hooiveldenpad
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Hooidrevenpad in de natuurrijke IJzerboeken

Reninge met zijn kathedraal van de IJzer is een charmant dorp in de Westhoek. De geschiedenis gaat er terug tot 887.  Karel de Kale wees toen via een keure, de gronden toe aan de abdij van Marchiennes. Buigend op een lang verleden is het landschap er doorweven door de natuurrijke IJzerbroeken. Eeuwenlang al vormen deze drassige laaggeleden weiden een groot natuurgebied met een rijkdom aan watervogels en bloemrijke graslanden. Maar bij hoge waterstand kan het verkeren en komt het gebied volledig onder water te staan. Je treft er amper huizen maar des te meer de rust van een vredig landschap waarbij de IJzer nooit veraf is.  In de tussenperiode kan je er heerlijk wandelen onder andere langs het Hooidrevenpad.

Wat te beleven langsheen het Hooidrevenpad?

👉 Reninge kan buigen op een rijk historisch verleden. Een van de voornaamste aandachttrekkers is de kerk, ook wel Kathedraal van de IJzer genaamd. De naam laat al vermoeden dat de kerk ruim gemeten is ten opzichte van het dorp zelf. De kerk kreeg de naam van Sint-Rictridus mee, verwijzend naar de eerste adbis van de abdij van Marchiennes.  De vroegere kerk in neogotische stijl werd totaal vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en in tussen de jaren 1921-1923 heropgebouwd.

👉 In de 14de eeuw ontstond de heerlijkheid Reninchhof, door toedoen van de heren van Reninge.  De bloeiende lakennijverheid in de regio zorgde voor welvaart. Uiteindelijk kwam de heerlijkheid in handen van de familie Vilain XIIII.  Van het vroegere heerlijkheidskasteel in Vlaamse renaissancestijl is niets overgebleven. Op de plaats waar de conciërgehuis stond werd na de Eerste Wereldoorlog het kasteel van Reninge heropgebouwd. In de voorgevel is het wapen ingemetseld van de familie Vilain XIIII. Als wapenspreuk, die te lezen is boven de toegangspoort, kozen zij ‘De Gand Vilain sans reproche’.

👉 Het Hooidrevenpad is 4.6 km lang en loopt grotendeels langsheen de Reningse Broeken. Je mag je verwachten aan een heuse natuurtocht. Elke winter trekken de overstroomde Broucken duizenden ganzen en eenden. Tijdens het broedseizoen van april tot juli komen er heel wat zeldzame weide- en moerasvogels broeden.  In het voorjaar kleuren sommige hooilanden roze door de bloei van de koekoeksbloem. In en langs de sloten groeien sterrenkroos, kattenstaart, gele lis en smeerwortel. Gras en riet wuiven zacht heen en weer met de wind. Het landschap wordt er onder andere doorsneden door  de Boezinge-, Landdijk- en Kemmelgracht. Ook de IJzer is nooit veraf.  Het zicht rondom is enorm, wijds, groen met hier en daar de grachtjes, de wuivende rietstengels en de zon.   

De ideale tussenstop

👉 Reninge is een deelgemeente van luilekkerstad Lo. Genieten van het leven en ondertussen proeven van al het lekkers is de leuze van de gemeente. De lukken van Jules Destrooper zijn wereldbefaamd. Maar je kan er ook proeven van vers gedraaid hoeve ijs van l ‘ Heritage, een biertje van seizoensbrouwerij Vandewalle of van de overheerlijke Caesartaart.

👉 Gelegen in de schaduw van de kerk kan je na het Hooidrevenpad heerlijk verblijven in B&B l’ Heritage. De voormalige kapelanij beschikt over 5 rustieke gastenkamers. Er is zelfs een winkeltje met superlekkere hoeve-ijs.

Praktisch

📍Het Hooidrevenpad is 4.6 km lang en vat je aan op het dorpsplein van Reninge. De wandelbordjes zijn weliswaar niet meer overal aanwezig langsheen de wandelroute. Hou er tevens rekening mee dat de Reningse IJzerbroeken niet toegankelijk zijn tussen 15 november en 15 maart. In deze periode staan de broeken vaak volledig blank. Een wandelkaart is beschikbaar in het VVV-kantoor van Lo-Reninge of kan je hier downloaden

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.