horizon 2025
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Horizon 2025: kerktoren Zonnebeke is uitkijkpunt

Je hoeft het niet altijd ver weg te zoeken wat je dichtbij kan vinden.  Wandelgerief aan de voeten begeven we ons naar  Zonnebeke. Want sinds kort werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk er ingehuldigd als uitkijkpunt. De ontsluiting van de kerktoren kadert in het project Horizon 2025. Bereid je alvast voor op een stevige beklimming, met een prachtig panoramisch zicht als beloning, vanop 40 meter hoogte.   Het bezoek aan de kerktoren vormt  de ideale basis voor een dagje wandelen in de voetsporen van de Groote Oorlog.

tyne cot cemetery
Keurig afgelijnde grafzerken van het Tyne Cot Cemetery

Getekend door de Groote oorlog

Het Westhoekdorp,  nog steeds getekend door de Groote Oorlog  bevond zich letterlijk in het hart van de beruchte Ieperboog –  Ypres Salient.  Als we door het vredige landschap trekken, schetsen her en der begraafplaatsen het beeld van vier jaar oorlog.  Vooral het Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld is een plek waar de koude rillingen je overmannen. Op de muur van de begraafplaats prijken de namen van 35.000 gesneuvelden zonder bekend graf.  Daarnaast prijkt op  menig keurig afgelijnd grafzerk de vermelding Soldiers of the Great War – Known unto God.  De meeste van hun sneuvelden tijdens de beruchte Slag bij Passendale in 1917.

Canadian Road to Passchendaele

Na ons bezoek aan de imposante begraafplaats dalen we af naar het bezoekerscentrum. De  geschiedenis voor en na de Slag bij Passendale is ook hier nooit veraf.  In de ontvangstruimte worden we immers geconfronteerd met aangrijpende oorlogsbeelden en personalia van de gesneuvelde soldaten anno 1917. Ondertussen weergalmen de namen van oorlogsslachtoffers door de ruimte.  Vervolgens maken we ons op voor de Canadian Road to Passchendaele wandelroute.  De wandeling maakt deel uit van het Zonnebeekse wandelnetwerk en treed in de voetsporen van de Canadese troepen, die de Slag om Passendale 1917 inzetten.

20170416_131754 - kopie
Het historisch kasteelpark van Zonnebeke
20170416_110635 - kopie

Kasteelpark

Ook het historisch kasteelpark van Zonnebeke vormt het vertrekpunt van een wandeling in het teken van Passchendaele Legacy.  Met de Pioniersroute ontdekken we daarentegen het verrassende Duitse verhaal achter de Groote oorlog.  In het kasteelpark bevindt zich het Memorial Museum Passchendaele 1917.  Een trekpleister  voor wie zich helemaal wil verdiepen in het verhaal van de Slag bij Passendale.  Meer dan een half miljoen slachtoffers  vielen er toen, voor slechts enkele luttele kilometers vooruitgang. Onvoorstelbaar!  Het museum herbergt in eerste instantie niet alleen oorlogsinformatie.  Nagebouwde dug-outs , een thematisch park en loopgraven anno 1917 maken je bezoek compleet.

8220584756_6eacb82e96_h
Memorial Museum Passchendaele 1917 © Visualhunt
9694245757_a155149eb2_h
Nagebouwde dug-outs , een thematisch park en loopgraven anno 1917 maken je bezoek compleet.  © Visualhunt

Abdijsite

Verder komen we te weten dat het kasteelpark vroeger deel uitmaakte van een voormalige Augustijnenabdij.  Het einde van het kloosterleven werd ingeluid door de Franse Revolutie, waarna de abdijsite verkocht werd aan de familie Iwens.  De Groote Oorlog legde Zonnebeke grotendeels in puin. Zo ook de abdijsite, waarvan je thans nog enkel de grondvesten kan bezoeken.

190408 UITZICHT ZONNEBEKE
190408 TENTOONSTELLING ZONNEBEKE

Uitkijkpunt

Onze portie geschiedenis hebben we gehad, tijd om de beklimming van de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan te vatten. Aan het onthaal van de toeristische dienst halen we eerst ons toegangsticket af. De kerktoren is één van de Horizon uitkijkpunten die tegen 2025 zullen verrijzen in het West-Vlaamse landschap.  De Onze-Lieve-Vrouwekerk is de eerste modernistische kerk die na de Eerste Wereldoorlog in België werd gebouwd. Het pareltje werd ontworpen door architect Huub Hoste. Op de tussenverdiepingen verhalen tentoonstellingsruimtes in verschillende fases de Zonnebeekse geschiedenis. De evolutie van het getekende landschap staat hierin centraal en trekt zich door in het adembenemend zicht waarvan we nu genieten.

Meer info

  • De dienst van Toerisme Zonnebeke vind je in de Berten Pilstraat 5a te 8980 Zonnebeke. Dagelijks geopend van 9u00 tot 18u00. Telefoon 0032 (0)51 77 04 41 – toerisme@zonnebeke.be – www.toerismezonnebeke.be
  • Nabij de indrukwekkende begraafplaats Tyne Cot Cemetery brengt het bezoekerscentrum het verhaal van de Slag bij Passendale 2017.  Vijfwegenstraat te 8980 Zonnebeke
  • Het Memorial Museum Passchendaele 2017 vind je eveneens in de Berten Pilstraat 5A te 8980 Zonnebeke. Telefoon +32 (0)51 77 04 41 / info@passchendaele.be
    www.passchendaele.be
  • Doorheen de ganse provincie West-Vlaanderen worden er de komende jaren heel wat uitkijkpunten gecreëerd in het kader van project Horizon 2025. Een overzicht van de uitkijkpunten vind je hier.
  • Op zoek naar een wandeling op het Zonnebeekse wandelnetwerk? Ontdek het volledige aanbod via de Zonnebeke_wandelfolder.

© Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s Stefaan Bailleur / Westtoer – Jan D’Hondt

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.