinden zich een aantal relikwieën van het Folkfestival, zoals een fles festivalwijn, een beeldje en de lijst van alle muzikanten die reeds optreden.

De Heuvellandse hobbels

Net buiten de dorpsrand wuift een ander kunstwerk ons definitief Dranouter uit. Het 5 meter hoge beeld, aangebracht voor het 30 jarig bestaan van het Folkfestival stelt een Doedelzakspeler voor. De keuze voor een volksmuzikant met doedelzak symboliseert als geen ander het folkfestival. De weide aan de overzijde vormde vroeger het decor van de heilige festivalvlakte, tot in 2014 het Dranouter festival opnieuw naar het kleine dorpscentrum trok. Stappend van knooppunt naar knooppunt tekenen de silhouetten van de Heuvellandse hobbels en de Frans-Vlaamse karakterstad Bailleul zich intussen duidelijk af in het glooiend landschap. Het unieke karakter van de streek, gecombineerd met een scheutje melancholie maakt van Heuvelland een oase van groen en rust aan de grens met Frankrijk.

Van ’t Koudekot naar de Reyngaard

Wat je misschien in deze heuvelachtige streek niet direct verwacht zijn wijngaarden. Toch vind je op de zuidelijke hellingen van de Heuvellandse getuigenheuvels al meerdere jaren wijnstokken. Niet zomaar wijnstokken! Wijndomein Monteberg mag dan vrijwel de pionier van de Heuvellandse terroir zijn, in hun zog volgden nog een vijftiental wijnboeren het voorbeeld. Allen groepeerden zich inmiddels tot Vintage Heuvelland. Onze knooppuntwandeling komt voorbij twee van deze wijngaarden. De eerste is ’t Koudekot, een kleinschalige wijnbouwer die zweert bij drie soorten druiven van het blauwe ras. Onlangs werd hun ‘Noir Barriq’ nog gelauwerd met een zilveren medaille voor beste Belgische wijn 2020. Iets verderop, wat weggestoken achter de woning ligt wijngoed de Reyngaard. Als kleinste wijnbouwer is het domein goed voor 280 wijnstokken Nouterse kwaliteitswijn. Beide wijndomeinen kan je trouwens op afspraak en in groep bezoeken.

Wandelen langs weerskanten van de schreve

Een beetje verder wandel je letterlijk langs weerskanten van de schreve. De Douvebeek vormt hier immers de grens met Frankrijk of liever Frans-Vlaanderen. Dit merk je trouwens ook duidelijk op de borden van de straatnamen. De Guesne Straete & Nand Houcke Straete verwijzen duidelijk naar een Vlaams verleden. Deze streek is doordrongen van panoramische hoogstandjes. Vidaigneberg, Rode Berg, Scherpenberg en Monteberg liggen voor het grijpen. Maar via een holle wegel gaat het de andere kant op, waarbij we ons laten verrassen door het aantrekkelijke natuurgebied van de Douvevallei en het kasteelpark Behaeghel.  Het kasteel gebouwd in de negentiende eeuw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield. Gelukkig heropgebouwd wordt het vandaag door de eigenaars uitgebaat als bed & breakfast.

Uitkijken op de mooiste festivalweide van Vlaanderen

Vanop de hoogste top van natuurgebied het Eeuwenhout blikken we neer op de mooiste festivalweide van Vlaanderen. Hier geniet je volop van de rust en de stilte eigen aan het Heuvelland. Samen met de Douvevallei tref je er vooral holle wegen, knotbomenrijen, houtkanten en hagen aan. Allen ademen een sfeer van lang vervlogen tijden uit. Nabij het natuurgebied ligt in het glooiend landschap de vakantiewoning Eeuwenhout. Het is de ideale plaats om tot rust te komen en de vertrekplaats voor een wandeling langs het wandelnetwerk Heuvelland. Daarnaast moet je beslist een bezoek brengen aan het Muziekcentrum Dranouter

Praktisch

  • Afstand: 7,8 km
  • Gratis parking: ruime parking op het dorpsplein van Dranouter of bij Eetcafé ’t Folk – Muziekcentrum
  • Wil je een keertje de knooppuntenwandeling stappen? Volg  de wandelknooppunten 10-11-12-13-14-3-2-59-62-42-1-66-67-68-69-5-6-10 van het wandelnetwerk Heuvelland.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Na de knooppuntwandeling kan je in de dorpskern van Dranouter terecht in het gezellige dorpscafé In de Zon. Wil je liever je kleine of grote honger stillen? Dan is Circus 157, genaamd naar piloot Karel Pavlik die op de flank van de Kemmelberg met zijn spitfire crashte een aanrader.
  • Lust je liever een Heuvellands wijntje. Langsheen de knooppuntwandeling kom je voorbij Wijngoed Koudekot. Op vrijdag en zaterdag kan je in alle rust met zicht op de wijngaard genieten van een glaasje wijn. Andere dagen op afspraak vanaf minimum 10 personen.
  • Logies tip: langs de wandeling kom je voorbij Le Manoir de la Douve. Gelegen in een 10 ha groot park biedt de B&B een idyllisch kader voor rust en ontspanning.  Ook vakantiewoning De Douvevallei op de zuidflank van de Zwarte- en Rodeberg , is één van de meest stilste en idyllische plekjes in het Heuvelland.
  • Te doen: Festival Dranouter is sinds 1975 het hoogtepunt van de West-Vlaamse festivalzomer.
  • Meer info omtrent het wandelnetwerk Heuvelland kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 8,00
  • De dienst voor Toerisme van Heuvelland vind je op het Sint-Laurentiusplein 1 te 8950 Heuvelland. Telefoon: +32 (0) 57 45 04 55. E-mail: toerisme@heuvelland.be– www.toerismeheuvelland.be

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

knooppuntenwandeling
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: