iseltrail
Bestemming,  Oostenrijk

Iseltrail unieke wandelroute in Oost-Tirol

Het is een heel bijzondere ervaring om te wandelen langs de Iseltrail in Oost-Tirol.  De nieuwe langeafstandswandelroute biedt je unieke uitzichten op de vele verborgen natuurparels van deze minder gekende Oostenrijkse regio. Maar vooral de ongerepte schoonheid van de Isel-rivier zelf, zal je met alle zekerheid weten te bekoren.  Het is daarnaast een van de laatste gletsjerrivieren van de Alpen.

De nieuwe wandelroute volgt constant de oever van de Isel-rivier. Je start aan de monding in het zonnige Dolomietenstadje Lienz. Het eindpunt van de Iseltrail is de bron van de Umbalkees gletsjer in het Hohe Tauern National Park. Van prachtige cultuurlandschappen tot de afgelegen alpine wildernis, het verfrissende elementaire gletsjerwater dat zich een weg baant langs kloven en watervallen is steeds je metgezel.

Een van de laatste wildrivieren in de Alpen

Er zijn niet veel rivieren in de Alpen die ongehinderd door het wilde berglandschap stromen. De Isel in Oost-Tirol is een van de laatste alpiene rivieren in Centraal-Europa. Nergens is de stroming van het gletsjerwater onderweg afgedamd voor energiebeheerdoeleinden of omgeleid naar energiecentrales. Het stappen langs de Iseltrail is daarom net een unieke natuurbelevenis. Zonder al te grote alpine ervaring geniet je van de schitterende bergwereld die aan je voeten ligt. De Isel-rivier is er één met vele gezichten. Nu eens raast ze met een ongebreideld woest brullend temperament voorbij , dan weer zorgt ze voor pittoreske landschapstaferelen.

Beleef natuurspektakels van dichtbij

Een zaak is zeker, de Iseltrail zal de wandelaars steeds weten te verrassen. Tijdens de vijf etappes, goed voor 75 km, wandel je in totaal verschillende werelden.  Zonnige dalen, schilderachtige dorpjes, sprookjesachtige wouden, adembenemende watervallen en arctische gletsjerlandschappen wisselen elkaar af.  Vooral de eerste drie etappes zijn ook geschikt voor gezinnen en voor beginners. Wat ook mogelijk is als het geheel je te zwaar wordt, is een extra pauzedag inlassen in de buurt van enkele schilderachtige dorpjes. Zo kun je immers uitgebreid kennis maken met de mensen en met het landschap en hierna je wandelweg verderzetten. De beste periode om de Iseltrail te stappen is van mei tot september.

Meer info over de Iseltrail vind je hier. Er is eveneens een interactieve wandelkaart , die vind je hier

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s TVB OstTirol / Romana Waldner

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.