Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Heerlijk boshoppen op de knooppunten van het wandelnetwerk Bulskampveld

Als het op bossen aankomt in West-Vlaanderen zit je met het Landschapspark Bulskampveld meteen goed.  De omgeving van Oostkamp, Ruiselede en Beernem is immers de groenste long van West-Vlaanderen.  De ideale bestemming dus voor een dagje wandelen in het bos en het groen. Daarnaast werd het wandelnetwerk Bulskampveld recent uitgebreid.  De gekende wandelknooppunten leiden je voortaan over 225 km langs een prachtig gebied vol bossen en landweggetjes. Onderweg kom je langs verschillende eeuwenoude kastelen en historische hoeves die het bekijken waard zijn.

Op stap door het Landschapspark Bulskampveld

Er is geen betere manier om het Landschapspark Bulskampveld te ontdekken aan de hand van het vernieuwde wandelnetwerk. Via de knooppunten stippel je immers zelf je route uit en bepaal je zelf hoe lang je wilt wandelen. Vroeger was het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld de grote eyecatcher.  Maar met de uitbreiding van 150 naar 225 km wandelplezier kan je voortaan ook vanuit Waardamme en Oostkamp heerlijk wandelen in de prachtige bossen van Nieuwenhove en Kampveld. Ook in Aalter komt er een uitbreiding met onder andere domein Menas in Sint-Maria-Aalter.  Voor wie er maar niet genoeg van krijgt kan via de natuurgebieden de Warandeputten en de Leiemeersen aansluiten met het wandelnetwerk Velden en Meersen.

Bezoekerscentrum Bulskampveld

Zelf starten we aan de parking Driekoningen op een boogscheut van het bezoekerscentrum Bulskampveld.  Als je de kans hebt, stap dan zeker eens het gerenoveerde neogotische kasteel binnen.  Ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum kom je via actieve tentoonstellingen alles te weten over het domein en het omliggende Houtland.   Binnen de ommuring van de vroegere kasteelmoestuin is een rijk gevulde kruidentuin ingericht. Helaas is er nu niet veel te zien. In de zomer moet het hier heerlijk ruiken naar allerhande keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden, verfplanten en aromatische kruiden. We kunnen vertrekken of toch nog niet helemaal.  Want ook het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in nood is zeker een bezoekje waard.  Jaarlijks worden hier maar liefst 3000 hulpbehoevende wilde dieren opgevangen. Na herstel worden de dieren uiteraard opnieuw vrij gelaten in de natuur.

De historische Aanwijsputten

Daar gaan we.  Als goeie leerlingen volgen we keurig de knooppunten langs loodrechte imposante dreven en heerlijk smalle kronkelwegels.  Intussen zorgt de inslag van het zonlicht voor een laatste stuiptrekking van een wondermooi herfstseizoen. Onze dag kan al niet meer stuk! Gezwind stappen we verder door de uitgestrekte loof- en naaldbossen van het Lippensgoed-Bulskampveld tot de next stop: de Aanwijsputten.  Vanop de eerste rij van het vernieuwde uitkijkplatform kijken we uit op een kwetsbaar en niet toegankelijk natuurgebied, bestaande uit een aantal historische vijvers. In de kunstmatig aangelegde vijvers werden vroeger karpers gekweekt.  

Avontuurlijk over vlonderpaden

Hierna gaat het verder via een betoverende metershoge rododendronhaag. Wat moet het hier tussen april en juni heerlijk wandelen zijn. Nu is het echter volop herfst. We treuren er niet om, de gouden okerroodtinten zorgen voor prachtige kleurschakeringen. De knooppunten van het wandelnetwerk Bulskampveld lopen vanaf hier ook samen met de zeshoekige bordjes van de Bulskampveldwandelroute. Enkele vlonderpaden zorgen voor de avontuurlijke noot. Langs natte heide, vennen en elzenbroekjes gaat het verder. Het geheel maakt ook deel uit van het Educatief Natuurpad Sint-Amandus.  Het betreft een stukje privé van het Psychiatrisch Centrum opengesteld voor het grote publiek.

Op naar het Heideveld-Bornebeek

In een oase van groen en rust wandelen we verder onder de prachtige bomengalerij.  De knooppunten van het wandelnetwerk Bulskampveld leiden ditmaal naar het natuurreservaat Heideveld-Bornebeek.  Een kwetsbaar gebied alwaar Galloway runderen via begrazing moeten zorgen voor de herstelling van de vroegere heide. We staan versteld van een mooi stukje natuur waarbij bosjes, enkele waterpoelen en open heidevlakte elkaar afwisselen.  Bovendien is de passage over het water via een knuppelpad bijzonder leuk. Een rustbankje op het plankenpad nodigt uit om even lekker uit te blazen op het mooi gelegen plekje.  

Speciaal voor de kinderen: Expeditie Bulskampveld

Op het einde van onze knooppuntenwandeling valt ons oog nog op enkele klimtuigen en kindvriendelijk spelletjes.  Ze maken deel uit van Expeditie Bulskampveld.  De stier, de mascotte van het Bulskampveld neemt je over een wandeltraject van 2 km mee langsheen een vijftal spelprikkels. Kinderen worden er uitgedaagd om hun evenwicht en zintuigen te testen. Zo is er een geluidentheater waar kinderen muziek kunnen maken. Geuren opsnuiven doen ze dan in het kruidentheater. Er is tevens een evenwichtsparcours over grachten en boomstammen.  Eenmaal de kinderen hebben geravot, kan je lekker uitblazen op het gezellige terras van het Urbancafé en foodbar.  Tevens het einde van onze wandeling langs de knooppunten van het wandelnetwerk Bulskampveld.

PRAKTISCH

  • Afstand 10,1 km
  • Gratis parking: Parking Driekoningen, Bulscampveld, 8730 Beernem
  • Wil je een keertje de wandeling langs de knooppunten van het wandelnetwerk Bulskampveld stappen?  Volg dan volgende knooppunten 5-4-7-13-8-12-19-14-17-18-20-21-10-9-4-5   Een deel loopt samen met de provinciale Bulskampveld wandelroute.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute kan je ter hoogte van het bezoekerscentrum Bulskampveld een pauze inlasten bij Hoeve Colpaert.  In het hoogseizoen serveren ze iedere dag de allerlekkerste hoeve-ijs. Na de wandeling kan je terecht in het Urbancafé.  Opgelet gesloten op maandag en dinsdag.   
  • Te doen onderweg: 
  • Overnachten: Zin om je wandeling te combineren met een verblijf? Dan zit je bij het Soetewater goed.  Gelegen aan knooppunt 97 zit je zo op het wandelnetwerk Bulskampveld.  Rietstraat 31 – 8730 Beernem / Tel.: +32 (0)50 79 08 08 / E-mail: info@hetsoetewater.bewww.hetsoetewater.be

Meer info omtrent het wandelnetwerk Bulskampveld kan je bekomen nabij Westtoer, T+32 (0)50 30 55 00 – info@westtoer.bewww.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 8. Deze folder bevat ook 4 bewegwijzerde suggestielussen waaronder deze van de Bulskampveldwandelroute – 9 km

De dienst voor Toerisme van Beernem vind je in het Schepenhuys van Oedelem , Markt 1 – 8730 Oedelem , T +32 (0)50 28 90 80 – toerisme@beernem.be  –  www.beernem.be/toerisme

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur & Westtoer

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.