Bestemming,  Slovenië

Hiking langs de Julische Alpen … I feel sLOVEnia

Het pronkstuk van de Europese Alpen, een meesterwerk der natuur, of een stukje paradijs op aarde … woorden schieten ons te kort om de machtige bergwereld van de Julische Alpen te omschrijven. In dit veelzijdig stukje Slovenië van grillige berglandschappen vind je oneindig veel wandelroutes, kan je een vleugje cultuur opsnuiven en traditionele gerechten proeven.


Hiking langs een spectaculair landschap

A room with a view on Lake Bled … meer heb je niet nodig om te vallen voor de charmes van Slovenië. Het betoverende meer, het kasteel dat bovenop een rots uitkijkt, de groene omgeving en de vele sportieve mogelijkheden maken van Bled een toeristische trekpleister. Vanuit onze hotelkamer van het Sava Hotels & Resorts genieten we van een adembenemend uitzicht op het Triglav National Park. Het niet te missen natuurgebied maakt deel uit van de Julische Alpen, een bergmassief die zich uitstekend leent tot wandel- en outdoor activiteiten. LIFE adventures begeleidt op professionele wijze reizigers en wandelaars, we tekenen in voor drie dagen “hiking” langs een spectaculair landschap van bergen, kloven, meren, beken en rivieren.

Blejski Otok, een klein bebost eilandje

Om te acclimatiseren starten we met een verkenningstocht van Bled. De beste manier is een wandeling rond het turquoise gekleurde meer. Blejski Otok, een klein bebost eilandje midden het meer, levert fraaie plaatjes op. Eyecatcher vormt het pittoreske 15de eeuwse Maria-Hemelvaart pelgrim kerkje. Enkel te bereiken via een traditionele Pletna, een soort gondel en juist geteld 99 treden. De traditie wil dat de bruidegom zijn toekomstige bruid de trappen opdraagt, waarna ze samen de wensklok luiden en al hun wensen in vervulling gaan. Van romantiek en verliefdheid gesproken: de officiële Sloveense slogan “ I feel sLOVEnië “, is niet zomaar uit de lucht gegrepen. ’t Is de spijker op de kop. We werden meteen verliefd op Slovenië.

Een grandioos 360° uitzicht

Een andere aanrader vormt Blejski Grad, het klein kasteel bovenop een klif uitkijkend over het meer. We moeten er wel een aardige klim en € 10 voor over hebben. Maar onze inspanning komt tegemoet aan elke romantische voorstelling van een kasteel, compleet met torens, twee binnenpleinen, een kapel met prachtige fresco’s en een grandioos 360° uitzicht op het meer van Bled en de majestueuze pieken van de Karawanken, de Julische Alpen en de Kamnik-Savinja Alpen. Eenmaal terug aan de oevers van het meer nodigen verschillende gezellige terrasjes uit om te genieten van een adembenemend uitzicht op het meer. Zoete mondjes als we zijn, kunnen we niet weerstaan aan kremšnita of Bled crème cake, de lokale specialiteit die een beetje doet denken aan onze tompoezen.

Triglav, de driekoppige Slavische god

Gepakt en gezakt staan we ‘s anderendaags klaar voor ons hiking-avontuur. Danya, onze gids voor de komende drie dagen neemt ons mee naar het Triglav National Park. Het natuurpark is genaamd naar de 2.864 meter hoge Triglav, die zich in de blauwe lucht van het hemelgewelf weerspiegelt. De koning van de Julische Alpen verwijst naar een driehoofdige Slavische God die een wakend oog houdt op de aarde, de hemel en de onderwereld. Machtig, indrukwekkend: een berg die groot respect verdient, temeer de traditie wil dat iedere Sloveen minstens één maal in zijn of haar leven de Triglav beklimt. Zelf hebben we weliswaar andere wandelplannen.

