slovenië
Bestemming,  Slovenië

Kerstvakantie in Slovenië

Deze zomer heb ik mijn hart verloren aan Slovenië. Ik werd er meteen betoverd door de Sloveense gezelligheid, de prachtige ongerepte natuur, de rustige groene plek en de uitbundigheid van de prachtige hoofdstad Ljubljana.

Stiekem laat het mij verlangen om er vlug opnieuw heen te gaan. In de kerstperiode staat Slovenië volledig in het teken van magie en sprookjes. Wetend dat de kerstmarkt van Ljubljana behoort tot de 10 mooiste van Europa, wil ik de magische sfeer gaan opsnuiven. De winterfestiviteiten die van start gaan in Ljubljana van dichtbij meemaken. Tussen 26 en 30 december is het vooral uitkijken naar de komst van “ Father Frost”. Zijn parade in de hoofdstad is gekend in het hele land. Aan het stadhuis van Ljubljana staat er een goede fee die al je wensen laat uitkomen of neem de sprookjestrein naar Celje en beleef een magische rit..

Unieke kerstverlichting in de hoofdstad

De Sloveense hoofdstad Ljubljana valt tijdens de kerstperiode niet in een diepe winterslaap. Integendeel, kerstmarkten en muzikale animatie lokken duizenden mensen naar de feeërieke straten en pleinen in het verkeersvrije centrum. De verlichting is een unieke bezienswaardigheid, een extravagant ontwerp van Zmago Modic. Deze kunstenaar runt een schilderschool en hij creëerde een wereld van sterren, manen en planeten die de straten tijdens de kerstperiode versieren.

Eén van de mooiste kerstmarkten van Europa

Nog in Ljubljana kun je uren slijten op de Kerstmarkt. Daarnaast is er uiteraard de kerstmarkt van Ljubljana, die tot de 10 mooiste van Europa behoort. Naast souvenirs, geschenkartikelen, artisanale creaties van jonge Sloveense ontwerpers ontbreken ook de Sloveense delicatessen niet en je kunt er wijnen, thee en andere specialiteiten proeven.

Sprookjesland

Ook in de andere Sloveense steden heerst een magische sfeer. Breng zeker een bezoek aan Maribor. De feestelijke straten, de muzikale animatie en de schaatspiste zijn kenmerkend voor de tweede grootste stad van het land. Bled, aan het gelijknamige meer, is nog meer sprookjesachtig. Een winterse wandeling langs het Alpenmeer, tot bij grootste kerstkribbe van Slovenië, is onvergetelijk. Kinderen zullen maar al te graag de verplaatsing maken naar Celje, of beter gezegd Sprookjesland. Het is hooguit een uurtje rijden vanuit Ljubljana. Op bepaalde data vertrekt een sprookjestrein richting Celje en tijdens de rit wordt je verrast met sprookjes en verhalen. Aan de Sloveense kust kan je ook genieten van de kerstsfeer zoals in Portorož of de havenstad Koper. Daar wacht de bezoekers een Magic December. Het Sparkling Wine Festival vindt plaats op 26 december in Portorož (Crystal Hall).

Bezoek van de goede mannen

Een andere goede man die naar Ljubljana komt, elke avond van 26 tot 30 december, is Father Frost. Hij brengt cadeautjes mee en hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn grijze baart, een grappige slaapmuts en een bonten jas. Volgens de legende woont hij onder de Triglav, de hoogste berg van Slovenië. Met zijn koets, getrokken door Lipizzaner paarden – de trots van Slovenië -, rijdt hij door de straten van Ljubljana.

Uiteraard mogen we de Kerstman niet vergeten want die hoort uiteraard ook bij de eindejaarsfeer in Ljubljana.

Van Oud naar Nieuw

December is een echte feestmaand in Ljubljana. Zowat elke dag zijn er openluchtconcerten en de climax van uitbundig feestvieren, wordt natuurlijk bereikt op 31 december. Er kan gedanst worden op het ritme van rock muziek maar er zijn ook rustige plekjes voor zij die houden van een meer intieme feestelijke sfeer. Om middernacht komen inwoners van Ljubljana en toeristen samen op het plein bij het Prešeren Monument. Daar wordt met zijn allen afgeteld naar de klok van twaalf en naar Nieuwjaar. Daarna barst het feest los en wordt het op de kasteelheuvel een vuurwerk ontstoken dat de ganse stad verlicht.

Meer info: www.slovenia.info

0 reacties

  • Merel

    Wat een leuk artikel! Ljubljana is een hele leuke stad en wat zijn de kerstlichtjes leuk hè. Vorig jaar ben ik daar ook geweest. Net als in het plaatsje Bled. Je hebt een prachtig uitzicht over het meer als je de heuvel aan de zuid-west kan van het meer beklimt.

    • wandelverhaal

      Merel, volledig mee eens sLOVEnië is een prachtig land met een heerlijkheid aan natuur. De hoofdstad Ljubljana is klein maar o zo fijn. Ken je soms Velika Planina ? Een must see als je in Slovenië bent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.