kemmelbergwandelroute
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Kemmelbergwandelroute: een verhaal van hoogste ‘berg’ en blauwe hyacinten

De Kemmelberg in het Heuvelland is voor mij althans één van de mooiste natuur- en wandelgebieden van ons klein Belgenland.  Dit mocht ik het nog maar eens aan de levende lijve ervaren aan de hand van de provinciale Kemmelbergwandelroute.  Een hoogstaande wandelescapade van net geen acht kilometer wandelplezier, waarbij West-Vlaanderens hoogste ‘berg’ trots regeert over het hemelse getuigenheuvellandschap.  Alleen al het feit dat de wandelroute het populairst is bij wandel minnend Vlaanderen, zegt meer dan genoeg.

De Kemmelse Gaper

Terwijl de klokken van de bevallige neogotische Sint-Laurentiuskerk een zonnige wandeldag aankondigen, parkeren we feilloos onze wagen op de Dries. Het dorpsplein omzoomd door paardenkastanjes, een landelijke muziekkiosk en de Kemmelse Gaper oogt stemmig.  Het laatste symboliseert  de spotnaam van de Kemmelnaren.   Toen enkele inwoners in de Middeleeuwen voor het eerst in Ieper kwamen om hun producten te verkopen  aanschouwden ze  met open mond de indrukwekkende Lakenhalle en het Belfort. Voortaan zouden de inwoners als gapers door het leven gaan, verbeeld in een prachtig kunstwerk van Isidoor Goddeeris.  Rond het plein scharen zich enkele gezellige horeca- en eetgelegenheden. Wie van amusement, allerlei zoetigheden, taarten en lekkers houdt, moet beslist op Pinkstermaandag komen wandelen. Want op deze dag vindt de jaarlijkse Zoetemarkt plaats.

De Warande

We vervolgen de Kemmelbergwandelroute met een bijzonder gesmaakte doorsteek van het gemeentelijk domein de Warande. Wulps huppelend als een speels konijn banen we ons een weg door de lomer van het struikgewas en de hoogstammige loofbomen. Her en daar ontwaren we langs het wandelpad de kleurrijke voorjaarsontplooiing van witte anemonen en blauwe boshyacinten. Een kleurrijk schouwspel waarbij het lentegevoel een eerste maal opborrelt.  Via de Gremmerslinde stappen we vervolgens verder tot aan de voet van de befaamde Kemmelberg.  Als opwarming voor het serieuze wandelwerk kan dit tellen.  Voorlopig blijven we gespaard van de karakteristieke kinderkopjes die leiden tot de top van een “berg” vol verhalen.  Verhalen van molens, van torens, verhalen van oorlogen, van koersen, van jager- verzamelaars, van eerste boeren, van Kelten, …

Paardenbloemenzee

Net voor de Commandobunker van Kemmel – een grote militaire ondergrondse schuilkelder gebouwd naar aanleiding van de Koude Oorlog – wenkt het pad af langsheen het “ Provinciaal domein Kemmelberg”.  Het lijkt net poëzie,  als je de wuivende gele paardenbloemenzee voor je ziet. Voor en achter ons strekken zich brede en glooiende panorama’s uit. Neem zeker de tijd om even stil te staan bij deze schoonheid. Een spervuur van schitterende graswegels voert ons vervolgens kilometers lang door een groenoase voor de wandelaar.  Tussendoor maken we kennis met de wijngaarden van de Monteberg.  De aanstekelijke zon die zich steeds guller opstelt zorgt voor een heerlijk licht- en schouwspel over het landschap en de dominerende Kemmelberg.

Pittoreske Heuvellanddorpjes

We vervolgen de Kemmelbergwandelroute langs de flanken van de Monteberg en een tweede stuk van het Provinciaal domein Kemmelberg. Ditmaal aan de oostkant van de Kemmel en de Linkebeekvallei. Voor ons ontrolt zich een subliem zicht op het kleine centrum van Dranouter, bekend om zijn internationaal folkfestival.  Dichtbij ligt het andere pittoreske Heuvellanddorp Loker met in de verte het schouwspel van de Rodeberg, Baneberg en Zwarteberg. Ook hier tref je voortreffelijke wandelwegen onder andere langs de wandelknooppunten.  

Daarna maken we ons op voor de echte beklimming van de Kemmelberg. Een knoert van een karrenspoor leidt ons op de bergflanken tot aan het Ossuaire Français.  Het betreft een Franse begraafplaats bestaande uit 4 massagraven. Maar liefst 5294 Franse soldaten, allen gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden er een laatste rust.  Een laatste maal laten we ons blik vallen op het bekoorlijke glooiend landschap, alvorens definitief het bosgedeelte van het provinciaal domein in te duiken.

In de ban van de blauwe boshyacint

De ultieme beklimming laat nog eventjes op zich wachten. Een fraai beukenbospad neemt ons volledig op in de ban van de wilde boshyacint.  De kleine blauwe bloemen zijn door het zonnige weer helemaal in bloei gekomen.  Het lijkt wel een sprookjesbos … magisch, romantisch, … dit is puur genieten.  Wie de magische blauwe sfeer  wil ontdekken, moest al weg zijn!  De blauwe bloemetjes verdwijnen immers met de noorderzon, eenmaal de beukenbomen teveel blad krijgen. Een trapconstructie brengt ons vervolgens via de Kinderput naar het hoogste punt van West-Vlaanderen.  De naam kinderput is afkomstig van de legende van het Peerdeken Malagijs, een verhaal over drie jonge dochters uit Ieper en een klein paard zonder leidsman.

In volle afdaling ruilen we ter hoogte van de Belvédere de bonkige kasseien voor een avontuurlijk kronkelend bospad . Tussen het groen en de kleurrijke voorjaarsbloeiers door,  priemt al het nostalgische Sint-Laurentiuskerkje van Kemmel.  Maar vooraleer we op een terras kunnen genieten van een streekeigen gerstenat  worden we nogmaals het gemeentelijk domein “ De Warande “ ingeloodst. Het prachtige kasteel,  kort na de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door baron Jacques Bruneel de la Warande, wijst ons ten slotte het einde aan van een voortreffelijke wandeling in alle opzichten.

Praktisch

  • Afstand Kemmelbergwandelroute: 7,7 km
  • Gratis parking: in de dorpskern van Kemmel (Heuvelland)
  • Start: in de nabijheid van het bezoekerscentrum Het Heuvelland, Sint-Laurentiusplein te Kemmel.  Sinds 2015 kreeg de wandelroute een make-over, een kortere versie dan vroeger doch het  infobord met de oude wandelroute is niet gewijzigd. 
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de Kemmelbergwandelroute zijn er enkele mogelijkheden tot verpozing.
  • In Kemmel zijn er talrijke drank- en eetgelegenheden waaronder:
    • Café Boutique, Polenlaan 4 te Kemmel is een gezellig café en interieurzaak waar je kan genieten van streekbieren en –wijnen en terzelfdertijd kleine accessoires en juwelen kan kopen.  Een enig concept waar zowel mannen als vrouwen voor één keer graag op café gaan.

Meer info omtrent de Kemmelbergwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.bewww.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 4 of kan je hier downloaden.

De dienst voor Toerisme van Heuvelland vind je op het Sint-Laurentiusplein 1 te 8950 Heuvelland. Telefoon: +32 (0) 57 45 04 55. E-mail: toerisme@heuvelland.be

Meer wandelverhalen :

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons ook op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag vernemen we jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

Kemmelbergwandelroute
Geen tijd om nu te lezen? Pin dan deze afbeelding voor later

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: