
Klompenpaden, populairder dan ooit.
Ooit al gehoord van Klompenpaden? Wellicht niet! Het gegeven is in Vlaanderen vrij onbekend. Bij onze Noorderburen daarentegen is het fenomeen razend populair. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en wandelaars zijn er dol enthousiast op. Het geheim? Je wandelt steevast in een agrarisch cultuurlandschap langs de mooiste plekjes van de provincies Utrecht en Gelderland.
Klompenpaden lopen vaak langs plekken waar je normaal gesproken nooit komt. De makers van de Klompenpaden (Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht) zorgen ervoor dat het wandeltracé gaat langs het erf van een boer, over landgoederen, dwars door een weiland of over onverharde paden. Puur natuur dus en daar houden wandelaars ontzettend van.

In 2002 opende het eerste Klompenpad, het Schutpad in Leusden. Wat aanvankelijk als een eenmalig initiatief werd gezien, groeide in de loop der jaren uit tot een succesvol wandelverhaal. In 2016 werd een eerste Klompenpad Kids ontwikkeld. Op deze manier beleven ook kinderen het landschap op een leuke manier. Met de recente opening van het Jufferpad – een mooie wandeling in het natuurgebied van Renswoude en Veenendaal – bereikte men een nieuwe mijlpijl, want het is het 100ste Klompenpad.

Alle informatie omtrent de verschillende klompenpaden vind je hier. De routes zijn telkens in twee richtingen gemarkeerd en volledig gratis. Via de Klompenpaden wandelapp (App Store of Google Play) kan je alle routes downloaden met meer achtergrond informatie. En ter verduidelijking, een klompenpad loop je niet op klompen. Als je een klompenpad stapt, trek je best stevige wandelschoenen aan, want die heb je écht nodig. De routes zijn immers zeer agrarisch , speels , af en toe moet je even over een balk lopen , over een hek klimmen of dwars door een drassige weide stappen. Juist die dingen maken een klompenpad uniek en extra leuk.

Klompen aan, rugzak op en gaan met die banaan!
Tekst Stefaan Bailleur
Volg je ons reeds op Facebook, Instagram & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