 ” IN DE BLAUWE LUCHT VAN HET HEMELGEWELF WEERSPIEGELT ZICH DE TRIGLAV , DE NATIONALE TROTS VAN SLOVENIË “

In de voetsporen van Julius Caesar

In het schitterende Bohinj dal met het gelijknamige diepblauwe meer, aan de voet van de grijswitte Julische Alpen nemen we de kabelbaan tot 1.500m hoogte. We worden ogenblikkelijk overmand door een verbluffend uitzicht op het Bohinjsko Jezero (meer van Bohinj) en de Julische Alpen met de Triglav als hoogste top. “ Slovenië is het wandelland bij uitstek, het is onze nationale sport “, weet Danya. We zijn meteen gewaarschuwd, met meer dan 10.000km zorgvuldig bewegwijzerde wandelpaden is er keuze in overvloed. Alleen in het begin is het wat wennen als we de vijf uur durende trail naar Mount Komna aanvatten. De paden worden hier immers aangeduid met rood-witte stippen in plaats van de ons vertrouwde streepjes. Het is behoorlijk zweten als we samen de Mount Vogel – 1.918m opstappen. Over de bergpas liep in de loop der tijden nogal wat bekend volk. We lopen letterlijk in de voetsporen van Julius Caesar die zijn naam aan het bergmassief ontleende toen hij in het gebied een Romeinse provincie oprichtte, die als hoofdstad Cividale had.

Doberdan

Smalle bergpaadjes loodsen ons door het woeste Karstlandschap van de Julische Alpen. Een stuk boven de boomgrens mag het dan wel desolaat zijn, alpenbloemen zie je hier overal, zelfs edelweiss. Talrijke Sloveense wandelaars komen ons tegemoet. “ Doberdan “, goeie dag weerklinkt het. We groeten de vriendelijke Slovenen telkens terug en beginnen aan de afzink naar Dom na Komni. De berghut waar we vanavond eten en slapen. Het uitzicht is fenomenaal met de spitsen van de hoge bergen, die de wolken lijken te torsen en in de diepte Lake Bohinj. Uit de berghut komt een heerlijke geur van typische gerechten. Het is er druk, maar supergezellig. Met veel smaak gaan we voor een klassieker. Kranjska klobasa (worst) met zuurkool, een recept dat teruggaat tot de 19de eeuw.

Het Ieper van het Balkanfront

Bij het ochtendgloren, hangen fluwelen wolkenslierten boven Lake Bohinj. Ze staan er in schril contrast met de opkomende zon die zich weerspiegelt op de Julische Alpen. Op het ontbijt staat žganci, een boekweitbrij met varkenskaantjes. “ Stevige kost, om de dag langs het Soca-front door te komen “ zegt Danya. Vandaag staat een wandeling langs het Ieper van het Balkanfront op het programma. Via een oud ezelspad met serpentines, aangelegd door de Sloveense partizanen in oorlogswoelige tijden, lopen we door de bergachtige omgeving. Her en der ontwaren we de restanten van het oorlogsfront waar Oostenrijkers en Hongaren een verbeten strijd leverden tegen de Italianen. Op en neer deinend vervolgen we langs keienpaden, de kleurrijke bloemalmen van Planina Duplje en verspreide dwergdennen om bij Krnska Jezero of het paradijselijke Krn-meer te komen.

Lepena vallei

Ter hoogte van de Planinski berghut op 1.385 meter hoogte vatten we de fikse afdaling door een beukenbos aan tot de sprookjesachtige Lepena vallei. Er rijst een onwezenlijk plaatje voor ons op. Een betoverende kloof met diverse watervalletjes, een grote diversiteit aan fauna en flora en wiebelende houten brugjes die ons de Lepenjica-rivier laten oversteken. Ietwat later bereiken we onze overnachtingsplaats: camping Klin Lepena. Na het avondeten en wat heerlijke Sloveense wijn, vallen we als roosjes in slaap. Dromend van een ogenschijnlijk stukje I feel sLOVEnie.

Praktisch

Deze trip kwam tot stand in samenwerking met www.slovenia.info.

Je kan makkelijk naar Slovenië reizen met de auto (zo’n 1100 km van Brussel) via de E314 naar Aken of via Luxemburg en dan telkens verder naar Munchen, over Salzburg en Villach. Met het vliegtuig kan je via Wizz Air vanuit Charleroi of met Adria Airways vanuit Brussel.

Wandelen is de nationale sport van Slovenië. De beste maanden om te wandelen zijn juli, augustus en september. In de andere maanden heb je nog kans op sneeuw in de bergen. De Julische Alpen met het Triglav National Park is veruit het populairste wandelgebied.  Monolit2Go is een app met talrijke wandel- en toeristische routes in Slovenië

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.